Türkiye (Son Dakika) Okullar ne zaman açılacak? Bakan Selçuk: Normalleşme süreci beklendiği şekilde devam ederse okulları 1 Haziran'da açarız

Okullar ne zaman açılacak? Bakan Selçuk: Normalleşme süreci beklendiği şekilde devam ederse okulları 1 Haziran'da açarız

Paylaş
Okullar ne zaman açılacak? Bakan Selçuk: Normalleşme süreci beklendiği şekilde devam ederse okulları 1 Haziran'da açarız

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, normalleşme sürecinin beklendiği şekilde devam ederse okulların 1 Haziran'da açılabileceğini söyledi.

CNN TÜRK'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programına bağlanan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, normalleşme sürecinin beklendiği şekilde devam ederse okulların 1 Haziran'da açılabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Bakan Selçuk'un açıklamaları şöyle;

Normalleşme süreci beklendiği şekilde devam ederse 1 Hazarin'da okulları açarız.

Bilim Kurulu önerileri, bakanlıklar arasındaki iletişim ve Cumhurbaşkanımız öncülüğünde yapılan çalışmalar... Bunların hepsi yapılan istişare neticesinde bir yere bağlanıyor. Ve bugün açıklamaya çalıştığımız şekilde bu süreç 31 Mayıs'a kadar devam edecek ama sadece eğitimden bahsetmiyoruz. Bunu bir bütün olarak görmek lazım.

Biz eğitim tarafıyla ilgileniyoruz ve okullarımızın bir an önce açılmasını temenni ediyoruz.

''EBA'da 240 bin soru var''

Biz, 5. sınıfı bitiren bir öğrenciden hangi yeterlilikleri bekleriz? Buna bakarız. Bunun da somut kanıtları var. Her bir öğrencinin bilmesi gereken kazanımlar var. Çocuklar okula gitmiyor. Hareket ediyorlardı, çeşitli etkileşimlerde bulunuyorlardı. Şimdi televizyondaki eğitim tek başına okuldaki eğitimin karşılığı mıdır? Hayır değildir. Bunu telafi etmek için çocukların erişmesi gereken yer için bir telafi gerekiyor.

Haberin Devamı

Televizyonla eğitim ve internet desteği ile eğitim bir telafidir. Yüz yüze telafi kısmı var bir de. Haziranda ya da eylülde açtık bizim telafimiz başları. Bunu bölgelere belirleriz.

EBA'da 240 bin soru var. Binlerce soruyu her ay sahaya da veriyoruz. Çocuklar alıştırma yapsın diye. Soru hazır, internet hazır. Her şey hazır ve ücretsiz.

''EBA çalışmamız, virüsten çok önce başladı''

Biz işin doğasını biraz bozuyoruz. Şimdiki aile modelinde anne baba çocuğun etrafında pervane olmuş dönüyor. Yasak koyma bakış açısı ile asla bir noktaya varılamaz.

Tamamen serbest bırakmak da doğru değil. Geniş bir çember çizip bu çemberin içinde istediği gibi hareket edebileceğini söylemek. Sınırı olmayan çocuğun kişiliği olmaz.

Bizim EBA çalışmamız, virüsten çok önce başladı. Orta vadede şunu göreceksiniz, Lise öğrencisi bütün derslerini sınıfta almak zorunda değil. Türkiye böyle bir yere gidecek.

Amacımız şu: bir çocuk günde 8 saat ders alır ve sürekli sınıfın içinde akademik bilgi alırsa, çocuklar derinleşemez. Sosyal faaliyetlere zaman ayıramazlar. Çocuklara okulda zaman tanımak lazım. Sürekli akademik dersle bir yere varamayız. Bu çocuklar sadece küçük küçük kuyular kazarlar ama su bulamazlar. Bizim çocuklarımız artık uluslararası dersler almalı. Karma model yüz yüze eğitim ile uzaktan eğitimin birlikte yapıldığı bir model.

Haberin Devamı

Bizim rehber öğretmenlerimiz her gün bu tür sorular ile uğraşıyor. Ders çalışmıyor, ders çalışma düzeninde sorunlar var gibi. Zaten uzmanı oldukları konular.

''Biz sadece LGS ile ilgili konuşuyoruz''

Corona virüs sonrası öğrencilerin motivasyonunu artırmak için hazırlanıyoruz. Corona sonrası dönemler için de çalışıyoruz.

Koordinasyon bütün bakanlıkların birbiri ile bağlantısı ile yapılıyor.

LGS'yi Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanımız açıklayacak dedim. Bu konu İçişleri Bakanlığını da Sağlık Bakanlığını da ilgilendiren bir konu. Kabine Toplantısı sonunda bütün bakanlıkların birbiri ile ilgili işleri ile konuları hayata geçiriyor. Biz sadece LGS ile ilgili konuşuyoruz.

Bu karar ortaya çıkan verilere dayanarak bir değerlendirme ile çıkacak.

Okulların girişinde düzen nasıl olacak? Yoldaki düzen nasıl olacak? Sınıfa nasıl girilecek? Sınıfta nasıl oturulacak? Tüm bunların senaryosunu çalıştık.

Haberin Devamı

Okullar ne zaman kapanacak?

Yarın bir yönetmelik çıkacak. Bu yönetmelik hukuken çıkmak zorunda. Biz sınav yapmak zorundayız, not vermek zorundayız. Okulların açık olması durumu için bir yönetmelik var ama biz ona göre gitmiyoruz. Dolayısıyla biz sınıf geçmeyi açıkladık.

Şehirlerarası yasağın olduğu bir dönemde rotasyon oluyor, siz şu şehre gidiyorsunuz gibi bir şey demeyiz.

Bizim haziran dışında temmuz ve ağustos aylarında bir telafi eğitimi yapmayacağımızı belirttiğimiz açıklamalarımız var. Okullar haziran ayında açılırsa kısa bir süreliğine açılacak.

Okullar açıldığında bir okula gidip öğrencilerle beraber ıslık çalacağım diye söz verdim. Herkes diyor ki bizim okula gelin. Evde oturmak kolay değil. Öğrenciler arkadaş istiyor.

Neşe istiyor.