Ekonomi Öğretmenler müjde bekliyorlar

Öğretmenler müjde bekliyorlar

Paylaş
Öğretmenler müjde bekliyorlar

Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü. Pek çok sıkıntıyla uğraşan öğretmenler ise başta ek göstergelerinin 3600’e çıkarılması olmak üzere, sözleşmelilere kadro ve atama konusunda müjdeli haberin verilmesini bekliyor

Atatürk'e 24 Kasım 1928'de 'Başöğretmenlik’ unvanının verilmesi nedeniyle, 1981’den itibaren her yıl 24 Kasım, Türkiye’de ‘Öğretmenler Günü’ olarak kutlanıyor. Türkiye’de toplam 920 bin 524 öğretmen var, 59 bini sözleşmeli. Sözleşmelilerin de kadroya alınmasını isteyen öğretmenler, ayrıca mazerete dayalı tayin konusunda yaşanan sıkıntılarının giderilmesini istiyor. Bu saygın mesleğin sahiplerinin, ekonomik talepleri de var.

Haberin Devamı

3600 EK GÖSTERGE

Öğretmenlerin en öncelikli talebi rahat bir emeklilik için ek göstergenin 3600’e çıkarılması. mevcutta ek gösterge 3000. eğer 3600’e çıkarılırsa; 30 yıllık bir öğretmenin ikramiyesinde 21 bin liralık, emekli maaşında da aylık 620 liralık artış olacak. 30 yıllık bir öğretmenin mevcut aylık emekli maaşı 2800 lira. Halen aktif çalışan bir öğretmenin ortalama aylık maaşı ise ek ders hariç 3620 lira.

KAYIP BÜYÜDÜ

Öğretmenlerin maaşlarının dolar bazında önemli bir kayba uğradığını belirten eğitim sen başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “kaybı karşılamak için maaşta yılda bir kez net 1256 tL artış sağlanmalı. Öğretmen, 2008’de aylık maaşıyla 920 dolar alabilirken, bugün 683 dolar alabiliyor. 10 yıl önce bir aylık maaşıyla 23 çeyrek altın alabilen öğretmen, bugün 12 çeyrek alıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

VERGİ DİLİMİ

Öğretmenler, yılın ikinci yarısında artan vergi kesintisinden de dertli. Feray Aytekin Aydoğan, “Öğretmen ocakta yüzde 3-4 zam alıyor.Ama yılın ikinci yarısında kesilen yüzde 15 vergi, yüzde 20’leri aşabiliyor.yani öğretmenin yılın başında aldığı zam, ikinci yarıda artan vergi dilimine gidiyor ve aslında zam almamış gibi oluyor. ocakta vergi kesintisi ne ise aralıkta da o olsun” dedi.

EK DERS ÜCRETİ

Bir öğretmen haftada en az 30 saat çalışmak zorunda. bunun 15 saati ek ders kapsamına giriyor.yani diğer 15 saat üzerinden maaş ücretini alıyor. ek ders ücreti saat başına ortalama 13 lira 90 kuruş. ek ders vergi dilimine girdiği için saat başına 90 kuruş vergiye gidiyor. Öğretmenler, ek ders ücretinin maaş içinde görünmesini istiyor.

1 MAAŞ İKRAMİYE ALMAK İSTİYORLAR

● Yılda bir kez verilen eğitim ve öğretime hazırlık ödeneği (1130 lira) ikiye çıkarılsın.

● Ücretli, sözleşmeli öğretmenliğe son verilsin, kadrolu güvenceli atama yapılsın.

● 24 kasım Öğretmenler Günü’nde 1 maaş ikramiye verilsin.

● Öğretmenlerin ek ders ücreti 2019 için en az 25 lira olsun.

● Öğretmenlere toplu taşıma ücretsiz olsun.

● Çocuk yardımları artırılsın.

● Yoksulluk sınırının altında maaş kalmasın.