Sağlık Obeziteye karşı mide katlama

Obeziteye karşı mide katlama

Paylaş
Obeziteye karşı mide katlama

Aşırı şişmanlığa karşı, midenin, içe katlanıp dikişlerle tutturularak küçültüldüğü operasyonla 1 yılda yüzde 70'e yakın başarı sağlandığı açıklandıf

Morbid (hastalık derecesinde) obeziteye karşı Türkiye’de daha önce 10 hasta üzerinde gerçekleştirilen "Laparoskopik Total Vertikal Plikasyon (pilileme)" adı verilen mide katlama ameliyatı, Ankara’da ilk kez Opr. Dr. Gökhan Osmanoğlu ve Opr. Dr. Murat Üstün tarafından yapıldı.

Operasyonla ilgili bilgi veren Opr. Dr. Osmanoğlu, sıklığı giderek artan morbid obezitenin, vücutta neredeyse tüm sistemleri etkileyen bir sağlık sorunu ve ciddi bir hastalık olduğunu bildirdi.

Bu hastalığa karşı diyet ve egzersizle kalıcı başarı sağlanma olasılığının yüzde 10’un altında olduğunu anlatan Osmanoğlu, "Bu hastalığın tedavisi için uygulanan cerrahi yöntemler, genel olarak ’kısıtlayıcı’ ve ’emilimi azaltıcı’ ameliyatlar olarak iki gruba ayrılır.

Geliştirilen en yeni metot ise mide katlama ameliyatıdır" dedi. Bu ameliyatta midenin kesilmediğini, sadece içe katlanıp dikişlerle tutturularak küçültüldüğünü belirten Osmanoğlu, şu bilgileri aktardı:

"EN GEÇ 7 GÜN İÇİNDE NORMAL HAYATA DÖNÜYORLAR"

"Bu operasyon, bugüne kadar bilinen obezite ameliyatları arasında en düşük riske sahip olmasına karşın, küçük kesilerle girilen midenin yüzde 90’ının çıkarılıp atıldığı tüp mide ameliyatıyla ile aynı etkiye sahip. Kapalı yöntemle yapılan bu ameliyatın ertesi günü taburcu olmak mümkün.

Hastalar en geç 7 gün içinde normal yaşantılarına dönebiliyor. Herhangi bir emilim bozukluğu olmadığından gıda eksiklikleri, kansızlık, boşaltım gibi yan etkiler de görülmüyor. Bu ameliyatla hastaların bir çoğunda fazla kiloların yüzde 70’e yakınının ilk 1 yılda verilmesi sağlanıyor."

Ameliyattan yıllar sonra bile mideye kazandırılan hacmin geçerliliğini koruduğunu ifade eden Osmanoğlu, bu operasyonun diğer yöntemlerden farkını, "Mide kesilmediği için başka ameliyatlardaki gibi kesi yerlerinden kaçak, sızıntı riskleri de bulunmuyor.

Ayrıca, mide kelepçesindeki gibi bir yabancı cisim yerleştirilmediği için bant kayması, tıkanma gibi yan etkiler de görülmüyor" şeklinde anlattı.

Haberin Devamı