Sağlık Obezite ameliyatlarında 'Da Vinci' dönemi

Obezite ameliyatlarında 'Da Vinci' dönemi

Paylaş
Obezite ameliyatlarında 'Da Vinci' dönemi

İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. İsmail Hamzaoğlu ile Prof. Dr. Tayfun Karahasanoğlu, 125 kiloluk bir kadını ameliyat robotu "Da Vinci" ile ameliyat etti

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde 54 yaşında ve 125 kilo olan morbid obez (aşırı şişman) kadın hastaya, robotik cerrahi ile gastrik by-pass (mide küçültme ve bağırsaklardan by-pass yardımıyla emilimin azaltılması) ameliyatı yapıldı.

Prof. Dr. Hamzaoğlu, yaptığı açıklamada, cerrahların 1950’li yıllardan beri şişmanlığı cerrahi ile tedavi etmek için çözüm üretmeye çalıştığına dikkati çekerek, şişmanlık ameliyatlarının yaygınlaşmasının en önemli nedeninin bu ameliyatların laparoskopik yapılabilir hale gelmesi olduğunu söyledi.

Laparoskopi yönetiminin yaygınlaşmasıyla şişmanlık ameliyatlarının hızla arttığını, bu ameliyatların komplikasyonlarının da önemli derecede düştüğünü ifade eden Prof. Dr. Hamzaoğlu, "Da Vinci" robotunun, laparoskopiye ek üstünlükler getirdiğini ve üç boyutlu görüş alanı ile ameliyatların daha güvenli hale gelmesini sağladığını kaydetti.

"Da Vinci" robotik cerrahisinin, özellikle de morbid obezite için çok uygun olduğunu anlatan Prof. Dr. Hamzaoğlu, "El bileği belli derecede hareket edebilirken Da Vinci robotunun kolları 540 derece dönebiliyor. Bu da gastrik by-pass ameliyatında büyük üstünlük sağlıyor" dedi.

DA VINCI İLE AMELİYATLAR YAYGINLAŞACAK

Prof. Dr. Hamzaoğlu, 54 yaşında ve 125 kilo olan kadın hastanın durumunun çok iyi olduğunu belirterek, "Birkaç gün içinde evine gidebilecek. Eğer bu kişi klasik olarak ameliyat edilseydi çok uzun süre hastanede kalması gerekebilirdi. Üstelik bu tür ameliyatlarda da yüzde 30 komplikasyon gelişebiliyor. Bu kabul edilebilir bir oran değil. Da Vinci ile şişmanlık ameliyatları yaygınlaşarak devam edecek" ifadesini kullandı.

Şişmanlık konusuna da değinen Hamzaoğlu, şişmanlığın genetik ve ailevi nedenler ile yaşam koşulları, yemek yeme alışkanlığı ve hareketsizlikten kaynaklandığını kaydetti.

"TEDAVİ EDİLMEZSE PEK ÇOK HASTALIĞI BERABERİNDE GETİRİR"

Obezitenin tedavi edilmemesi durumunda pek çok hastalığı beraberinde getirdiğini kaydeden Hamzaoğlu, bunlardan birkaçının, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları, ani kalp ölümleri, inme, ortopedik hastalıklar olduğunu ifade etti.

Şişmanlıkta en etkili tedavinin cerrahi olduğunu kaydeden Hamzaoğlu, "Başka yöntemler de var kuşkusuz. Davranış, diyet ve ilaç tedavileri gibi. Ama vücut kitle indeksi belli bir ölçünün üzerine çıkmış hastalarda, cerrahi operasyon dışı tedavilerin başarı oranları çok yüksek değil, hatta oldukça düşük. Diyet, fiziksel egzersiz, ilaçlar, mideye balon yerleştirilmesi gibi yöntemlerin başarı oranı ise yaklaşık yüzde 10" diye konuştu.

Prof. Dr. Hamzaoğlu, şişmanlık hastalığının tedavisi için tüm dünyada en yaygın kullanılan ameliyatların ise mide bandı (kelepçe) ve gastrik by-pass olduğunu da belirterek, gastrik by-pass ile midenin küçültüldüğünü ve bağırsaklardan by-pass yardımıyla emilimin azaltılmasının sağlandığını vurguladı.

Haberin Devamı

AA