Eğitim - Kariyer Okulda çocukları bekleyen 12 tehlike

Okulda çocukları bekleyen 12 tehlike

Paylaş
Okulda çocukları bekleyen 12 tehlike

Okullar, yurtlar ve kurslar potansiyel çocuk tuzaklarıyla dolu. Binaların fiziki koşullarından çevredeki uyuşturucu tehlikesine kadar dikkat edilmesi gereken birçok konu var

‘Çocuğunuzu Koruyun’ kitabının yazarı Mehmet Yaşar Durukan, eğitim kurumlarında çocukların ölümüne yaralanmasına ve engelli kalmasına neden olan başlıca kaza ve olaylar hakkında şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

Kaçırılma uyuşturucu, haraç

Çocuğunuz okula servisle gitmiyorsa kaçırılma riskine karşı çocuğunuzu okula bırakın ve çıkış saatinde de alın. Böylece okul çevresinde yuvalanan haraç ve uyuşturucu çetelerinden çocuğunuzu korumuş olursunuz.

Okul kapısı

Okulların kapıları ağırdır ve genellikle elektrikle çalışır. Görevliler kumandaya basarak kapının açılmasını ve kapanmasını sağlar. Çocuğunuza okul kapısıyla oynamamasını ve kapıdan uzak durması gerektiğini öğretin.

Sıra, masa, sandalye

Çarpma ve düşmelere karşı sıra, masa ve sandalyelerin köşelerine yumuşak köşelikler takılmalı.

Dolaplar

Sınıflardaki ve koridorlardaki dolaplar dikey değil, yatay olmalı. Tüm dolaplar duvara monte edilerek devrilme riskleri ortadan kaldırılmalı.

Haberin Devamı

Sınıf kapısı

Ana sınıflarında ve birinci sınıflarda kapı kolları çocukların göz hizasında. Kapıların aniden açılması ve kapanması gibi durumlarda çocuklar gözünden yaralanabilir. Kapı kolları ya daha yükseğe ya da daha alçak bir yere konulmalı.

Tuvalet, lavabo

Tuvalete yalnız gönderilen anaokulu öğrencisi, üzerine lavabonun devrilmesi sonucu ağır yaralanabilir ya da hayatını kaybedebilir. Özellikle ana sınıfı ve ilkokul birinci sınıflarda lavabolar düşme tehlikesi göz önüne alınarak demir destekli veya ayaklı yapılmalı.

Pencere, merdiven

Çocuğunuz çok katlı bir okulda eğitim görüyorsa balkon, merdiven ve yangın merdiveni aralıklarını kontrol edin. Geniş boşluklar varsa çocuğunuz düşebilir. Çocuğunuz merdiven korkuluklarının üzerine çıkarak kaymaya çalışırken boşluğa düşebilir. Bu alanların file ya da ağlarla kapatılmış olduğundan emin olun.

Oyun parkı

Okul bahçelerindeki salıncaklar, kaydırak ve diğer bölümlerin hemen yanına kurulduğu için çok sayıda kaza meydana gelir. Salıncaklar, kaydırakların ve diğer oyun alanlarının uzağına kurulmalı ve salıncakların çevresi en az 50 santimetre yüksekliğindeki bariyerle çevrilmeli. En büyük sorunlardan biri de oyun alanlarının yaş gruplarına göre ayrılmamış olması.

Okul önündeki trafik

Birçok okulun ana çıkış kapısının önünden yol geçiyor ve trafik yoğun. Çocuklar okuldan çıkıp yolun karşısında annelerini ya da babalarını görünce aniden yola fırlıyor. Çocuğunuza sizi gördüğünde yola fırlamamasını öğretin. Çünkü birçok sürücü, okul bölgesinde yavaşlamıyor.

Haberin Devamı

Akran zorbalığı

Çocuğunuzun akran zorbalığına maruz kalıp kalmadığını anlamak için onunla her gün konuşun. Birçok okulda ilkokul birinci sınıflar ile diğer sınıflar ayrı ayrı katlarda eğitim görüyor. Birinci sınıfların üst sınıflardan farklı saatlerde teneffüse çıkması ya da birinci sınıflar için bahçede bariyerle bölünmüş özel alan oluşturulması gerekiyor.

Öğretmen şiddeti

Çocuğunuzla her gün konuşun. Vücudunda morluklar ya da yaralar varsa nedenini öğrenin. Öğretmenlerimiz baş tacı, ama bu güzel camianın arasından meslek onuruyla bağdaşmayan insanlar da çıkabiliyor.

Kantin

Gazlı içecekler, aromalı içecekler, kolalı içecekler, kızartmalar, cipsler, tüm çikolata ürünleri, tüm şeker ve şekerleme ürünleri gofret, kekler ve pastalar, hamurlu şerbetli tatlılar ‘kırmızı’ listeye alındı ve bu ürünlerin okul kantinlerinde satışı yasaklandı. Okul kantinlerini yakından gözetleyin ve bu ürünler satılıyorsa yetkilileri uyarın. Bazı anaokullarının menülerinde sağlıksız gıdalar da olabiliyor.

Haberin Devamı