Manavgat 'Orman yangınlarına müdahaleye vatandaş engeli'

'Orman yangınlarına müdahaleye vatandaş engeli'

Paylaş
'Orman yangınlarına müdahaleye vatandaş engeli'

'Orman yangınlarına müdahaleye vatandaş engeli'

Mithat ABAKAN/MANAVGAT, (DHA)- ANTALYA'nın Manavgat Orman İşletme Müdürü Sedat Çalış, orman yangınını izlemeye gelen vatandaşlar nedeniyle yangınlara müdahalede zorluk çektiklerini belirterek, "Orman yangınlarına havadan müdahale etme aşamasında bölgede yangını izlemek için gelen vatandaşların can güvenliği konusunda endişeleniyoruz" dedi.

Manavgat 2019 yılı Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu, Kaymakam Mustafa Yiğit başkanlığında toplandı. Toplantıya İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Hilmi Özgönül, İlçe Milli Eğitim Müdürü Muammer Sarıdemir, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Aşur Eker, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ömür Ozan Çakal, DSİ AMO İşletme ve Bakım Müdürü Şevki Avcı, Manavgat Orman İşletme Müdürü Sedat Çalış, Taşağıl Orman İşletme Müdürü Ali Karateke, PTT Müdürü Şuayip Oğuz, AEDAŞ Manavgat İşletme Müdürü Yasin Topal, Manavgat Belediyesi, İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Müftülüğü, Liman Başkanlığı, Köprülü Kanyon Milli Park Şefliği, Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği, İtfaiye Gruplar Amirliği, Türk Telekom Müdürlüğü temsilcileri katıldı.

'ANIZ YAKMAK YASAK'

Kaymakam Mustafa Yiğit, 2019 yılı içerisinde Manavgat'ta orman yangını yaşanmaması ve orman yangını olması halinde müdahale konusunda tüm kurumların işbirliği içerisinde çalışmasını hedeflediklerini belirterek, "Manavgat'ın yaklaşık yüzde 60'lık bir oranı orman. Yerleşim yerleriyle orman alanları bazı noktalarda iç içe geçmiş durumda. Özellikle orman kenarında bulunan tarım arazilerinde anız yakmak çok tehlikeli bir durum, istenmeyen sonuçlar oluşabiliyor, 2018 yılı içerisinde anız sebebiyle çıkan orman yangınlarımız var. Bu nedenle bu konuya ayrıca önem vermemiz gerekiyor. Hasat sonrası anız yakma kanunen yasak ve buna uymayanlar hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32'nci Maddesi uyarınca işlem yapılıp, cezai müeyyide uygulanıyor. Bu nedenle çiftçilerimizden anız yakmamalarını istiyoruz" dedi.

PİKNİKÇİLERE UYARI

Ayrıca orman alanlarında piknik yapan vatandaşlara da uyarıda bulunan Kaymakam Yiğit, "Ormanlık alanlarda mangal ve benzeri ateşler yakarak yangın tehlikesinin oluşmasına sebebiyet veriliyor. Sigara izmaritinin atılması gibi yangın çıkmasına sebep olabilecek davranışlardan da uzak durulması gerekiyor. Piknik yapan vatandaşlarımızın ayrıca bulundukları yerlerin temizliğine de önem göstermesini istiyoruz" diye konuştu.

ORMAN YANGINLARINA KARŞI TEKNOLOJİ

Manavgat Orman İşletme Müdürü Sedat Çalış orman yangınları ve çalışmalar hakkında brifing verdi. Antalya'da çevre il ve hatta ülkelere de yangınlara müdahale kapsamında helikopter ve uçak ile müdahale kapasitesinin oldukça yüksek olduğunu ifade eden Çalış, yangınlara azami 15 dakika içinde müdahale etmek için gayret ettiklerini söyledi. Çalış, Manavgat'ta 19 arazöz, 6 su tankı, 10 ilk müdahale aracı, 1 helikopter, 4 dozer, 2 Tır ve 3 greyderle orman yangınlarıyla mücadele ettiklerini de sözlerine ekledi. Ormanları korumak amacıyla teknolojiyi en iyi şekilde kullandıklarını belirten Çalış, Manavgat'ta bulunan yangın kulelerinde termal kameraların bulunduğunu ve geceleri de bu şekilde yangınların tespit edildiğini aktardı. Çalış ayrıca Manavgat ve Taşağıl'da 42 ayrı noktada helikopter havuzu ve göletin olduğunu söyledi.

'YANGINI İZLEMEYE GELENLER İŞİMİZİ ZORLAŞTIRIYOR'

Özellikle yerleşim yerlerinin bulunduğu orman alanlarında çıkan yangınlara çok sayıda vatandaşın izlemek amacıyla geldiğini vurgulayan Manavgat Orman İşletme Müdürü Sedat Çalış, "Orman yangınları sırasında kolluk kuvvetlerimizin gösterdiği gayret ve çabaya teşekkür ediyoruz. Ancak aynı gayreti ve duyarlılığı vatandaşlarımızdan da bekliyoruz. Yerleşim yerlerine yakın olan orman yangınlarında yangını izlemek için gelen vatandaşlarımız hem yangına müdahale edecek olan araçlarımızın trafikte takılmasına sebep oluyor hem de havadan yangına müdahale edecek yangın söndürme helikopteri ve uçaklarımızın çalışmasına engel oluyor. Yangın söndürme uçağımız bir seferde 5 ton suyu havadan bırakıyor. Yüksekten aşağı düşen su ağaç dallarının kırılmasına sebep olabiliyor. Yangın bölgesine giren vatandaşlarımızın bu nedenlerle can kaybı riski doğabilir. Orman yangınlarına havadan müdahale etme aşamasında bölgede yangını izlemek için gelen vatandaşların can güvenliği konusunda endişeleniyoruz. Vatandaşlarımızdan yangın bölgelerine girmemelerini özellikle istiyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı