Sağlık Otizmle mücadele yöntemi ANLESS Türkiye'de

Otizmle mücadele yöntemi ANLESS Türkiye'de

Paylaş
Otizmle mücadele yöntemi ANLESS Türkiye'de

Bireyin kendisini dış dünyaya kapatması olarak tarif edilen otizmde erken yaşta teşhis büyük önem taşıyor. Özel eğitimle otizmli bireylerin sosyalleşmesi konusunda önemli gelişmeler sağlanırken Amerika ve Avrupa'da kullanılan ANLESS (Çok Yönlü Otizm Eğitimi Sistemi) artık Türkiye'de de uygulanıyor

Otizmli bireylere ve ailelerine hizmet veren Zencefil Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Koordinatörü Özgü Ertul "ANLESS'in başarıya ulaşabilmesi için müzik, resim, el sanatları, drama gibi sanat atölyeleri kuruluyor. Ayrıca sağlıklı beslenme ve doğal hayat çalışmaları programda yer alıyor. Özel olarak hazırlanmış kitap, DVD gibi materyaller kullanılıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

ANLESS’DE ERKEN MÜDAHALE ÖNEMLİ

Merkezde uygulanan ANLESS programında erken müdahale şartı arandığını belirten Özgü Ertul, otizmle mücadeleye ne kadar erken yaşta başlanırsa o oranda başarı sağlandığını vurguladı.

ERKEN TEŞHİS İÇİN DİKKAT

Ertul, erken teşhis için ailelerin dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:

Özgü Ertul

“Bebeğiniz 6 ayı geçtiği halde başkalarına gülümsemiyorsa,

12 ayı geçtiği halde “agu” sesleri çıkartmıyorsa,

Parmakla bir şeyleri işaret etmiyorsa ya da bay bay yapmıyorsa,

16 ayı geçtiği halde tek bir sözcük söylemiyorsa,

24 ayı geçtiği halde “Baba git” “anne gel” vs. gibi basit cümleler kurmuyorsa,

Kazanılan diğer davranışlarında da ilerleme yerine geriye gitme varsa hemen çocuk nöroloğu, çocuk psikiyatristi veya çocuk doktorundan yardım almanız gerekiyor.”

Haberin Devamı

'ANLESS' programına, ASPERGER teşhisi konulmuş 2 yaş ve üstündeki bütün bireylerin katılabileceğini söyleyen Özgü Ertul "Otizm, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan, karmaşık gelişimsel bir bozukluktur. Bugün her 100 çocuktan üçünde otizme rastlanmaktadır. Erkek çocuklarda, kız çocuklarına göre 3-4 kat daha fazladır" dedi.