Gündem 'Öcalan'ın vereceği mesajda sürpriz olacak'

'Öcalan'ın vereceği mesajda sürpriz olacak'

Paylaş
'Öcalan'ın vereceği mesajda sürpriz olacak'

Yarın Diyarbakır'da Abdullah Öcalan'ın mektubunun da okunacağı nevruz kutlaması hazırlıklarında sona gelindi. BDP İl Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Yılmaz, 'Öcalan'ın vereceği mesajda sürpriz olacak' dedi

Diyarbakır’da gerçekleştirilecek nevruz kutlaması için büyük hareketlilik yaşanıyor. Bağlar ilçesindeki Newroz Parkı’nda yarın düzenlenecek nevruz kutlaması için hazırlıklarda sona gelindi. Parktaki platformda, Bağlar Belediyesi ekiplerince temizleme, boyama ve ses sistemi yerleştirme çalışmaları tamamlanmak üzere.

Nevruz kutlaması öncesinde kentteki 2 bin 136 yatak kapasitesine sahip 19 otelde doluluk oranı yüzde 100 seviyesine ulaştı. Tertip komitesine yaklaşık 2 bin vatandaş davetlileri evlerinde ağırlamak için başvuruda bulundu.

Nevruz etkinliği için yöresel kıyafet giyilmesi çağrısına uyan vatandaşlar nedeniyle çarşılarda da hareketlilik gözleniyor.

15 TON ODUN, 400 LİTRE MAZOT


Seyyar baz istasyonları yerleştirilen alanda yoğun kalabalık nedeniyle platformu göremeyecekler için 2 dev ekran kurulacak. 400 litre mazotun kullanılacağı nevruz ateşi için alana 15 ton odun getirildi.

Diyarbakır’da yerli ve yabancı basın mensupları nevruz kutlamalarına ilişkin yayın yapmaya başladı. Alana, canlı yayınlar için araçlar yerleştirildi.

Kentte mahalle mahalle dolaşan araçlardan yapılan anonslarla vatandaşlar etkinliğe davet edildi.

CELAL TALABANİ'NİN EŞİ DE GELİYOR


Kutlamaya, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin eşi Hero Talabani’nin yanı sıra, Avrupa, Güney Amerika ve KDP’den üst düzey temsilcileriyle İspanya’dan, İzlanda’dan ve Almanya’dan parlamenter düzeyinde heyetler, Belçika, Hollanda, Danimarka, Fransa, İtalya, İsviçre ve ABD’nin Ankara’daki diplomatik temsilcilerinden oluşan 600’ü aşkın misafirin katılacağı belirtildi.

Vali Mustafa Cahit Kıraç, nevruz kutlamalarıyla ilgili yapılan başvurunun ardından gerekli izinlerin verildiğini belirterek, nevruzun önemli bir bayram olduğunu vurguladı.

Nevruzun Diyarbakır için de önemli olduğuna dikkati çeken Vali Kıraç, nevruzun vatandaşların coşkulu şekilde kendilerini ifade ettikleri, şenlikle kutladıkları bir gün olduğunu kaydetti.

Kıraç, vatandaşların nevruzunu kutladığını ifade ederek, şöyle dedi:

"Dışarıdan gelecek misafirlere ’hoşgeldiniz’ diyorum. Huzur, kardeşlik ve barışın tabiatın uyandığı ve insanların doğaya kendilerini daha yakın hissettikleri bir gün nevruz. Nevruzun coşkuyla, barış ve kardeşlik içinde kutlanmasını diliyorum, bekliyorum. Yürütülen çözüm süreci insanların kardeşçe yaşamlarını esas alan bir proje. Barışa, kardeşliğe, huzura, coşkuya dönük tüm adımlar çözüm sürecine bir adım daha yaklaştığımızı gösteriyor."

Kıraç, nevruzun çözüm sürecine katkı verecek boyutta kutlanmasını, insanları huzur içinde buluşturmasını ve sonlanması temennisinde bulundu.

2 BİN KİŞİ, 'MİSAFİRLERİ BİZ AĞIRLAYALIM' DİYE BAŞVURU YAPTI

BDP İl Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Yılmaz ise hazırlıklarda sona gelindiğini ifade ederek, kentin hatta bölgenin bir bütün olarak nevruza kilitlendiğini söyledi.

Diyarbakır’a gelecek tüm konukların karşılanması ve konaklanması konusunda hazırlıkların sürdüğünü ifade eden Yılmaz, herkesin büyük bir heyecan yaşadığını belirtti.

ÖCALAN'IN MEKTUBU KÜRTÇE VE TÜRKÇE OKUNACAK


"Yarın tarihi Diyarbakır nevruzunda sayın Öcalan’ın mektubu okunacak. Mektubun içeriği başlatılan çözüm ve müzakere sürecine dönük son bir yılın değerlendirmesi, önümüzdeki bir yılın da perspektifi olacaktır" diyen Yılmaz, mektubun Kürtçe ve Türkçe okunacağını, ancak kimlerin okuyacağının henüz netleşmediğini kaydetti.

Yılmaz, dünyanın dört bir yanından davetlilerin kente gelmeye başladığını vurgulayarak, şöyle dedi:

"Güneyden 170 kişilik bir heyetin Diyarbakır’a geldiğini biliyoruz. PYD Eş Başkanı Asya Abdullah ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin eşi Hero İbrahim Talabani konuğumuz olacak. ’Ben nevruza gelecek misafirleri evimde ağırlamak istiyorum’ diye bize başvuruda bulunan 2 bin kişi oldu. Adreslerini iletişim bilgilerini bize bildirdiler. Halkın misafirperverliğini birkez daha gördük. Bu yıl da konaklama sorunu yaşamayacağız. Kimse açıkta kalmayacak."

"Nevruzun temel perspektifi, şiarı barış ve kardeşliktir. Bu nevruzda da ruhuna uygun şekilde bu tema işlenecektir" diyen Yılmaz, beklentinin yasal ve anayasal düzenlemelerin yapılması olduğunu kaydetti.

Bu nevruzda en büyük sürprizin milyonların bir araya geleceği bir kutlamanın gerçekleştirilmesi olduğuna işaret eden Yılmaz, şöyle dedi:

ÖCALAN'IN VERECEĞİ MESAJDA SÜRPRİZ OLACAK


"Böyle büyük bir etkinlik sadece Diyarbakır’da yapılıyor. Kutlamalarda sayın Öcalan’ın vereceği mesajda sürpriz olacak. BDP’li belediyelerce önceki yıllarda alınan karar doğrultusunda belediye personeli sözleşmeleri gereği 21 Mart’ta idari izinli sayılıyorlar. Diğer kamu kurumlarında çalışanlara yönelik de böyle bir düzenleme yapılabilirdi."

OTELLER YÜZDE YÜZ DOLDU


Dedeman Diyarbakır Oteli Genel Müdürü Mustafa Eryılmaz ise nevruza bu yıl geçen yıllara oranla ilginin daha yüksek olduğunu vurgulayarak, kutlamaların yapılacağı tarihten çok önce nevruza ilişkin rezervasyonların dolduğunu belirtti.

Yerli ve yabancı çok sayıda misafiri konuk edeceklerini kaydeden Eryılmaz, bu yıl basının ilgisinin de yoğun olduğunu söyledi.

Eryılmaz, 2 gün öncesinden doluluk oranının yüzde 100 seviyesine ulaştığını anlatarak, otellerin hem seçim hem nevruz hareketliliği yaşadığını bildirdi.
Geçmiş yıllarda nevruz dönemine denk gelen özellikle büyük organizasyonların olası olaylara karşı iptal edildiğini hatırlatan Eryılmaz, bu yıl ise çözüm sürecinin etkisiyle böyle olumsuz bir yaklaşımın söz konusu olmadığını dile getirdi.

Turistik Otel’in Genel Müdürü Osman Kalaycı da kentteki tüm oteller gibi otellerinde doluluk oranının yüzde 100’e ulaştığını belirtti.

Nevruz yoğunluğuna ilişkin rezervasyon ve hazırlıkların bir ay önce başladığını ifade eden Kalaycı, hem yurt dışından hem de yurt içinden gelecek misafirleri ağırlayacaklarını kaydetti.

Kalaycı, yoğunluk nedeniyle bazı misafirleri geri çevirmek zorunda kaldıklarını anlatarak, seçim sonrasına kadar rezervasyonların dolu olduğunu, bazı ziyaretçilerin konaklama sıkıntısı yaşadığını bildirdi.

Tertip komitesinden yapılan açıklamada ise nevruz programında Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanlarının yanı sıra yerli ve yabancı konuklarında birer konuşma yapacağı, müzik gruplarının sahne almasının ardından Abdullah Öcalan’ın mektubunun okunacağı belirtildi.

HERO TALABANİ DİYARBAKIR'DA

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin eşi Hero Talabani, nevruz etkinliğe katılmak için özel uçakla Diyarbakır’a geldi. Havaalanında BDP’li yöneticiler tarafından karşılanan Hero Talabani geceyi geçireceği otele geçti.