Sağlık Ortodonti için geç değil!

Ortodonti için geç değil!

Paylaş
Ortodonti için geç değil!

Diş ve çene bozukluklarının düzeltilmesi olan ortodontik tedavi, sadece çocuklara değil erişkinlere de uygulanabiliyor

Erişkin hastaların ortodontik tedavisinde, diş rengindeki braketler ve dişlerin iç taraflarına yapıştırılan teller kullanılıyor. Bunların dışında takılır çıkarılır şeffaf apareylerle de basit bozukluklar düzeltilebiliyor.

Haberin Devamı

Diş Hekimi Dr. Umut Doğan Aray, ortodontik tedavinin, sağlıklı çene kemiği ve dişler olduğu sürece her yaşta yapılabildiğini söyledi. Aray, erişkinlere uygulanan ortodontik tedaviyle ilgili, “Süt dişlerinin hepsi değişmeye başladığında genellikle takılıp çıkarılabilen apareyler kullanılıyor. Daimi dişlenme döneminde ise daha çok dişlere yapıştırılan braketlerle sabit tedavi uygulanıyor. Erişkinlerde kullanılan braketler tedavinin daha kolay tolere edilmesini sağlıyor” diye konuştu.

Çeneler arası uyumsuzluklarda tel tedavisi ile birlikte plastik cerrahinin de gerekebildiğini belirten Umut Doğan Aray, plastik cerrahinin büyüme tamamlandıktan sonra uygulanabildiğini ve ameliyat sonrasında da tel tedavisinin bir süre devam ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Tedavi sonrasında dişler kendi haline bırakılırsa yeniden bozulmalar görülebileceğini kaydeden Aray, buna engel olmak için tellerin çıkartıldığı gün koruma veya pekiştirme tedavilerine başlanması gerektiğini vurguladı.

İLK ORTODONTİK KONTROL NE ZAMAN YAPILMALI?

İlk ortodontik kontrolün 6-7 yaşlarında, ön dişlerin değişmeye başlamasıyla yapılmasını öneren Dr. Aray, “Bazı bozukluklar erken yaşlarda müdahale edildiğinde daha rahat düzeltilebilir ve bazı bozuklukların da oluşması engellenebilir.

Kesici dişler düzgün çıkmış olsa bile 6 aylık rutin kontroller yapılmalı. Böylece hem diş değişimlerinin düzgün olup olmadığı gözlenmekte hem de varsa çürük oluşumları erkenden tespit ve tedavi edilebilmektedir” dedi.