Eğitim - Kariyer Okulu terk etmede Türkiye Avrupa birincisi

Okulu terk etmede Türkiye Avrupa birincisi

Paylaş
Okulu terk etmede Türkiye Avrupa birincisi

Türkiye'de kızların yüzde 40'ı, erkeklerin de yüzde 35'i daha liseye bile ulaşamadan okulunu bırakıyor. Bu sonuçlarla Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında açık farkla birinci durumda

Öğrencilerin okul durumlarını inceleyen Avrupa Komisyonu’nun yeni açıkladığı rapora göre okulu erken terk etme konusunda Türk öğrenciler yaşıtları arasında ilk sırada. ‘Eğitimi Erken Terk Durumu’ başlıklı rapora göre Türkiye’de ilkokula başlayan her 100 kız öğrenciden 40’ı, liseye bile gelemeden okumayı bırakıyor. Aynı şekilde her 100 erkek öğrenciden de 35’i eğitimini yarıda bırakıyor.

AÇIK FARKLA BİRİNCİ

Bu sonuçlarla Türkiye bu alanda açık farkla Avrupa birincisi. Zira rapora göre hemen ikinci sırada bulunan İspanya’da her 100 öğrenciden sadece 20’si eğitimini yarıda bırakıyor. Tüm Avrupa’nın ortalaması alındığında okulu bırakan öğrencilerin oranı yüzde 10’lara düşüyor. Kızlarda eğitimi erken terk etme oranı Slovenya’da yüzde 2.6, Polonya’da yüzde 3.2, Hırvatistan’da yüzde 3.4 oldu. Raporu hazırlayan ve ortaya çıkan sonucu değerlendiren uzmanlar Türkiye için ‘Okulu erken terkin üstesinden gelecek etkili bir stratejisi bulunmamaktadır’ diyerek eleştiride bulundu.

Temel eğitimde okullaşma oranında rekor artış

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, okul öncesi çağda okullaşma oranında 10 yıl içinde yüzde 224 artış sağladıklarını söyledi. Kocabıyık “2003 yılında okul öncesi öğrenci sayısı 320 bin iken, bu sayı 2013 yılında 1 milyon 59 bin olmuştur. Böylece okul öncesi öğrenci sayısında 10 yılda yüzde 231 artış kaydedilmiştir. Öğretmen sayısı ise 18 bin 921 kişiden yüzde 235 artışla yaklaşık 63 bin kişiye ulaşmıştır. Okullaşma oranı ise on yılda yüzde 224 artış sağlanmıştır” dedi.

Haberin Devamı