Eğitim - Kariyer Okul başarısını artırmanın yolları

Okul başarısını artırmanın yolları

Paylaş
Okul başarısını artırmanın yolları

Öğrencilerin okul başarısını etkileyen birçok etken olduğunu belirten Eğitim Uzmanı Koray Varol, çocukların başarılı olması için tavsiyelerde bulundu

Eğitim Uzmanı Koray Varol çocukların okul başarısının ders çalışma ortamından ve derslerini düzenli çalışmasından geçtiğini söyledi. Öğrencilerin okul başarısını etkileyen fizyolojik, sosyo-kültürel, ekonomik ve psikolojik birçok etken olduğunu belirten Varol, “Çalışma ortamı çocuğun başarısını etkileyen önemli unsulardan biridir. Öncelikle çocuğun çalışacağı ortam; dikkat dağıtıcı nesnelerden uzak, ders çalışmaya uygun olarak düzenlenmeli. Mümkün olduğu kadar sade olmalı ve gereksiz eşyalarla doldurulmamalı. Ortamda televizyon bilgisayar, telefon, poster, afiş fotoğraf gibi dikkat dağıtıcı objelere yer verilmemeli. Işıklandırması çalışma için yeterli olmalı ve odada mümkünse ses, ısı yalıtımı olmalı. Çalışma masası pencereden uzak derli ve toplu olması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Gerçekçi çalışma planı

Çalışma programının her öğrencinin kapasitesine göre değiştiğini ifade eden Varol şöyle devam etti: “Çocuğa gerçekçi bir plan hazırlanmalı ve bu planın esnek olmasına dikkat edilmeli. Program çocuğun belirlenen hedeflerine uygun olarak planlanmalı. Ortaokul ve lise düzeyindeki çocukların ders programı haftalık olarak belirlenmeli. İlkokul düzeyindeki bir çocuğunun ders planının ise aile ile günlük planlar yapılarak belirlenmesi daha uygundur. Konu çalışmaları dersler bazında günlere bölünmeli, her konu çalışmasının ardından bu konuları pekiştirecek soru çözümleri için de süre ayrılmalı. Bir gün önce tamamlanamayan ders programı bir sonraki günde telafi edilmeli.”

MOTİVE EDİN

Haberin Devamı

Başarının yalnızca okulla veya öğrenci ile oluşabilecek bir şey olmadığını da söyleyen Varol “Başarı, ailenin desteğiyle öğrencinin kendini ileri taşıma sürecine destek olması ile gelişen bir şeydir. Motivasyon ise öğrencinin kendi kendine daha iyiye gitme çabası içinde olmasıdır. Aile bu noktada öğrencinin yaptığı hareketler üzerinden motivasyon sistemini kurgulamaya çalışmalı. Ebeveynlerin ilk önce çocuklarının başarmalarını gerçekten istemeleri gerekir” dedi.