Ergenlik Oyunlardaki büyük tehlike! Uzmanlar bu 14 oyuna karşı aileleri uyarıyor
Paylaş
Oyunlardaki büyük tehlike! Uzmanlar bu 14 oyuna karşı aileleri uyarıyor

Çocuklar ve gençler arasında yayılan ’Skull Breaker Challenge’ (Kafatası kırıcı meydana okuma) isimli oyun çocukların hem fiziki hem de psikolojik olarak örselenmesine neden oluyor. Uzmanlar TikTok ile başlayan meydan okuma oyunlarına karşı aileleri uyarıyor. Bugüne kadar internette 14 farklı meydan okuma oyunu tespit edildi. Uzmanlar, özellikle ergen grup olan 14-18 yaş grubunun sıklıkla kullandığı meydan okuma oyunlarının sosyal ortamlarda eyleme dökülebileceği konusunda aileleri uyarıyor.

Son günlerde sosyal medyada çocuklar ve gençler arasında yayılan ’Skull Breaker Challenge’ (Kafatası kırıcı meydan okuma) isimli oyun konusunda uzmanlar aileleri uyarıyor.

Haberin Devamı

Anadolu Üniversitesi bünyesinde kurulan Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Müdürü Prof. Dr. Levent Eraslan, yaptıkları çalışmalar sonucunda 14 farklı meydan okuma oyunu tespit ettiklerini ancak oyunların daha da yaygınlaşmamaları adına bu oyunların isimlerini söylemek istemediklerini belirtti.

14 oyunun içeriği uzmanları bile hayrete düşürdü

Gençlere seslenen Eraslan şunları kaydetti: "Sosyal medyanın iyi ve güzel yanlarını günlük hayatınızda lütfen kullanın ama böylesine kendinize zarar verici, sizi hem fiziki hem de psikolojik olarak örseleyici meydan okumalardan vazgeçelim. Bu meydan okumaların çeşitlerini burada dillendirmek istemiyorum. Ama bunun 14 farklı çeşidini tespit ettik. Özellikle ergen grup olan 14-18 yaş grubunun çok sıkça kullandığı meydan okumalar. Biz de bakarken hayrete düştüğümüz derecede ilginçliklerin olduğu meydan okumalar mevcut. Bir de böylesi meydan okumaların ifade edilmesi yaygınlaşmasına neden oluyor. Biz de o nedenle SODİGEM olarak buna çok dikkat ediyoruz. İsim vermeden anlatıyoruz. Verdiğimiz ’sosyal medya güvenli dijital kullanım’ seminerlerinde de bunları anlatıyoruz. Böylesi meydan okumalar çocukların hem fiziki hem de psikolojik olarak örselenmesine neden olmaktadır. Bu yüzden hem sosyal medya sağlayıcılarının bunu yayınlamamalarını hem de gençlerin böylesi olaylara dönük herhangi bir eylemde bulunmamalarını öneriyoruz."

Haberin Devamı

Oyundaki çekişme ve meydan okuma ölümle sonuçlanabilir

Meydan okuma oyunlarıyla ilgili uyarılarda da bulunan Prof. Dr. Levent Eraslan, ailelerin ve öğretmenlerin bu oyunlar hakkında bilgi sahibi olmaları gerektiğini ifade etti.

Erarslan, “Özellikle sosyal medyanın günlük hayatta yaygınlığının artmasıyla beraber bunun faydalarının yanında zararları da ortaya çıktı. Biz böyle uygulamalara ’Challenge’ yani meydan okumalar diyoruz. Bunun 2 boyutu var. Birincisi, bir iddia üzerine yapılan bir çekişme ve bu çekişmenin kayda alınması. Bu son o kafa kırma oyununa kadar YouTube dolaşım aracıydı. Şimdi ise TikTok ile bu başladı. Bu ne demek? Bu, gençlerin ergenlik döneminin verdiği yarışma ve rekabetçi hırs, çatışma hallerini sosyal medyada paylaşmaları. İddialaşıyorlar. Burada adını vermek istemiyorum o kadar ilginç uygulamalar var ki sonu ölümle sonuçlanabilecek meydan okumalar var. Meydan okumada kaybedenler sosyal medyada dalga konusu olmakta ve insanlar onlara küçümseyici ifadeler kullanabilmekteler” diye konuştu.

Haberin Devamı

Fiziki yaralanma ve travmalara neden olabilir

En son Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un uyarısını yaptığı, ’Skull Breaker Challenge’ (Kafatası kırıcı meydan okuma) isimli oyunun, çok ilginç bir şekilde çocukların birbirlerine fiziki olarak zarar verdikleri, ciddi anlamda fiziki yaralanmalar, travmalar, beyin kanamaları ve hatta ölüme yol açacak şiddete sahip bir uygulama olduğunu dile getiren Prof. Dr. Levent Eraslan. “Fonda da bir müzik, TikTok uygulamasıyla yapılmakta. Buradan anne, babalara ve öğretmenlere seslenmek istiyoruz. Lütfen çocuklar arasında böylesi yaygınlaşan, moda haline gelen uygulamalara karşı bilgi sahibi olalım. Çünkü çocuklar, bunları kendi sosyal medya ortamlarında gerçekleştirmekte. Bazen sınırı aşmakta, bu da ciddi yaralanma ve ölümlere yol açabilir" dedi.

Haberin Devamı