Yaşam Okullarda bu diller de öğretilecek

Okullarda bu diller de öğretilecek

Paylaş
Okullarda bu diller de öğretilecek

Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıldan itibaren ortaokulda seçmeli ders olarak okutulacak "Yaşayan Diller ve Lehçeler Dersi" kapsamında Kürtçe, Adigece ve Abhazca dillerinin nasıl öğretileceğini belirledi

MEB, Yaşayan Diller ve Lehçeler Dersi'nin programını yayımladı. Yaşayan Diller ve Lehçeler Ders programı, Kürtçe'nin iki lehçesi Kurmancca ve Zazaca için müşterek olarak hazırlandı.

Haberin Devamı

Kürtçe ders programının hazırlanmasında "Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni"nde belirlenen düzeyler esas alındı. Eğitim programı, farklı sınıflardaki öğrencilerin aynı düzeyi bir arada öğrenmelerine uygun bir yapıda hazırlandı.

Örneğin, Kurmancca veya Zazaca'yı ilk defa seçecek bir ortaokul 5. ve 8. sınıf öğrencisi aynı grupta ilk düzeyi alabilecek. Dolayısıyla öğrenci, 5'inci sınıftan itibaren Kurmancca veya Zazacayı seçerek her yıl alabileceği gibi ilk kez 4. sınıfta da alabilecek.

Kürtçe dersi, haftada iki saatlik bir süre esas alınarak A1 düzeyi için hazırlandı. Dersin amacının öğrencilerin Kürtçe öğrenmeye karşı ilgisini artırmak, Kürtçenin yaşadığı kültürü tanımalarını sağlamak, Kurmancca ve Zazaca konuşulan yörelerin kültürel değerlerini ayırt etmelerine olanak tanımak, kendi kültürel değerlerini fark ederek farklı olana hoşgörü ve saygı göstermelerini sağlamak olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

KAFKASYA DİLLERİ

Öğretilecek diğer diller arasında yer Kafkas Dilleri'nin Kuzeybatı veya Abhaz-Adige grubuna ait Abhazca ve Adigece'nin ders programı da dinleme, konuşma, yazma ve okuma şeklinde işlenecek.

Abhazca ve Adığece dersinde "Atatürk'ün Hayatı", Atatürkçülükle ilgili konular öğrenme alanında yer alan kazanımlarla ilişkilendirilecek ve Atatürk Haftası ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda işlenecek.