Eğitim - Kariyer Öğrencilerin yüzde 75’i üniversitelere e-kayıt yaptırdı

Öğrencilerin yüzde 75’i üniversitelere e-kayıt yaptırdı

Paylaş
Öğrencilerin yüzde 75’i üniversitelere e-kayıt yaptırdı

Yükseköğretim kurumlarında herhangi bir programa yerleşme hakkı kazanan adayların yüzde 75’inin e-kayıtla, kayıt işlemlerini tamamladığı açıklandı. YÖK’ün verdiği bilgiye göre e-kayıt yaptırma imkanı olan 586 bin 41 öğrenciden 439 bin 275’i e-kayıt yaptırdı. Böylece 250 milyon TL’ye yakın tasarruf sağlandı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 3-5 Eylül tarihlerinde gerçekleşen üniversitelere e-kayıtlarla ilgili verileri paylaştı. Buna göre, yükseköğretim kurumlarında herhangi bir programa yerleşme hakkı kazanan öğrencilerin yüzde 75’i e-kayıt yoluyla işlemlerini tamamladı. E-kayıt yaptırma imkanı olan 586 bin 41 öğrenciden 439 bin 275’i e-kayıt yaptırdı. Böylece 250 milyon TL’ye yakın tasarruf sağlandı.

Haberin Devamı

100 ÖĞRENCİDEN 75'İ TERCİH ETTİ

Bu yıl elektronik kayıt yapabilme imkânına sahip olan 586 bin 41 öğrenciden 439 bin 275’ı üniversite kaydını e-kayıt üzerinden gerçekleştirdi. E-kayıt yapma imkânına sahip olan her yüz öğrenciden 75’i üniversite kaydını e-kayıt üzerinden yaptı.

DEVLETTE YÜZDE 79'U, VAKIFLARDA YÜZDE 58'İ

Bu sene tüm devlet yükseköğretim kurumları ile birlikte elektronik kayda dâhil olan 20 vakıf yükseköğretim kurumu öğrencileri için de e-devlet kapısından elektronik kayıt olma imkânı sunuldu. Devlet üniversitelerini kazanan öğrencilerin yüzde 79’u, vakıf üniversitelerini kazanıp e-kayıt yapma imkânına sahip olan öğrencilerden yüzde 58’i elektronik kaydı tercih etti.

Elektronik kayda, özel yetenek programları ile yükseköğretim kurumlarınca elektronik kayda uygun görülmeyen programlar dâhil edilmedi. Elektronik kayıt ilk yerleştirmeler için gerçekleştirildi. Ek ve milli sporcu yerleştirmelerinde yerleşen öğrencilerin yerleştiği yükseköğretim kurumuna bizzat başvurmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

250 MİLYON TL'YE YAKIN TASARRUF

YÖK’ün hizmete sunduğu dijital uygulamalar sayesinde üniversitelerdeki yoğun bürokratik işlemler azaldı, zaman tasarrufu sağlandı ve evrakta sahtecilik olayları büyük oranda azaldı. Ayrıca Üniversitelerin bu öğrenciler için harcayacağı işgücü ve kırtasiye giderinde büyük oranda tasarruf sağlanmış oldu.

Bu yıl elektronik kayıt uygulaması sayesinde öğrenci ve ailelerin kayıt işlemleri için harcayacağı ücret açısından toplamda yaklaşık 250 milyon liralık tasarruf sağlandığı tahmin ediliyor. Hesaplama öğrencilerin kayıt yaptırmak için en az bir veliyle üniversitenin bulunduğu şehre gittiği, bir gece konakladığı, gidiş dönüş yol parası, yemek ve olası diğer harcadığı miktarlar göz önüne alınarak yapıldı.

ÜNİVERSİTEYE BELGELERİNİ SUNACAK

E-kayıt sayesinde öğrenciler kazandıkları üniversiteye gitmeden kayıtlarını elektronik ortamda yaptı. Bu öğrenciler üniversitelerinin web sitesinde duyurduğu tarihlerde ders kaydına gidip duyuruda belirtilen belgeleri sunmaları ve diğer şartları sağlamaları durumunda ders kaydı yapabilecek. (Hürriyet)