Gündem Ölü yeşil deniz kaplumbağası kıyıya vurdu

Ölü yeşil deniz kaplumbağası kıyıya vurdu

Paylaş
Ölü yeşil deniz kaplumbağası kıyıya vurdu

İzmir’in Selçuk ilçesi Pamucak Sahili'nde, kıyıya vurmuş Chelonia Mydas türü ölü bir yeşil bir deniz kaplumbağası bulundu

Pamucak Sahili sakinlerinden Recep Fırat, sahilde hareketsiz duran bir deniz kaplumbağası görünce durumu Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (Ekodosd) gönüllülerine bildirdi.

Haberin Devamı

Olay yerinde yapılan incelemelerde, kaplumbağanın Chelonia Mydas türü yeşil bir deniz kaplumbağası olduğu tespit edildi. Yapılan kontrollerde kaplumbağanın karapaksının parçalandığı, muhtemelen bir deniz taşıtı kazası sonunda öldüğü belirlendi.

Ölen deniz kaplumbağasından alınan doku örnekleri, DNA çalışmalarının yapılması için ADÜ Biyoloji Bölümüne, kaplumbağanın ölüsü ise mikroplastik araştırması için Dalyan’da bulunan DEKAMER’e gönderildi.

İZLEME VE TEDAVİ ÇALIŞMALARI YAPILIYOR

Özellikle turizm mevsiminin başladığı bugünlerde jet ski, sürat tekneleri gibi deniz taşıtlarını kullananların dikkatli olması gerektiğine işaret eden Ekodosd Başkanı Bahattin Sürücü yaptığı açıklamada, “Denizlerimizin bu nadir canlıları nefes almak için su yüzeyine çıkmak zorundadır.

Haberin Devamı

Denizlerin sadece insanlar için değil, aynı zamanda bu tür canlıların yaşam alanı olduğu unutulmamalıdır. Denizde bu tür araçları kullanan kişilerin dikkatli olmaları, bu canlıların çarpılmalarını önleyecektir.

Otçul olan yeşil deniz kaplumbağalarının üreme alanları Akdeniz kıyıları olmasına rağmen, deniz çayırları açısından zengin alanlara sahip Kuşadası Körfezine beslenmek için geldiğinden kıyılarımızda sık sık görülmektedir. Yuvalama yapan Caretta carettaların, yaralı deniz kaplumbağalarının koruma, izleme ve tedavi çalışmaları konusunda diğer kurumlarla işbirliği yapmaktayız” dedi.

İZMİR (İHA)