Ekonomi Otomobil pazarı daralıyor, kapasite artıyor

Otomobil pazarı daralıyor, kapasite artıyor

Paylaş
Otomobil pazarı daralıyor, kapasite artıyor

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, daralan iç pazara rağmen otomotiv sanayinde yüzde 10'a varan kapasite artışı olduğunu söyledi

Kudret Önen, OSD'nin "2014 Yılı Ocak-Haziran Dönemi Değerlendirme Raporu"nun da paylaşıldığı bilgilendirme toplantısında, daha önce öngördükleri gibi bu yılın otomotiv sektörü açısından zorlu geçtiğini belirtti.

Haberin Devamı

Yılın başında iç pazardaki daralmanın üretim üzerindeki olumsuz etkisinin ihracat artışıyla kapatılabileceğini ifade ettiklerini anımsatan Önen, bu yılın ilk yarısında 2013 yılına kıyasla ihracattaki yüzde 8’lik artışın, ihracat gelirine yüzde 12’lik artış sağladığını ve toplam üretimdeki azalmanın sadece yüzde 1’de kalmasına destek verdiğini dile getirdi.

Önen, 2009 yılı ocak ayında 835 milyon dolara düşen aylık otomotiv ihracatının geçen aylarda 2,1 milyar dolara çıktığına işaret ederek, "2008 yılından beri ilk kez 4 aydır üst üste 2 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiriyoruz. Bunda tabii ki Avrupa pazarlarındaki toparlanmanın da olumlu etkisi oldu. Otomotiv sanayisi toplam ihracatın yüzde 15'ini gerçekleştiriyor. Bu, sanayimizin dünya çapındaki üstün rekabetçiliği ve yürütmekte olduğu global projelerdeki başarısını gösteriyor. Önemli olan bunun sürdürülebilirliğinin sağlanmasıdır" diye konuştu.

Haberin Devamı

Otomotiv sektörünün Ocak-Mayıs döneminde 1 milyar 991 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verdiğini anımsatan Önen, bunun da sektör açısından son derece sevindirici olduğunu kaydetti.

'YÜZDE 10'A VARAN KAPASİTE ARTIŞI VAR'

Otomotiv sanayinin yeni projeler ve imalat kapasitesi artırımında önemli bir dönem geçirdiğini vurgulayan Önen, 2013 ile 2014 yılları karşılaştırıldığında otomobilde yüzde 9, hafif ticari araçlarda yüzde 13, ağır ticari araçlarda yüzde 11, toplamda da yüzde 10’a varan bir kapasite artışı olduğunun bilgisini verdi.

Önen, sanayinin başlattığı yeni projelerle sağlanan bu artışın sektörün sürdürülebilir büyümeyi yakalamış bir pazar için olan güvenini göstermesi açısından önemli olduğunu dile getirdi.

Önen, iç pazarda talep yüzde 25 oranında azalmış olsa da otomotiv sanayinin ihracat gücü sayesinde üretimdeki gerilemenin sadece yüzde 1 seviyelerinde kaldığını söyledi.

Önen, Otomotiv sanayinin, 2014 yılı için öngörülen 160 milyar dolar ihracat içinde yine yüzde 14-15 pay alarak sektörler arasındaki birinciliğini sürdüreceğine inandıklarını belirtti.

OTOMOBİL ÜRETİMİ YÜZDE 18 ARTTI

Haberin Devamı

Toplantıda, OSD'nin hazırladığı 2014 Ocak-Haziran Dönemi Değerlendirme Raporu'nun verileri de paylaşıldı. Rapora göre, 2014 yılının ilk 6 ayında toplam pazar, 2013 yılı aynı dönemine göre yüzde 24 azalarak 305 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Aynı dönemde otomobil pazarındaki düşüş yüzde 23 düzeyinde oldu ve pazar 226 bin adede geriledi.

AA