Eğitim - Kariyer Okul seçiminizde yüzdelik dilime dikkat

Okul seçiminizde yüzdelik dilime dikkat

Paylaş
Okul seçiminizde yüzdelik dilime dikkat

TEOG yerleştirme puanları açıklandı ve lise tercih maratonu başladı. Devlet okulları tercihleri 6-16 Temmuz arasında yapılacak. Özel okullara kayıtlar 10 Temmuz'a kadar sürecek. Tercihlerde 'Yüzdelik Dilim' çok önemli. Bundan kasıt şu: Sıralamadaki yerinize göre doğru tercih yapın

1 milyon 273 bin öğrenci ve velinin sabırsızlıkla beklediği Yerleştirmeye Esas Puanlar (YEP) 5 gün gecikmeyle dün açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın TEOG sonuçlarıyla birlikte okulların kontenjan bilgilerini de ilan ettiği belirtilirken, kontenjan tablolarında okulların hangi il ve ilçelerde olduğu, tercih kodları, bir önceki yıl ilk yerleştirmede hangi yüzdelik diliminden ve hangi puanla öğrenci aldığı bilgileri de yer alacak.

Haberin Devamı

6 temmuz’da başlıyor

Devlet okullarına tercihler 6-16 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Yerleştirme sonuçları da 14 Ağustos’ta açıklanacak. Nakil işlemleri ise, 17-21 Ağustos, 24-28 Ağustos ve 31 Ağustos-4 Eylül 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. TEOG sonuçlarının mahkeme kararı nedeniyle zamanında açıklanmaması üzerine özel okul kayıt takvimi de iptal edilmişti. Türkiye Özel Okulları Birliği’nin güncellediği kayıt takvimine göre, özel okullara kayıtlar 10 Temmuz’a kadar uzatıldı. Okullar 29-30 Haziran’da ön kayıt, 1-2 Temmuz tarihlerinde de kesin kayıt yapacak. 3-10 Temmuz'da ise serbest kayıt yapacak.

>>> TEOG VE ÜNİVERSİTE TERCİH TÜYOLARI - Yaşar Özay yazdı - Tıklayınız

Tercih yaparken yüzdelik dilimlerin dikkate alınması gerektiğini söyleyen Mektebim Okulları Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Serpil Yılmaz, “Yüzdelik dilim ve puanlar arasında ters orantının olduğunu unutmamak gerekiyor. Örneğin 470 2014 TEOG’da yüzde 3’lük dilime girerken 2015’te yüzde 2’lik dilime denk gelebilir. MEB sizin Türkiye'de veya ilde kaçıncı olduğunuzu değil bunun yüzde olarak ifadesini vermiştir. Kısacası Taban puanlar her yıl değişebilir ancak yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha sağlıklıdır” açıklamasını yaptı.

25 okul tercih edilebilecek

Haberin Devamı

Öğrenci velileri, okulların genel ve özel başvuru şartlarına dikkat ederek, istek sırasına göre farklı il ve ilçelerdeki okullarda dâhil olmak üzere okul türlerine göre 25 okul tercihi yapabilecekler. Tercihler bir defa yapılacak. İnternet adresinden tercih işlemleri için giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında, "Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım" ve "Tercih Yapmak İstiyorum" butonları seçenek olarak sunulacak. Tercih yapacak adaylara, 25 okul tercihini gösteren ekran açılacak. Özel okullara kesin kayıt yaptıranlar da tercih sistemine dâhil edilmeyecek.

Okul seçerken bunları unutmayın

¦ EV VE OKUL MESELESİ: En iyi okul evinize yakın olan okuldur.

¦ EĞİTİM MÜFREDATI: Öğrenim göreceğiniz üniversiteye ve mesleğe göre lise seçmek; olmazsa olmaz maddeniz olmalı. Çocuğunuz Tıp ya da Sağlık Bilimi seçecekse doğru lisenin Fen Lisesi olduğunu unutmayın.

Haberin Devamı

¦ FİZİĞİ YAPI: Fiziki yapı o kurumda verilen eğitimin kalitesini arttırmaktadır. Öğrencilerin sosyal özelliklerini geliştirebileceği, sanat ve spor alanlarının olması iyi bir eğitim için önem taşımaktadır.

¦ DERSLİK MEVCUDU: Yeni çıkan kararla Anadolu Liselerinde sınıf mevcudu 34’den 40’a çıkarıldı. Bazı okullarda ise mevcut sayı korundu.

¦ ÜNİVERSİTE BAŞARISI: Üniversitede başarılı olmak İyi bir lisenin başarısını gösterir. Lise tercihinde amaç iyi bir üniversiteye yerleşmektir.