Sağlık Organ nakliyle değişen hayatlar

Organ nakliyle değişen hayatlar

Paylaş
Organ nakliyle değişen hayatlar

2004 yılından beri aktif olan kurum yüzlerce hastanın son umudu oldu

Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, merkezde şu ana kadar 323 kişiye nakil yaptıklarını belirterek, "2014 yılı nisan ayı sonuna kadar ise 20 böbrek, 16 karaciğer nakli yaptık. Sağlık Bakanlığı’nın bütün imkanlarını kullanarak, bağış olan illerden donör getiriyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Çok ciddi bir iş yürüttüklerinin altını çizen Aydınlı, "Bu iş için dekan da en alttaki kişi de hiç farketmiyor. Herkes görev alıyor ve ameliyatlarda kullanıyoruz" diye konuştu. "Biz tıpta meme kanserinin dışındaki tümörlere müdahale ettiğimizde çok fazla yaşam süresi beklemeyiz. Ama bir hastaya tamamen tümörü çıkararak, karaciğer nakli yaptığınızda bu hasta çok ciddi bir hayat sürüyor" diyen Aydınlı, sadece büyük değil, küçük yaşlardaki çocuklara da nakil yaptıklarını bildirdi.

Halk arasında "köpek kisti" olarak bilinen ve hayvandan insana geçen "alveolar ekinokok" hastalığından dolayı yaptıkları karaciğer naklinde büyük başarı yakaladıklarını dile getiren Aydınlı, "Türkiye’deki bu tip hastaların yüzde 86’sı Doğu Anadolu Bölgesi’nden geliyor. Biz bu hastalığa bağlı nakillerde dünyada birinci durumdayız. Şu ana kadar bu sebepten dolayı 22 nakil yaptık" dedi. Avrupa’da Alpler’e yakın bir noktada da bu hastalığın yaygın görüldüğünü aktaran Aydınlı, Londra’da yapılacak uluslararası kongreye bildiri sunduklarını ve kabul edildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye’de çok az uygulanan işlemleri başarıyla gerçekleştirdiklerini kaydeden Aydınlı, "Sadece belli noktalarda yapılan ameliyatları gerçekleştiriyoruz. Bunlar hastaların konforu ve kısa sürede iyileşmesi açısından önemli" şeklinde konuştu. - "Bazen karaciğeri ikiye bölüyoruz" Prof. Dr. Aydınlı, "Organ az. Beyin ölümü olan kişiden çıkarılan organ bazen israf yerine geçebilir. Bir organı ikiye bölüp, birini küçük, diğerini ise biraz daha büyük hastaya takabiliyoruz. Bazen öyle oluyor ki çok küçük çocuklar için karaciğeri çok küçük parçalara böldük" dedi.

Konferansa katılan ve bir süre önce karaciğer nakli olan 17 yaşındaki lise öğrencisi Şeyma Nur Uğur da yapılan nakil sayesinde yeniden sağlığına kavuştuğunu anlatarak, organ bağışında duyarlı olunması gerektiğini söyledi. Hastayken çok problem yaşadığını ifade eden Uğur, "Nakil sayesinde artık spor yapabiliyorum, yemek yiyebiliyorum. Nakil olmadan önce gözlerimin altı sarıydı. Arkadaşlarım hasta olduğum için benden uzak duruyordu" dedi. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Resul Öztürk ise insanlara hayat vermenin önemli olduğunu vurgulayarak, "Allah-u Teala şöyle buyuruyor; ’Allah’ın sana iyilik yaptığı gibi sen de iyilik yap. Bu sözü fazla düşünmenizi size havale ediyorum" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı


AA