Eğitim - Kariyer 'Okulu eve taşımayın'

'Okulu eve taşımayın'

Paylaş
'Okulu eve taşımayın'

Yeni yıl tatili ve sömestir dönemi yaklaşırken "Başarının anahtarı daha çok ödev yapmak mı?" sorusu yeniden gündemde. Uzmanlar, ev ödevlerine ayrılan sürenin başarı getirmediği gibi aile içi strese neden olduğuna dikkat çekti

Sevim BÜYÜKTAŞ DEMİR

Haberin Devamı

sevim.demir@posta.com.tr

Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayınlanan verilere göre, Türkiye’de öğrenciler haftada ortalama 25.9, Almanya’da 25.5 ve Finlandiya’da ise 24.2 saatlerini okulda geçiriyor. OECD ülkeleri ortalamasına göre bir öğrencinin ödev ve kursları kapsayan okul dışı öğrenme süreçlerine ortalama 17.1 saat ayırdığını belirten İletişim Bilimleri ve Aile İçi İletişim Uzmanı Prof.Dr. Eda Balkaş Erdoğan, “Bu rakam Türkiye’de 24.5. Ülkemizde okulda ya da okul dışında öğrenmeye ayrılan sürenin her 1 saati PISA testindeki 8.3 matematik puanına karşılık geliyor” dedi.

'ÖDEVLER VELİLER EVERİLİYOR'

Uluslararası Matematik ve Fen Trendleri Araştırması (TIMSS) sonuçları incelendiğinde ise, Türkiye’de matematik dersi için 3 saat ve daha fazla ödev yapan öğrencilerin ortalama başarı puanı 466 iken, 45 dakikadan az zaman ayıran öğrencilerin ortalama başarı puanının ise 487 olduğu göze çarpıyor.

Haberin Devamı

Erdoğan, matematik veya fen bilimleri ödevlerine fazla zaman ayırmanın öğrencilerin matematik başarısını artırmadığını söyledi. Ödevleri ailelerin yaptığını belirten Erdoğan, ödevlerin aile içi iletişime de zarar verdiğini aktardı.

ÇÖZÜM 'ÖDEV SÜRESİ'

Ev ödevlerinin 2014 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kademeli olarak azaltıldığını belirten Prof.Dr. Erdoğan, "Ülkemizde yapılan araştırmalar, okulda öğrenilen bilgilerin ödevlerden daha etkili olduğunu gösteriyor" dedi.

Duke Üniversitesi Psikoloji ve Sinirbilim Profesörü Harris Cooper’in "1 ile 6’ncı sınıfların başarısında ödevlerin etkisi oldukça sınırlı" söylemini hatırlatan Erdoğan, şunları aktardı: "Eğitim kalitesi yüksek ülkelerde, öğrencilere sınıfıyla doğru orantılı ödevler veriliyor. Öğrencinin sınıfının 10 ile çarpılmasıyla elde edilen bu formül, Avrupa ve Amerika’da kabul görmüş bir ödev süresi hesaplama yöntemidir."