Dünya Önce 'soykırım' onayı sonra yardım sözü

Önce 'soykırım' onayı sonra yardım sözü

Paylaş
Önce 'soykırım' onayı sonra yardım sözü

Ermeni iddialarını parlamentosunda kabul eden İsveç şimdi de Türkiye'ye mali destek vereceğini açıkladı

1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının tanınmasını öngören karar tasarısını parlamento oylamasında kabul eden İsveç'te hükümet şimdi de Türkiye'ye mali destek vermeye hazırlanıyor.

İsveç hükümeti, Avrupa Birliği’ne üyelik yolunda Türkiye’de yapılan reformlara yalnızca siyasi değil maddi anlamda da katkıda bulunacağını açıkladı. İsveç hükümetinin 21 Ocak'ta Türkiye ile stratejik işbirliğini artırmaya yönelik kararı ile ilgili yaptığı ve internet sitesinde yayımladığı açıklamada, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğine güçlü destek verildiği kaydedildi.

'TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR ORTAK'

Uluslararası Kalkınma ve Yardım Bakanı Gunilla Carlsson’un görüşlerine de yer verilen açıklamada, İsveç’in demokrasi, eşitlik ve insan hakları konularında Türkiye’ye destek vereceği bildirildi.

Türkiye’nin İsveç için önemli bir ortak olduğunun kaydedildiği açıklamada, reformların önemine işaret edilirken, bu alanda daha fazla çalışma yapılmasının gereğine dikkat çekildi. Kamu sektörü ile hukuk alanında yapılması gereken reformların yanı sıra kadınların demokratikleşme sürecine katılımlarının artırılması ve azınlıklarla ilgili projelerde de İsveç’in desteğinin önemli olduğu vurgulandı.

İki ülke arasındaki işbirliği stratejisinde koordinasyon görevini de İsveç’in Uluslararası Kalkınma İşbirliği Örgütü SİDA ile İsveç’in İstanbul Başkonsolosluğu İsveç-Türk dostluk biriminin üstleneceği bildirildi.

BURS İMKANI

İstanbul Başkonsolosluğunun Türkiye’de demokrasi, kültür ve insan hakları konularında ortak işbirliği projelerine destek sağlaması planlanırken, SİDA’nın da ortak işbirliği konularına destek vereceği açıklandı. Bu çerçevede Türkiye’de üniversite öğrencilerine burslar sağlanarak, öğrencilerin İsveç’te insan hakları ve demokrasi alanında projelere katılmaları, İsveçli üniversite öğrencilerinin de yine burslarla Türkiye’deki projelere katılımlarına olanak sağlanacak.

İsveç hükümetinin 2010 ile 2013 yılları arasında vereceği destek programı bugün basın toplantısında açıklanacak. Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği 2. Müsteşarı Cengiz K. Fırat da AA’ya yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki yıllık ticaret hacminin 4,6 milyar dolar olduğunu belirterek, bugünkü toplantıda, iki ülke arasındaki işbirliği stratejileri konularında bilgi verileceğini kaydetti.

Haberin Devamı