Kültür - Sanat Ölümünün 32'nci yılında Nilgün Marmara'nın hüzünlü hikayesi
Paylaş
Ölümünün 32'nci yılında Nilgün Marmara'nın hüzünlü hikayesi

Türk Edebiyatı'nın değerli isimlerinden Nilgün Marmara, 32'nci ölüm yıl dönümünde sosyal medyada kendi dizeleriyle anılıyor. Evinin balkonundan atlayarak hayatına son veren Nilgün Marmara hakkında çok fazla komplo teorisi öne sürüldü. Manik-depresif tanısı konulan Nilgün Marmara, 29 yıllık hayatına pek çok şiir sığdırdı. Giderken, ardında bir de intihar mektubu bırakan Nilgün Marmara'nın hikayesi, hala okuyanları derinden etkiliyor

Posta.com.tr

Haberin Devamı

Edebiyatımızın kadın şairlerinden Nilgün Marmara, 1958 yılında, Balkan göçmeni bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi.

Liseyi Kadıköy Maarif Koleji'nde okuyan Nilgün Marmara, ardından İstanbul Üniversite'nde Türk Dil ve Edebiyatı bölümüne başladı. Siyasi nedenlerden ötürü burada okula devam edemeyen Nilgün Marmara, tekrar sınava girip Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümün e geçti.

Boğaziçi'nde ünlü İngiliz yazar Sylvia Plath'in tezini yama kararı aldı. Sylvia Plath, manik-depresif tanısı konulan ve intiharı ile adını duyuran bir şairdi. Sylvia Path, henüz 31 yaşındayken, başını mutfakta fırının içine sokup hayatına son vermişti.

Nilgün Marmara, 1982'de Kağan Önal ile evlendi. Endüstri mühendisi olan Önal'ın işi gereği, Libya'ya taşındılar ve baskılardan dolayı bu ülkede fazla kalamadılar. Libya, Nilgün Marmara'nın zaten sıkıntılı olan psikolojisini derinden etkiledi.

Haberin Devamı

Doktorlar, okuma-yazmaya son vermesini ve ilaçlarını aksatmamasını söyledilerse de, Nilgün Marmara, onları dinlemedi. Ruhsal sorunları giderek kötüleşti ve takvimler 13 Ekim 1987'yi gösterdiğinde, hayatını sonlandırma kararı aldı.

Nilgün Marmara, evinin balkonundan atlayarak intihar etti. Geride bıraktığı intihar mektubunda ise kısaca şunlar yazıyordu:

...Bu durumdan kimse kimseyi ya da kendini sorumlu, suçlu saymasın, çünkü suç yok, yalnızca ırmağın akışına bir müdahale söz konusu! Her anın niye'sini sorgulayan bir varlığın saygısızlığını yok etmek için kararlaştırılmış bir eylem bu!...

...Kuşlar ölünceye kadar iyi bakınız onlara.

Sahneden çekilirken yaşamıma karışmış herkesi selamlıyorum...