Ölmez Otu kolajen üretimini 6 kat arttırıyor

Ölmez otu, birbirinden farklı kullanım alanlarıyla popüler oldu. Cilt üzerinde kanıtlanmış etkilere sahip olan ölmez otu yağları, kozmetik firmaları tarafından da güzellik, bakım ve yaşlanma karşıtı ürünlerde kullanılmaya başlandı. Kolaylıkla bulabileceğiniz ölmez otu ve yağının faydaları, kullanım alanları ve uyarıları sizler için hazırladık

14 Haziran 2021, Pazartesi 10:45 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
Ölmez otu

Ölmez otu

Ölmez otu, sarı, parlak renge sahip olan bu bitki, papatyagiller ailesindendir ve gövde bölgesinde kitin benzeri bileşenlere sahiptir. Ölmez otu, koparıldığında bile solmadığı için bu ismi almıştır. 600 farklı türü olan ölmez otunun 34 farklı çeşidi ülkemizde doğal şekilde yetişir.

Ölmez otu çeşitlerinin bazıları mesela Kor­si­ka'da ye­ti­şen­ler daha yük­sek yo­ğun­luk­ta et­ken mad­de içe­rebilir.

Öl­mez otu Ak­de­niz ge­le­ne­ğin­de mo­rar­ma­la­rı ön­le­yi­ci, an­ti-enf­la­ma­tu­var ve şi­fa ve­ri­ci ola­rak bi­li­nen tıb­bi özel­lik­le­ri olan bir bit­ki.


Uzun kullanım geçmişine rağmen, uçucu yağlar üzerine yapılan araştırmalar genellikle sınırlıdır ve ölmez otu yağı da istisna değildir. Bununla birlikte ölmez otu yağının faydalarını gösteren bazı çalışmalar vardır.

Örneğin, Natural Product Communications'da yayınlanan 2012 tarihli bir araştırma , ölmez otu yağının (helichrysum esansiyel oil) antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip olabileceğini buldu. 

2013 yılında Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Dergisi'nde yayınlanan küçük bir pilot çalışmada araştırmacılar, nane, fesleğen ve ölmez otu yağlarının bir karışımının, algılanan zihinsel yorgunluk ve tükenmişlik seviyesini azaltmada plasebodan daha etkili olduğunu belirlediler.

Ölmez otu nasıl kullanılır?

Ölmez otu nasıl kullanılır?

Ölmez otu yağının kullanım alanları, kullanım amacına göre değişmektedir.

  • Dahili kullanım: Ölmez otu kaynatılarak kullanılabilir. Suyu içilebilir ya da topikal olarak kullanılabilir.
  • Topikal uygulama:  Çok küçük bir miktar bir taşıyıcı yağ (jojoba, tatlı badem veya avokado yağı gibi) ile birleştirildiğinde, ölmez otu yağı bir masaj sırasında cilde uygulanabilir veya banyolara eklenebilir.
  • Soluma: Ölmez otu yağı, bir bez veya doku üzerine bir damla yağ serpildikten sonra (veya bir aromaterapi difüzörü veya buharlaştırıcı kullanılarak) solunabilir .


Ölmez otu cilde nasıl uygulanır?

Ölmez otu cilde nasıl uygulanır?

Aromaterapistlere göre, ölmez otu yağı bergamot, papatya , lavanta , gül ve çay ağacı yağları gibi bir dizi diğer esansiyel yağlarla iyi uyum sağlar 

Hindistancevizi yağı ve jojoba yağı ile karıştırılarak kullanılabilir

Tüm esansiyel yağlarda olduğu gibi, ölmez otu yağı da güçlüdür ve seyreltilmeden veya cildinizde çok miktarda kullanılmamalıdır. Önce cildiniz üzerindeki etkilerini anlamak için bir miktar alana deneme uygulaması yapmayı ihmal etmeyin. Cildi tahriş edebilir, iltihaplanma ve toksisiteyi önlemek için kullanmadan önce yağı bir taşıyıcı yağda seyrelttiğinizden emin olun 

Ölmez çiçek yağının anti-aging özelliklerinden faydalanmak için bu içeriğe sahip bir nemlendirici krem kullanabilirsiniz. Aynı zamanda günlük kullandığınız yüz nemlendiricisine veya temizleme losyonuna birkaç damla ölmez çiçek yağı damlatabilirsiniz. Hindistan cevizi yağına birkaç damla ölmez çiçek yağı damlatarak bir pamuk yardımıyla yüzünüze sürebilirsiniz.


Ölmez otu faydaları nelerdir? İşte, ölmez otunun yararları

Ölmez otu faydaları nelerdir? İşte, ölmez otunun yararları

Ölmez otunun farklı kullanım alanları vardır. Çay olarak içilebilir, cilt temizliğinde ve bakımında kullanılabilir ya da ölmez otu yağı çeşitli tariflerle güçlendirilerek bakım rutinine eklenebilir.

Ölmez çiçek yağında bulunan asetofenon, floroglusinol ve terpenoidler adlı maddeler, klinik çalışmalarda kandida mantarının gelişimine karşı etkilerde bulunmuşlardır.

Ölmez çiçeğin hipotansif etkileri, kan hücrelerinin durumlarını iyileştirir, kas işlevlerini rahatlatır ve yüksek kan basıncını azaltır. 

  • Ölmez otu yağı uçucu yağlardandır. Aromaterapide kullanıldığında, kokusunun alerji, artrit, egzama ve anksiyete gibi durumlarla savaştığı söylenir.
  • Ek olarak, bitkisel bir preparat olarak, iltihabı azaltmak, yaraların ve yanıkların iyileşmesini desteklemek, sindirimi teşvik etmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve bedeni ve zihni yatıştırmak için kullanılır.
  • Hazımsızlık ve şişkinlik durumlarında çay olarak içilmesi önerilir. Mide öz suyunu arttıran ölmez otu, besinlerin kolay sindirilmesine yardımcı olur.
  • Mide spazmına ve karın ağrılarına iyi gelir.
  • Kurutulmuş ölmez otu, böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlayarak idrar söktürücü olarak kullanılır.
  • Pankreas ve safra kesesi üzerinde etkilidir.
  • Ölmez otu çiçeğinin hipotansif etkileri vardır. Bu etkiler kan hücrelerinin mevcut durumlarını iyileştirir. Yüksek kan basıncını azaltır ve kas işlevlerinin rahatlamasına yardımcı olur. Kalp sağlığı problemleri olan kişilerin bu bitkiyi kullanmalarında fayda vardır.
  • Ölmez otu, bağışıklığı arttırıcı bir özelliğe sahiptir ve bu özelliğinden dolayı kansere karşı vücudu korur.


Ölmez otunun cilde faydaları

Ölmez otunun cilde faydaları

Cilt üzerindeki etkileriyle son dönemde gözde olan ölmez otu ve ölmez otu yağı, farklı kullanım alanlarıyla evinizin vazgeçilmezi olmaya aday...

Ölmez çiçek adlı çiçekten elde edilen öz yağ, anti-inflamatuvar ve antioksidan özellikleriyle cilt için oldukça faydalıdır. Temel olarak Akdeniz ülkelerinde geleneksel olarak kullanılmış olan çiçeğin, dünyada da popülerlik kazandığını görüyoruz ve etkilerini arttırmak için öz yağ haline getirilmesi onu daha da güçlü hale getiriyor.

  • Mikro dolaşımı uyarmaya, kolajen sentezini artırmaya ve serbest radikallere karşı korumaya yardımcı olur.
  • Bol miktarda antioksidan içeren ölmez otu, cildi zararlı mikroorganizmalardan arındırır. İyi bir cilt temizleyicidir.
  • Ölmez otu, cilde uygulandığında cildin gerginliğinin korunmasına yardımcı olur
  • Cilt üzerindeki faydalarından biri de hidrasyonu arttırmasıdır. Cildin nemini önemli ölçüde arttırır.
  • Ölmez çiçek öz yağı, nörolojik sistemi de etkiler ve multiple skleroz belirtilerini hafifletir. Her gün vücudunuza bir kaç damlasını sürün ve arada bir bir kaç günlük aralar verin.

Portekiz’de yapılan bir araştırmada, içerisinde bulunan flavonoidlerin ve terpene maddelerinin bakteri ve mantar gelişimine engel olduğu görülmüştür.

2013 yılında Portekiz “Health Sciences Research Centre”ın bir çalışmasında ölmez otundan şöyle bahseder:

“Helichrysum italicum’un Avrupa ülkelerinde geleneksel kullanımı hakkında raporlar var. Bu ülkelerde, çiçekleri ve yaprakları alerjiler, soğuk algınlığı, öksürük, cilt, karaciğer ve safra kesesi bozuklukları, iltihaplanma, enfeksiyonlar ve uykusuzluk gibi sağlık bozukluklarının tedavisinde kullanılır.

Laboratuvar çalışmaları helichrysum italicum’u antimikrobiyal ve antienflamatuar bir ajan olarak doğruluyor.”


Güneş yanıkları için ölmez otu

Güneş yanıkları için ölmez otu

Flavonoidler, cilt raharsızlıkları, kızarıklıklar ve yara izlerine karşı etkilidir.

Ölmez otu yağı, cildi yumuşatır ve yatıştırır.

Farklı yağlarlar karıştırılarak kullanılması önerilir. Jojoba yağı veya hindistan cevizi yağı ile karıştırılarak problemli bölgeye sürülebilir.

Lavanta yağı ile karıştırılarak uygulandığında kaşıntılara iyi gelir.

Ölmez çiçek, yanmış cildi nemlendirebilir ve böylece güneş yanıklarından gelen ağrıları dindirir. Bunun yanında yaşlanmanın etkilerini azaltan ve UV ışınlarının verdiği zararı da önleyen yağ, bu sayede cilt kanseri oluşumuna da engel olur. Az bir miktarını hindistan cevizi yağı ile karıştırabilir ve ciltte yanık olan bölgelere uygulayabilirsiniz.

Cildinizde tekrardan çiçekler açmasını istiyorsanız Ölmez otunu tercih edebilirsiniz, ölmez otu yağı hücre özleri yaşlanma karşıtı içeriği ile hemen etkisini gösterir, cildinize canlı bir görünüm kazandırmaktadır.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER Evde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz 4 kiraz maskesi tarifi