Beden Sağlığı Op. Dr. Banu Çiftçi'nin kızlık zarı paylaşımı: Kızlık zarı muayenesini tarihe gömmek istiyorum

Op. Dr. Banu Çiftçi'nin kızlık zarı paylaşımı: Kızlık zarı muayenesini tarihe gömmek istiyorum

Paylaş
Op. Dr. Banu Çiftçi'nin kızlık zarı paylaşımı: Kızlık zarı muayenesini tarihe gömmek istiyorum

Asıl görevi vajina içine mikropların girmesini engellemek olan himen, kızlık zarı olarak da biliniyor. Toplumumuzda ne yazık ki kızlık zarı bekâret sembolü olarak görülüyor. Oysa ki uzmanlar kızlık zarının bekâreti kanıtlayan bir yapı olmadığını söylüyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Banu Çiftçi'nin sosyal medya hesabında yaptığı paylaşım ise kızlık zarının toplumumuzdaki yerini gözler önüne seriyor.

Kızlık zarı yüzyıllardır birçok toplumda tabu konusu oldu. Tıptaki adı himen olan kızlık zarının asıl görevi, kız çocukları doğduğu zaman kendi temizliklerini yapamayacakları için vajinaya mikrop girmesini engellemek. Kızlık zarı bazı kadınlarda hiç olmaz, bazı kadınlarda ise esnektir. Tüm bunlara rağmen kızlık zarı hala bir bekâret sembolü. Türkiye'de hala kızlık zarı muayenesi yapılıyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Banu Çiftçi, sosyal medya hesabında bu durumu anlatan bir video çektiğini ancak gelen yorumlar üzerine videoyu yayınlamadığını belirtti. Kızlık zarı muayenesinin bilimsel hiçbir yanı olmadığını ifade eden Dr. Banu Çiftçi, bu muayenenin kaldırılması için başvuru yaptığını da dile getirdi. Dr. Banu Çiftçi'nin sosyal medya paylaşımı ise şöyle:

Haberin Devamı

Meslek hayatım boyunca değiştirmek, düzeltmek istediğin tek şey olsa deseler; "kızlık zarı muayenesi”ni tarihe gömmek derim. Ama bu konu her şeyin ötesinde kültürel bir tabu. Gaza geldim 2 yıl önce; Birleşmiş Milletler ve WHO (Dünya Sağlık Örgütü) bir bildiri yayınlayınca.

"Bilimsel olarak bekâretin anlaşılabileceği bir muayene değil"

Tüm dünyada bu muayenenin kaldırılmasına yönelikti. Çünkü bekaretin anlaşılabileceği bir muayene değildi bilimsel olarak ve Türkiye de hala yapılan nadir ülkeler arasındaydı.

Türkiye ayağını yürütmek için başvuru bile yaptım. Sonra YouTube kanalıma bir video çektim. Tıp Fakültesindeki öğrencilerimi de alarak yanıma, anatomi anlattım, orada bir zar olmadığını. Böyle bir muayenenin belirleyici olmadığını, daha önce cinsel ilişki yaşanıp yaşanmadığına dair bilgi veremeyeceğini anlatan.

Haberin Devamı