Ekonomi Otocuya Koç nasihati

Otocuya Koç nasihati

Paylaş
Otocuya Koç nasihati

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, insanların hayat standardı yükseldikçe otomotive talebin artacağını belirtti

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, dünya nüfusu arttıkça, insanların hayat standardı yükseldikçe otomotive talebin artacağını belirterek, “Bu artış bundan böyle gelişmekte olan ülkelere, Çin’e, Hindistan’a, Brezilya’ya ve Türkiye’ye kayacaktır. Bu trendi iyi takip edip, rekabet gücümüzü artırarak pastadan payımızı almalıyız” dedi. Rahmi Koç, dün İstanbul Hilton Otel’de Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği’nin (OYDER) düzenlediği panelde tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.

YILDA 20 ADET SATILIYORDU

Grubun babası Vehbi Koç’un girişimiyle 1928’de sektöre adım attığını belirten Rahmi Koç “Ankara’nın Başkent olmasıyla hummalı bir çalışma başlamış. Otomobil ve benzine ihtiyacın artacağını görünce Ford’un bayiliğini alarak yılda 20 otomobil satar hale gelmiş” dedi. Bernar Nahum’un ortak olmasıyla 1940’da Otomotiv Grubu’nun temelinin atıldığını belirten Rahmi Koç, 1958’de Otokoç’un kurulduğu ilk günlerde 2 metreye 3 metre dosya dolabı gibi bir yerde işe başladığını anlattı.

GARAJDA TAMİRLE BAŞLADIM

“Yedek parça ve tamir işlerini bilirsen otomotivde iyi olursun” diyen Nahum’un kendisini garajda işe başlattığını anlatan Rahmi Koç şöyle konuştu: “Nahum zamanın yarısını ticaret yaparak geçirirdi. Her akşam evine gitmeden, satışların hepsini isterdi. İngiltere’ye giderken beni de yanında götürür, yabancılarla nasıl pazarlık edilir, zamanı gelince nasıl rest çekilir ondan öğrendim. Yılbaşı günü buz gibi depoda mal sayar, envanter çıkarırdık. Bayilerimizle neredeyse akraba gibiydik” dedi.

2009 CİROSU 9 MİLYAR DOLAR

“Türkiye’de ilk defa sanayi kuruyorsanız bürokrasiyi aşabilmek için azimli ve ısrarlı çalışmanız lazım. Aksi takdirde işinizi yürütemezsiniz” diyen Koç, ilk zamanlar yılda 20 araç satarken bugün iç pazarda yılda 180 bin araç sattıklarını söyledi. Grubun ihracatının da 300 bin adedi geçtiğini belirten Rahmi Koç şöyle devam etti: “2009’da otomotiv grubumuzun cirosu 9 milyar doları buldu. İç pazarda hissemiz yüzde 30 oldu. Türkiye’nin toplam ihracatının yarısını bizim grup yaptı.”

REKABET ACIMASIZ HALE GELDİ

Rahmi Koç, bugünlere her yıl büyüyerek gelmiş olmalarının önemini vurgulayarak, günümüzde rekabetin acımasız hale geldiğini söyledi. Hem Amerika’da hem de diğer ülkelerde batırılamayacak büyüklükte şirketlerin ne durumlara düştüklerinin görüldüğünü dile getiren Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, bu şirketlerin ancak devlet yardımı ve eski hantal yapılarını terk ederek yollarına devam edebildiklerine işaret eti. Rahmi Koç, bundan böyle bol kredilerle har vurup harman savurma zamanının bittiğini kaydetti.

DEĞİŞİM TAKİP EDİLMELİ

Krizin otomotive ağır darbe vurduğunu belirten Koç şöyle devam etti: “Hepimizin şahit olduğu gibi otomotivde de birleşme, satın alma ve ortaklık yoluyla şirket sayısı azaldı. Az şirket daha çok üretir duruma geldi. Ama ne var ki 1 artı 1 hiçbir zaman 2 etmeyecektir. Otomotiv işinde başarılı olabilmek için her zaman değişimi takip etmek, planlı ve programlı hareket etmek, her zaman rakipleri yakından takip etmek mecburiyetindesiniz. Aksi takdirde faturası çok ağır çıkabilir”

KÂR ETMEK ÇOK ÖNEMLİ

Şirketlerin büyürken kârlılığa ve nakit artışına dikkat etmesi gerektiğini belirten Koç sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü işin can damarı nakdini iyi yönetip kâr etmektir. Kâr etmezseniz uzun vadede araştırmageliştirme yapamaz, yeni model üretemez, ortaklarınıza temettü dağıtamazsınız. Hisse değeriniz düşer ve kısır döngü içerisine girersiniz. Bana zaman zaman sorarlar: ‘Efendim kâr mı edelim, yoksa piyasa hissesi mi kazanalım?’ Cevabım, ‘Her ikisini birden yapın’dır.”

CLİNTON 360 BİN DOLAR, BANA 10 BİN DOLAR VERMEDİLER

Rahmi Koç, Amerikan eski Başkanı Bill Clinton’ın bir konferansa konuşmacı olarak katılmak için 360 bin dolar, İngiltere eski başbakanı Tony Blair’in 250 bin dolar istediğini belirtti. Geçtiğimiz yıl Türkiye’ye gelen kriz kahini diye anılan Roubini’nin ise 75 bin dolar aldığını belirten Rahmi Koç, “Ben de özenip konuşmacı olarak çağıranlardan, vakfa 10 bin dolar bağış yapmasını istedim. Ama bir daha kimseden ses çıkmadı. Şimdiye kadar boğaz tokluğuna çalıştık. Bugün öğle yemeği yer miyiz bilmiyorum. Biletler 300 liraymış, biz bedava geldik. Oradan kârlıyız” diye espri yaptı.

2

Haberin Devamı