Yaşam Önce erkek, sonra kız oldu. Şimdi erkek olarak yaşıyor...

Önce erkek, sonra kız oldu. Şimdi erkek olarak yaşıyor...

Paylaş
Önce erkek, sonra kız oldu. Şimdi erkek olarak yaşıyor...

Bir yaşına kadar erkek olarak yetiştirildi. Ardından kız olduğuna karar verildi. Çocukluk ve ilkgençlik yıllarını cinsiyet karmaşası ve depresyonun eşiğinde geçirdi. İngiliz Joel Holliday bugün 27 yaşında ve artık erkek olarak yaşıyor

1988 yılında İngiltere’de dünyaya gelen Joel Holliday’in başına, dört yüz binde bir gerçekleşen bir durum geldi. Doktorların hangi cinsiyette olduğuna karar veremediği bebeğin cinsiyeti, içinde Prenses Diana’nın da olduğu bir grubun desteğiyle kız olarak değiştirilmiş fakat 25 yaşına geldiğinde vücudunda rahat hissetmediğini fark etmişti. Şimdi 27 yaşında olan Joel, cinsiyeti belli olmayan bir çocuk olarak İngiltere’nin gündemine oturdu ve kendini keşfetmeye başladığı süreci The Daily Mail’e anlattı.

Haberin Devamı

“Annem, doğumumdan sonra hızlıca kaldırılıp ondan uzaklaştırıldığımda ebelerin yüzündeki korkuyu çok canlı bir şekilde hatırlıyor” diyor Joe. 1988 yılında İngiltere’nin Lincolnshire şehrinde doğan Joe’nun “Kız mı, erkek mi?” olduğunu soran annesi, “Henüz söyleyemeyiz” yanıtı almıştı.

Joe, vücudunda gerçekleşen bu nadir durumu şöyle açıklıyor: “Rahimde gelişimim sırasında bazı süreçler gecikmiş. Karın duvarım hiç gelişmemiş, idrar torbam ve sindirim kanalım tamamlanamadı ve üreme organım hiç oluşmadı."

BİR YAŞINA KADAR ERKEKTİ

Doktorların, henüz 19 yaşında ve nişanlı olan ebeveynlerine bebeklerinin üreme organları belirsiz olsa da muhtemelen erkek olduğunu söylemesi üzerine, Joel bir yaşına kadar erkek olarak yetiştirildi. Hayatı boyunca zaten sürekli doktorlara gidip gelen Joel’in hayatı, birinci yaş gününden sonra ziyaret ettiği bir doktorun “Bu çocuğu yanlış cinsiyetle yetiştiriyorsunuz. Bu çocuğun kadın olarak yetiştirilmesi gerekiyor” demesiyle farklı bir yöne gitmeye başladı.

Haberin Devamı

Küçük Joel’in Joella olma sürecinin onu İngiltere’nin en ünlü çocuğu yapacağının; basın, ünlüler ve hatta Prenses Diana tarafından ilgi göreceğini bilmiyorlardı. Bu süreci ‘annemin doğum belgemi değiştirmek için verdiği savaş’ olarak değerlendiren Joella’nın önündeki en büyük engel katı kanunlardı: “Doğduğumda erkeksem, hayatım boyunca erkektim."

'PRENSES SİZİ DÜŞÜNÜYOR'

Prenses Diana’dan “Prenses’in düşüncelerindesiniz. Prenses, size ve Joella’ya sevgi ve iyi dileklerini yolluyor” mesajı alan Joella, sekiz yaşında ülkenin gündemine oturmuş, pek çok Reality Show’a konuk olmuştu. Dokuz yaşındayken nihayet uğrunda savaştıkları kimliğine kavuştuğu günü “Evde büyük bir parti vardı ve ertesi gün bütün gazetelerin ilk sayfasındaydım” diye anlatıyor.

Fakat resmi bir kimliği olması onun için yeterli değildi. Okuldaki çocuklar tarafından istismar ediliyor, okuldan nefret etmeye başlıyordu. Ergenliği tetiklemek, memelerinin büyümesini sağlamak için ilaçlar kullanıyordu. Mide problemleri nedeniyle iş bulamayacağını, aile kuramayacağını ve sokakta yürüyen, gülen insanları gördükçe onlardan farklı olduğunu biliyordu. “Böyle zamanlarda gerçek bir insan olmadığımı hissediyordum” diye anlatıyor.

Haberin Devamı

DEPRESYON GÜNLERİ...

Düz tişört ve kot pantolon giyen, makyaj yapmayan ve oyunlarda prenses yerine itfayeci ya da kahraman rolünü seçen ve kadınlardan hoşlandığını fark eden Joella, hızla depresyona sürüklendi. Hatta bundan tek çıkış yolunun hayatına son vermek olduğunu bile düşündü. Danışmanlar ve ilaçlar sayesinde bu depresyondan çıkarılmaya çalışılsa da yine de mutsuz ve kafası karışık olduğunu söylüyor. Eşcinsel insanlar da vardı.

FARK ETTİM Kİ ASLINDA ERKEĞİM

25 yaşında tekrar bir hormon uzmanına gitti ve kromozom testi yaptırdı. Hayatını tekrar tam tersine döndüren o anı “Kağıdı inceledim ve gözüm XY harflerine takıldı: Erkek” sözleriyle anlatıyor. Doktorlar, hâlâ fizyolojik olarak kendisine erkek denilemeyeceğini söylese de hissettiklerinin peşinden gitmeye karar veriyor: “Fark ettim ki hayatım boyunca kadın olduğum söylenerek ve kendime kadın olduğumu söyleyerek geçirmiştim. Ama gerçekten kim olduğumu hiç bastıramamıştım. Aslında erkektim ve bir yalanı yaşıyordum.”

Haberin Devamı

PENİS AMELİYATI OLACAK

Joel’e göre yakın zamana kadar tıp, penissiz bir bireyin kadın olarak yetişmesinin kolay olduğunu söylüyordu. Fakat cinsiyet, kıyafetlerden ya da bir şartlanmadan başka bir şey değil. Şimdi östrojenden testosteron hormonu almaya geçen 27 yaşındaki Joel, penis ameliyatı için çoktan sıraya girmiş durumda.

Erkekliğe geçişindeki önemli bir kilometre taşının bir çift erkek ayakkabısı aldığı gün olduğunu söyleyen Joel “Şimdi 27 yaşındayım. Önümde duygusal ve fiziksel açıdan uzun bir yol var. Gelecek için belirli bir hayalim yok; sadece kendi bedenimde rahat olmayı umuyorum” diyor. (Radikal)