Yaşam Okul fobisi kabus olmasın

Okul fobisi kabus olmasın

Paylaş
Okul fobisi kabus olmasın

Aileleri telaş sardı, özellikle eğitim hayatına yeni başlayan öğrencilerde okul korkusu oluştu. Oysa doğru yöntemlerle bu sorunu kolaylıkla aşabilirsiniz. Uzman Nörolog Mehmet Yavuz'a kulak verin...

Genellikle anneye çok bağımlı bir çocuğun aniden ayrılmasıyla ortaya çıkar okul korkusu. Belirtileri bile vardır: Mide bulantısı, karın ağrısı, baş dönmesi... Bu şikayetler genellikle pazar akşamı yatmadan önce ve pazartesi sabahı görülür. Okul korkusuna bağlı olarak çocukta uyku problemleri ve alınganlık görülebilir. Bir süre sonra çocuk okula gitme ve ödevlerini yapma konusunda umursamaz tavırlar sergileyebilir.

Hatta ilerleyen dönemde okul fobisi ağırlaşarak depresyona dönüşebilir. Uzman Nörolog Mehmet Yavuz bu noktada uyarıyor; “Anne-baba çocuk için endişelenir ve onu okula göndermezse bu davranış, alışkanlık haline gelebilir.” Dr. Yavuz sözlerine şöyle devam ediyor; “Çocuğun sürekli endişe duyan bir ailede yaşaması, her istediğinin yapılması ve sürekli huzursuz bir aile düzeninde bulunması okul korkusunun başlıca sebepleri. Okula gitmesini sağlayın ama şiddet ve baskı uygulamayın. Okul eğitiminin faydaları hakkında açıklayıcı bilgiler vererek onu ikna edebilirsiniz. Ayrıca çocuğun okul arkadaşları ile daha fazla zaman geçirmesine yardımcı olmanız da faydalıdır.”

Okuldan kaçmak istiyorsa

Öğretmen baskısı, öğrencinin okul ortamında başaramadığı ya da anlamadığı dersler konusunda eğitmen tarafından aşırı tepki gösterilmesi, uygun olmayan sınıf düzeni, arkadaş çevresinin alay etmesi gibi durumlar, öğrencinin okul fobisini geliştirebiliyor. Hatta çocuğun okuldan kaçmak istemesi bile görülebiliyor. Bu haldeki çocuk okul korkusu duymaz, herhangi bir şikayet belirtmez ama saldırgan tavırlar sergiler.

Bu tip öğrencinin öğrenme potansiyelinin genelde düşük olduğunu belirten Dr. Mehmet Yavuz, okul ortamını sıkıcı bulan ve disiplin suçları fazla olan uyumsuz öğrencilerin okuldan kaçtığını hatırlatıyor. Ailedeki huzursuz ortam ve aşırı baskıcı kuralların da öğrenciyi olumsuz etkilediğini belirten Dr. Mehmet Yavuz, okulu sevmeme, okumak istememe, yanlış arkadaşlıklar kurmanın da okuldan kaçmada etkili faktörler olduğunu söylüyor. Ayrıca okulun yakın çevresinde internet kafe, bilardo salonu gibi mekânların bulunması da çocuğa daha eğlenceli gelerek okuldan kaçmasına neden olabiliyor.

Peki kaçmasını nasıl önleyebiliriz?

-Çocuğu okula gitmeye teşvik edin ve kaçma nedenlerini öğrenmeye çalışın.
-Okuldaki rehber öğretmenle görüşün, ortak bir iletişim dili geliştirin.
-Çocuğun arkadaş ortamını ve madde eğilimini kontrol edin.
-Agresif tavırlar sergiliyorsa ona sakin yaklaşın.
-Ailedeki iletişimsizliği çocuğunuza yansıtmayın.
-Hiçbiri işe yaramıyorsa çocuğun psikolojik yardım almasını sağlayın, gerekirse anne-baba olarak siz de destek alın.

( 08.09.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır. )

Haberin Devamı