Cumartesi Postası 'Opera bestele deyin yaparım'

'Opera bestele deyin yaparım'

Paylaş
'Opera bestele deyin yaparım'

50 yıllık bir kariyer... 'Sen Mevsimler Gibisin', 'Tapılacak Kadın', 'Gitme Sana Muhtacım', 'Özledim', 'Seninle Başım Dertte' ve niceleri gibi 300'ün üzerinde eser.

En az bir şarkısı hepimizin hayatına değmiştir Selami Şahin’in. İşte bu süper adam bugün sanat hayatının 50. yılını Bostancı Gösteri Merkezi’ndeki konseriyle kutlamaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Röportaj: Serhat Tekin

serhattekinc@gmail.com

50. sanat yılını kutluyor olmak nasıl bir duygu?

17 yaşına girerken ünlü oldum. O zamandan itibaren yaşadığım her şey bu konserde olacak. Rüyada gibiyim. Benden 20-30 sene sonra ünlü olanlar var. Ama ben hala çalışıyor ve seviliyorum. Bu çok güzel.

Şarkılarınız ve siz unutulmadınız. Nedir formülü?

Heyecanımı hiç kaybetmedim. Besteci ve söz yazarı olduğum için halkın istediği şeyleri iyi sundum herhalde. Onların sevgisiyle varım. Allah onlardan razı olsun. ‘Avrupa’da uçaklarım olurdu’

Yaptığınız müziğin belirli bir türü yok, yelpaze geniş.

Çok sesli Türk Sanat Müziği benimki. Her tür beste yaparım. 4 mevsime hitap eden şarkılar yapmayı seviyorum. Bana opera bestelememi söyleyin, yaparım.

Haberin Devamı

Şarkılarınızı herkes okudu. Maddi karşılığını aldınız mı?

Türkiye’de yaşıyoruz. Keşke sanatçılar da hakkını telif olarak alabilse. Sadece 10 bestem olsa ve Avrupa’da yaşasam, uçaklarım olurdu. Yine de Allah’a şükür.

Bu 50 yıl nasıl geçti? Hırslı mıydınız?

Hayır. Hırslı olursan iyi bir yerde olursun diye bir şey yok. Sen seni sevenlerle varsın. Ben yapılmayanı yapmaya çalıştım. Tekrar dünyaya gelsem, yine söz yazarı-besteci Selami Şahin olmak isterim. Hiç keşkelerim yok. Yapmak istediklerimin hepsini yaptım.

50. yıl konserinizde Beyonce ve Madonna’nın da kullandığı bir mikrofonla söyleyecekmişsiniz şarkılarınızı.

Evet, farklı olacak. “Ne şarkılar varmış. Bu şarkı da mı senin?” diyecekleri bir repertuar var. ‘Vefasızlara kırgın değilim’

Şarkı verdiğiniz sanatçılardan vefasızlık, saygısızlık gördünüz mü?

Her insanın yapısı farklıdır. Aramasa kırılmam, “Bu niye beni artık aramıyor? Benim şarkımla ünlü oldu” demem. Problem yok. Hepsine sevgim sonsuz.

Patlama noktanız yok mu?

Hiç sinirlenmem. Karşımdaki insanın yapısına göre davranırım. Onu değiştiremem ki. Olduğu gibi kabullenir, yoluma devam ederim.

‘Mutluluktan uçuyorum’

Konserleriniz hep dolu oluyor. Oysa her popçu bile dolduramıyor o mekanları.

Evet. Mutluluktan uçuyorum. Bir ağızdan söylüyorlar. Ne güzel bir duygu. İnsan ne ekerse onu biçer. Güzel şeyler sunarsanız tekrar tekrar gelip izlemek isterler.

Haberin Devamı

Ne tavsiye edersiniz yeni popçulara?

Şarkılar mevsimlik olmasın. Ne müziği ne sözü başkasına benzemesin, her kesime hitap etsin.

‘Özledim’i eşime yazdım’

Şu 50 yıl içinde en çok ne acıttı canınızı?

O zamanlar Unkapanı inşa edilmemişti. 16 yaşım bitmek üzereydi. Bir yapımcı, ismi bende kalsın ve Allah rahmet eylesin, yaptığım 45’liklerde anlatılmayacak kadar para kazandı. Çocuğum tabii, aklım ermiyor, kontrat filan yapmamışım. O zamanlar hakkım 1 milyonsa, 1 lira alabildim. Tek ‘keşke’m budur. Sonra akıllandım, 1980 yılında kendi firmamı kurdum (gülüyor). ‘Artık satan albüm yok’

Yeni seslere albüm yapmayı düşünüyor musunuz?

Önce korsan, sonra internet müziği bitirdi. Satan albüm yok. ‘Özledim’ ve ‘Seninle Başım Dertte’ albümüm 3 milyon satmıştı. Şimdi yüz bin satınca düğün bayram ediyoruz. O kadar zor ki şu an yeni bir isme albüm yapmak.

30 yıldır süren mutlu evliliğinizin sırrı ne?

Doktor, hastaya ilaç vermeden önce iyi bir tahlil yapmazsa ölümüne neden olabilir. Karşındaki insanı çok iyi tanıyacak, yola öyle çıkacaksın. Tek taraflı, mevsimlik aşklar biter. Akıllı insanlar mutlu yaşar. İki oğlum, kızım ve karımla çok mutluyum. İyi ki tanımışım karımı ve iyi ki onu sevmişim. ‘Özledim’ şarkısını eşime yazmıştım.

Haberin Devamı

Bizim ezbere söylediğimiz başka hangi şarkıları eşinize yazmıştınız?

Gazinolar 1-2 ay sürüyordu. Bir gün eşim “Bir gece akşam olmadan güneş batmadan eve geldiğini göreyim, kurban keseceğim” demişti. ‘Akşam Olmadan Gel’ öyle çıktı. Mutfakta başarısızım. Bir gün “Yardım et başımın tatlı belası” deyince ‘Başımın Tatlı Belası’ çıktı.

‘Küs değildik’

Zeki Müren’le küs olduğunuz söylendi.

Ölmeden 2 ay önce aradı, “İyileşirsem ‘Özledim’ şarkını okuyabilir miyim?” diye sordu. 30’a yakın şarkımı okumuş bir isimden bahsediyoruz. Dargın olsak bu şekilde konuşabilir miyiz? Nişan yüzüklerimi takmıştı rahmetli. Çalışmaktan en zevk aldığım kişi de oydu. Müzikte bir ekoldü. Ayrıca sesi güzel olan insanlar şarkılarımı okudu mu zevkten dört köşe oluyorum: Bülent Ersoy, İbrahim Tatlıses, Gönül Akkor, Behiye Aksoy, Ebru Gündeş, Sibel Can ve ismi şu an aklıma gelmeyen birçok isim.

Haberin Devamı

‘Oğluma albüm yapacağım’

Bu aileden başka bir Şahin gelecek mi müzik dünyasına?

Büyük oğlum Lider’in güzel pop parçaları var, ona albüm yapacağız. Çok güzel bir sesi var. Genetik. Ben de annemden aldım (gülüyor).

Size hep ‘çapkın’ diyorlardı. Bıktınız herhalde ama ben de sormuş olayım.

Bekarken kim çapkın değil ki?

Ama evlendikten sonra o iş biter. Ünlü olup çapkınlık yapmak mümkün mü? Teknoloji affetmez. Telefondan, kameradan kaçamazsın.

Kitap yazmayı düşünüyor musunuz?

Hayatımı yazacağım. Bir de şarkılarımın hikayeleri ve notalarından oluşan bir kitap yazmayı düşünüyorum.