Eğitim - Kariyer Öğrenciler üniversitelere not verdi

Öğrenciler üniversitelere not verdi

Paylaş
Öğrenciler üniversitelere not verdi

Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması’na göre üniversiteler öğrencilerin beklentilerini karşılamıyor. Araştırmada öğrencilerini üst düzeyde memnun edebilen sadece 17 üniversite yer aldı

SEVİM BÜYÜKTAŞ DEMİR

Haberin Devamı

Üniversite Araştırmaları Laboratuarı (ÜniAr) tarafından gerçekleştirilen Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması 2018 yılı sonuçları açıklandı. Araştırmayı, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Karadağ ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil yaptı. Memnuniyet araştırması, öğrencilerin üniversitelerden memnuniyet düzeylerini belirlemek ve bu kapsamda üniversiteleri öğrencilerin tatminkarlık düzeylerine göre sıralamak amacıyla yapılıyor.

26 BİN 513 ÖĞRENCİ KATILDI

Söz konusu araştırma, 109’u devlet ve 63’ü vakıf üniversitesi olmak üzere toplam 172 üniversitedeki 26 bin 513 öğrenciyle yüz yüze görüşülerek yapıldı. Araştırma; öğrenim deneyimi tatminkarlığı, yerleşke ve yaşamının doyuruculuğu, akademik destek ve ilgi, kurumun yönetim ve işleyişinden memnuniyeti, öğrenme imkan ve kaynaklarının zenginliği, kişisel gelişim ve kariyer desteği olmak üzere 6 kategoride değerlendirildi.

Haberin Devamı

ÇOĞUNLUK 'C' SEVİYESİNDE

Sıralamada üniversitelere A+, A, B, C, D ve FF gibi notlar verildi. En yüksek memnuniyet oranına sahip üniversiteler A+ en düşük olanlar ise FF aldı. Araştırmaya göre 172 üniversiteden 17’si, ‘A+’ seviyesinde öğrencilerin beklentilerini karşılıyor. 22 üniversite ‘A’ seviyesinde yer alırken, 33 devlet ve 14 vakıf üniversitesi ise ‘FF’ ile en düşük seviyede kaldı. 172 üniversitenin 103 gibi büyük bir çoğunluğu ‘C’ ve altı seviyesinde yer aldı.

PUANLAR DÜŞÜŞTE

Öğrenciler en çok tıp, diş hekimliği ve sağlık bilimleri fakültelerinden memnun oldu. En yüksek memnuniyetsizlik ise ziraat, orman ve fen-edebiyat / edebiyat fen fakültelerinde yaşandı. 2018 yılında bir önceki yıla göre bütün fakültelerin memnuniyet puanlarında en az 10’ar puan düşüş oldu. En yüksek düşüş 29 puan ile eğitim fakültelerinde oldu.

MEMNUN DEĞİLLER

Devlet üniversiteleri 6 alanın tamamında ‘D’ düzeyinde tatmin edici bulundu. Vakıf üniversiteleri ise 6 alandan sadece birinde ‘D’ düzeyinde yer aldı. Vakıf üniversiteleri, devlet üniversitelerine göre öğrenci memnuniyetinde daha başarılı oldu. Ayrıca bütün alanlarda ve genel memnuniyette 2018 ortalamaları hem 2016 hem de 2017 ortalamalara göre düşük kaldı.

Haberin Devamı

17 ÜNİVERSİTEDEN 10'U VAKIF ÜNİVERSİTESİ

Araştırmada, öğrencilerini üst düzeyde memnun edebilen 17 üniversite sırasıyla şöyle:

1) Özyeğin Üniversitesi

2) Koç Üniversitesi

3) İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

4) Sabancı Üniversitesi

5) Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi

6) İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi

7) Abdullah Gül Üniversitesi

8) İstanbul Teknik Üniversitesi

9) Kadir Has Üniversitesi

10) Gebze Teknik Üniversitesi

11) Boğaziçi Üniversitesi

12) Akdeniz Üniversitesi

13) İstanbul Bilgi Üniversitesi

14) İstanbul Şehir Üniversitesi

15) Hasan Kalyoncu Üniversitesi

16) Piri Reis Üniversitesi

17) Galatasaray Üniversitesi