Ekonomi ODTÜ mezunu çiftçi!

ODTÜ mezunu çiftçi!

Paylaş
ODTÜ mezunu çiftçi!

ODTÜ mezunu çiftçi!

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünden mezun olan Adnan Yaramış, birçok yerli ve yabancı şirkette iş bulma olanağı varken memleketine dönerek başladığı çiftçilikte, örnek bir işletme kurdu.

Haberin Devamı

Antalya’nın Demre ilçesine 8 kilometre mesafede, denizden 400 metre yükseklikteki Gürses köyünde, 4 dekar kayalık ve taşlık arazisi bulunan Adnan Yaramış, tarlasının bitişiğindeki 11 dekar araziyi de kiralayarak, çiftçilik yapmaya karar verdi.

Ziraat Bankasından aldığı işletme kredisiyle, önce taşlık, kayalık araziyi temizletip, düzenleyen Yaramış, arazinin tamamını yekpare serayla kapattı. Köydeki sulama suyu sıkıntısı nedeniyle seranın içerisine 5 bin ton su kapasiteli bir havuz açan Adnan Yaramış, kışın seranın üzerine yağan ve saçaklardan akan suyu havuzda biriktirerek, su sorununu da çözmüş.

Yaramış, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, seranın bir bölümüne kurduğu havuzda biriken suyun hem sulamada kullanıldığını hem de rakım nedeniyle yeterince rutubet bulunmayan bölgede, yazın suyun buharlaşmasıyla rutubet elde ettiğini anlatan Yaramış, serayı kurarken, ODTÜ’de öğrendiklerini birebir uyguladığını, bu nedenle işletme eğitiminin boşa gitmediğini söyledi. Yaramış, serasıyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Seranın içindeki havuzdan çok yönlü faydalanıyorum. Havuzun üzerini sera ile kapatmamın da nedeni var. Bu bölgede rakım yüksek. Yazın erken dikimlerde bitkiler için önemli ihtiyaç olan nem sorununu havuz sayesinde çözmüş oldum. Ayrıca, havuz sera altında kaldığından sulama suyu ısısını bir kaç derece daha yükseltmiş oluyorum. Havuzdan çıkan nemi tüm seraya dağıtacak bir sistem kuruyorum. Çok ucuz ve doğal bir yöntemle su ve nem ihtiyacını karşılamak mümkün oldu."

Haberin Devamı

Serada artık pek çok üreticinin ilgilenmediği, geçmişte bu bölgede üretilen iri tarla domatesini ürettiğini anlatan Adnan Yaramış, seraya dışarıdan getirdiği toprağın genç ve verimli olması nedeniyle çok kaliteli üretim yapabildiğini kaydetti. Serada yetişen domateslerin iri, etli, dolgun ve içinin çekirdekli olduğuna değinen Yaramış, "Piyasada sera domatesi 1 TL’ye satılırken, benim domatesim 1,4 TL’den alıcı buluyor. Seradaki döllenmeyi bambus arıları aracılığıyla sağlıyorum" dedi.

Serasının bir bölümünü de biber ve salatalık üretimi için ayırdığını ifade eden Yaramış, Demre yöresinde serada yılda tek dönem üretim yapılırken kendisinin yılda iki kez ürün aldığını anlattı.

Haberin Devamı