Dünya 'Onur ve haysiyet olmadan ekonomi çok da bir şey ifade etmiyor'

'Onur ve haysiyet olmadan ekonomi çok da bir şey ifade etmiyor'

Paylaş
'Onur ve haysiyet olmadan ekonomi çok da bir şey ifade etmiyor'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek'in Başkenti Saraybosna'da Srebrenitsa Ekonomisinin Güçlendirilmesi Projesinin başlatılış töreninin yapıldığı Bristol Otel'de bir konuşma yaptı

Davutoğlu katliamın yapıldığı yere en son 2005 yılında, 10 yıl önce geldiğinde dağların arasında çok ağır bir hava olduğunu, sokaklarda yürüdükçe bu trajedinin açıkça görüldüğünü belirterek: "Bu trajediyi içinizde hissedebiliyorsunuz" dedi.

Haberin Devamı


Davutoğlu bunun sadece basit bir suç olmadığını vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:
"Birleşmiş Milletler önünde suç işlendi. Şimdi kendimizi eleştirmeliyiz, yargılamalıyız. Eğer biz böyle bir Srebrenitsa olayının dünyanın başka bir bölgesinde cereyan ettiğini görmek istemiyorsak, artık bu vicdanla baş başa kalmamız gerekiyor ve insan onuruna ilişkin yeni bir bilinci oluşturmamız gerekiyor. Çünkü onur haysiyet olmadan ekonomi çok da bir şey ifade etmiyor. Diğer yaratılmış canlılardan bizi ayıran şey şeref ve haysiyettir. Srebrenitsa’da olanlar insan haysiyetine ve onuruna yapılmış bir saldırıdır. Sadece Bosnalılara değil hepimize yapılmış bir saldırıdır. Orada 20 yıl önce yapılmış olanlar hepimizin öğrenmesi gereken bir derstir aslında. Eğer gerçek bir aidiyet hissi yoksa dünya yüzeyinde gerçek bir adalet tesis edilmeyecekse hiç kimse gerçek bir adalet ve güvenlikten bahsedemez. Bu suçun sonuçları neticesiyle hala geçerliliğini koruduğunu söylemek istiyorum."

Haberin Devamı


Davutoğlu Türkiye ve Birleşik Krallığın Srebrenitsa’nın yeniden tesisinde çabaları olacağını belirterek: "Diğer taraftan Srebrenitsa için yeni bir gelecek olabileceğini de duyurmak istiyoruz. Srebrenitsa bizim zayıflıklarımızın bir simgesidir. Srebrenitsa bizim şerefimize haysiyetimize yapılmış büyük bir saldırıdır ama bu ve benzeri çabalar aracılığıyla ancak Srebrenitsa dürüstlüğün, saygının, barış ve uyumun simgesi haline getirilebilir. Srebrenitsa’da hatırlamamamız gereken şey şu; burası endüstriyel faaliyetlerin savaştan önce en önemli merkeziydi. Madencilik ormancılık, turizm aklınıza gelebilecek her türlü ekonomik faaliyet vardı. Bir taraftan o tarihte savaşla bütün bu kader değişiyor. Yeraltı yer üstü kaynakları yok oluyor. Bu değişimin geri döndürülmesi söz konusu mu? Belki tarihte geri gidemeyiz ama Srebrenitsa için yeni bir gelecek oluşturabiliriz."

SREBRENİTSA’DA ZİRAAT BANKASI AÇILACAK


Davutoğlu ekonomik ve finansal faaliyetlerin güçlendirilmesi için bölgeye Ziraat Bankası şubesi açacaklarını açıklayarak : "Türkiye’nin çok önemli ve başarılı bir deneyimi var. Geçtiğimiz yıllar içerisinde biz 100 milyon Euro’luk ondan sonra da 15 milyon Euro’luk finansman kredisi sağladık, istihdam yaratmak isteyen bütün paydaşlarımıza gerçekleştirdik. Srebrenitsa ekonomisinin güçlendirilmesi projesi de çok önemli bir mihenk taşı. Srebrenitsa’daki insanlar için Türkiye ve Birleşik Krallıktaki paydaşlarımız ve tüm diğer paydaşlar ortak ve umutlu bir gelecek yaratmak için çalışacağız. Önümüzdeki günlerde Ziraat Bankası Srebrenitsa şubesi açılacak. " dedi.

Haberin Devamı