Siyaset Oktay Vural'dan Başbakan'a yanıt
Paylaş
Oktay Vural'dan Başbakan'a yanıt

MHP Grup Başkanvekili Vural, "Ey Recep Tayyip Erdoğan, idamın kaldırılmasına yönelik MHP'yi suçluyorsun. Müddei iddiasını ispatlamükelleftir" dedi

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, partisinin idam cezasının kaldırılmasına ilişkin duruşunun açık ve net olduğunu, MHP milletvekillerinin idamın kaldırılması için yapılan oylamada aleyhte oy kullandıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Vural, parlamentoda düzenlendiği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son 2 gün içerisinde yaptığı konuşmalarına değinmek istediğini söyledi.

"Dünüyle bugünü bir olmayan sürekli gömlek değiştiren bir Erdoğan" ifadesini kullanan Vural, "Yanlışlarını yüzüne vurduk ama kendisi halen konuşuyor. Sayın Başbakan, ’Erdoğan profili’nin bu kadar hızlı değişiminden ilham almış olacak ki yüz nakli yapılan insanlarımızı ziyaret ediyor. Kendisinden daha hızlı yüz değiştiren yok ki zaten. Dünyanın en hızlı yüz değiştiren insanı. Cerrahlarımızın ellerine sağlık ama siyasette de bu kadar yüz değiştiren bir siyasetçi dünyada var mıdır bilmiyorum. Adeta siyasetin binbir suratı" diye konuştu.

Erdoğan’ın, konuşmalarında sık sık idamın kaldırılmasının nedeni olarak MHP’yi gösterdiğine dikkati çeken Vural, "Köşeye sıkıştı yine. ’İdamdan kurtaran sensin’ diyor. Dinin yarısı insaf. İdamın kaldırılmasında MHP’liler aleyhte oy kullandı. MHP’nin duruşu açık ve net. İdamın kaldırılması için imza veren sizsiniz. 2004’te idamın kaldırılmasına ilişkin protokolü imzalayan sizsiniz. Şimdi hangi yüzle kalkıp MHP’ye dil uzatıyorsun" dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan’ın, 2002’de yaptığı açıklamalarda, "idamın kalkmasını" istediğini öne süren Vural, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ey Recep Tayyip Erdoğan, idamın kaldırılmasına yönelik MHP’yi suçluyorsun. Müddei iddiasını ispatla mükelleftir. Eğer bir tek MHP’linin terörist başının idamının kaldırılması noktasında oy kullandığını iddia eden varsa bunu ispatla mükelleftir. İspat edemeyen şerefsizdir, alçaktır.

PKK ile görüşen sensin. ’Ben gönderdim’ diyorsun. Müzakere masası kuran sensin. Şimdi kalkmış gürültü çıkarıyorsun. Hem görüşüyor, hem eleştiriyor. Aynaya bakıyor aslında, prompterda gördüğü Recep Tayyip’e bunları söylüyor.

Hangi birini düzeltelim. Elimizi vicdanımıza koyalım. Sen protokol imzalamışsın. Kalkıp bir de MHP’ye, ’morgun önünde bekçilik yapıyor’ diyorsun. Niye rahatsız oluyorsun şehitlerimize milletimizin sahip çıkmasından, niye rahatsızlık duyuyorsun sen? İnadına, ’şehitler ölmez, vatan bölünmez’ demeye başlayacağız. MHP olarak buna sahip çıkmamızdan rahatsızlık duyuyorsun. Sen kimin tarafındansın? Fransız Başbakanı mısın sen? Bir taraftan şehitleri bir taraftan teröristleri aynı kefeye koyan sen Fransa Başbakanı gibi konuşuyorsun. O şehitler, aynı zamanda senin Başbakanlığı rahat yapabilmen için şehit oldular biliyor musun?

Haberin Devamı

Asker, polis şehit olurken sen Oslo’da PKK ile seçim derdindeydin. ’Aman ha, seçime kadar ateşkes yapalım’ diyen sensin. Derdin seçimdi ve PKK’dan ricacı oldun."

-"Sen gel önce Oslo’daki belgelerden bahset"-

MİT yasasıyla kurtarılmaya çalışılan belgeleri de soracağını belirten Vural, Başbakan Erdoğan’a, "Sen önce bunlara cevap ver. Sen kimsin MHP ile aşık atmak kim? MHP olarak idam cezasını kaldıranların kimler olduğunu biliyoruz ama sen gel önce Oslo’daki belgelerden bahset. PKK ile çıktığın sinsi serüvenin hesabını ver" diye seslendi.

Erdoğan’ın, "MİT Müsteşarı’na talimat veren benim, alacaksanız beni alın" sözlerini hatırlatan Vural, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"MİT ve PKK mutabakat belgeleri hakem devletin elindedir. 3 paragraf ve 9 maddelik metin, Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından hakem devlete tevdi edilmiştir. Sende biraz yürek varsa bu milletten korkmuyorsan çık yüreklice bu protokolleri açıkla. Eğer mertsen, siyaseti mertçe yapıyorsan çık PKK ile imzalanan protokolleri açıkla. Eğer korktuğun bir şey yoksa aç savcının önünü.

’Müsteşarım kimseye taviz vermedi’ diyor. O mutabakat metninde ne yazıyor biliyor musun? Doğu’da terörle mücadele eden Mehmetçiğin, polisin, ’savaş suçlusu’ olarak yargılanacağına ilişkin cümlenin Oslo’daki mutabakat metinlerinde yer alması için talimat verdin mi? Bunları açıkla. Vatan uğruna çarpışan, Çanakkale ruhuyla dağlarda PKK ile mücadele eden Mehmetçiği Oslo’da ’savaş suçlusu’ ilan eden görüşmelerin talimatını sen mi verdin? Çık bunu açıkla. Başbakan, PKK ile girdiği çıkmaz yolun endişe duyuyor."

-"Terör bitirilmek isteniyorsa..."-

CHP’nin, "Kürt sorununun çözümüne ilişkin" önerilerini de değerlendiren Vural, "AKP ve CHP, ihanet projelerine MHP’yi de ortak etmek istiyorlar. Bunlar bindikleri PKK lokomotifine yol kenarından yolcu alma gayreti içinde ihanete birilerini ortak etmeye çabalıyorlar. MHP olarak biz bu milletin birliği ve bütünlüğüne sahip çıkan iradeyi temsil etmeye devam edeceğiz. Bu hain tuzakların hiçbirine ortak olmayacağımızı Habur’a, Oslo’ya ortak olmayacağımızı ilan ediyoruz. Terörle mücadele konusunda atılacak her adımın yanında olacağımız ve terör örgütünü muhatap alan her gayretin karşısında olacağımızı ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

Vural, terör bitirilmek isteniyorsa Hükümet’e verilen sınır ötesi operasyon yetkisinin kullanılması gerektiğini savundu.

Vural, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Milli Eğitim Bakanlığı’nın, 4 4 4 sisteminde ortaokullar için hazırladığı seçmeli ders listesine Kürtçe’yi de aldığına" ilişkin haberleri hatırlatması üzerine Vural, "Adım adım bu ülkenin okullarını sınıflarını bölmeye yönelik bir proje uygulanmak isteniyor. Bir ve bütün olan milletimizin arasında yeni milletler oluşturma gayretleridir. Türkçe’den başka dille eğitim yapılması mümkün değildir. Bütün bunlar bir adımdır. Sonuçta eğitimde anadile eğitimini sonra da özerklik getirmektir. Bütün bunlar birer kademedir. Hazmettirmek içindir. CHP ve AKP birlikte getirsinler" şeklinde konuştu.
Vural, bir başka soru üzerine, Oslo’da imzalandığı ve hakem devlete verildiği iddia edilen protokollerin uluslararası hukukta Türkiye’nin aleyhine kullanılabileceğini ileri sürdü.