Dünya Olası 'Schengen kısıtlaması' Türkiye'yi etkiler mi?

Olası 'Schengen kısıtlaması' Türkiye'yi etkiler mi?

Paylaş
Olası 'Schengen kısıtlaması' Türkiye'yi etkiler mi?

AB Bakanı Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB ülkelerine güvenli ülkeden gelen güvenli pasaportlarda sıkıntı olmayacağını belirterek, 'Diğer ülkeler bakımından belki kontrolleri daha artırabilirler. Bu, onlarla ilgili bir konudur. Türkiye bakımından sıkıntı olabileceğine ihtimal vermiyorum' dedi

AB Bakanı Başmüzakereci Volkan Bozkır, "AB'nin Schengen vizesi almada yapacağı değişiklikler" konusunda açıklamalarda bulundu. Schengen sisteminin, kendi içinde güvenliği olan bir sistem olduğunu belirten Bozkır, şunları kaydetti:

"Normal vize talebinin yanı sıra Schengen vizesi talebi ayrı belgelerle, daha geniş incelemeyle değerlendirilir. Schengen vizesine başvurduğunuzda, bütün Schengen ülkelerine sormak mecburiyetindedir, ondan sonra vize verir. Kendi içinde bazı mekanizmaları vardır ama Türkiye bakımından sıkıntı olabileceğine ihtimal vermiyorum. Çünkü bizim yeni geçtiğimiz biyometrik verili pasaportlarda tahrip imkanı zaten yoktur. Orada bütün bilgiler mevcuttur. Hudut kapısında kontrolü yapan memur, pasaportu ışığa tutmakla bütün bilgileri görmektedir. Dolayısıyla güvenli ülkeden gelen güvenli pasaportlarda sıkıntı olmaz. Ama diğer ülkeler bakımından belki kontrolleri daha artırabilirler. Bu onlarla ilgili bir konudur."

Bakan Bozkır, Schengen ülkeleri içinde hudutlarda kontrolün prensip olarak olmadığını ifade ederek, "Ama istediği zaman herhangi bir arabayı durdurup arama yapabilir. Bu o ülkelerin hakkıdır. Bu ortamda istihbarat bilgilerine dayanarak belki münferit kişilere yönelik arama yapabilirler, kontrol yapabilirler. Ben bunun Türkiye'den çok, başka ülkelerle ilgili bazı uygulamalar olabileceğini düşünüyorum, Türkiye'yi etkilemez" dedi.

AA

Haberin Devamı