Ekonomi Öztrak: Kredi kartları için çözüm bulunmalı

Öztrak: Kredi kartları için çözüm bulunmalı

Paylaş
Öztrak: Kredi kartları için çözüm bulunmalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, kredi kartlarının asgari ödeme tutarlarının artırılmasının vatandaşı ciddi sıkıntılara sokacağını belirterek, "Hükümetin bir an önce bankalarla biraraya gelerek tüketiciyi, kredi kartı kullananları rahatlatan çözümleri bulması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Öztrak, genel merkezde düzenlediği basın toplantısında dün açıklanan büyüme rakamlarını ve ekonomik verileri değerlendirdi.

Haberin Devamı

Açıklanan büyüme rakamlarına göre ikinci üç ayda ekonominin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,8 oranında büyüdüğünü belirten Öztrak, bu beklentilerin üzerindeki büyüme oranının seçim öncesinde izlenen, vatandaşın gelirleriyle özlemleri arasındaki uçurumu aşırı borçlandırmayla kapatmaya dayanan ve son küresel krizde iflas eden politikanın sonucu olduğunu söyledi.

Cari açıktaki artışa dikkati çeken Öztrak, bu açığın yeni bir küresel krizin işaretlerinin belirginleştiği şu günlerde izlenebilecek dengeleyici politikaların manevra alanını daralttığını savundu.

Dünya ekonomisinin içinde bulunduğu koşullar itibarıyla Türkiye gibi aşırı ısınmış, yüksek dış açık veren ekonomilerin oldukça dikkatli olması gerektiğini ifade eden Öztrak, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi.

Haberin Devamı

Cari açığı düşürecek bir orta vadeli programın derhal açıklanması gerektiğine dikkati çeken Öztrak, "Seçim öncesinde yaklaşan yeni bir küresel fırtınayı görmezden gelip, aşırı sıcak paraya göz yumulması sonucunda oyun alanı büyük ölçüde daralmış ve geç kalınmıştır. Bu nedenle büyüme hızında ciddi bir düşüşü de ön görmek gerekmektedir. Bu da AKP’nin seçim hovardalığının ülkeye ödeteceği bedeldir" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın ekonomik verilere ilişkin bugün yaptığı açıklamayı da değerlendiren Öztrak, hükümetin krizle mücadelede bazı alanlarda erken karar almakla övündüğünü kaydetti.

Öztrak, "Krizle mücadele ederken kararlarınızı ne erken, ne geç, tam zamanında alacaksınız. Erken alırsanız işin tepeye vurduğu noktada atacak barutunuz kalmaz. Dolayısıyla erken karar almak marifet değildir" dedi.

-"BAKANLAR KURULU KARARLARI NEREDEDİR?"

Türkiye’nin Libya’ya yardım amaçlı para göndermesine ilişkin açıklamalara da değinen Öztrak, şunları söyledi:
"4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Kanunu’nun dördüncü maddesine göre yabancı ülkelere verilecek borç ve hibeler Hazine Müsteşarlığının görüşü, Hazineden Sorumlu Bakanın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla verilir. Bu paraların bavullarda götürülmesi, hesaptan hesaba aktarılmaması belki Libya’daki durum nedeniyle ortaya çıkan bir şeydir, ama yapılan yardımın gösterilmesi AKP’nin geleneksel tavrıdır. Giden paralara mesnet teşkil eden Bakanlar Kurulu kararları nerededir? Yani bu kararların dayanağı olan Bakanlar Kurulu kararları nerededir?"

Haberin Devamı

Yeni düzenlemelerle kredi kartı borçlarının asgari ödeme tutarlarının artırılacağını ifade eden Öztrak, "Bu konuda vatandaşı zora sokacak sorunlar ortaya çıkabilecek. Bu sorunların aşılması bakımından da hükümetin bir an önce bankalarla biraraya gelerek tüketiciyi, kredi kartı kullananları rahatlatan çözümleri bulması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

-YUNANİSTAN’DAKİ EKONOMİK GELİŞMELER-

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Öztrak, Yunanistan’daki gelişmelerin Türk ekonomisine yansımasının olup olmayacağına ilişkin soru üzerine, iki ülkenin aynı portföyde yer aldığını, bu nedenle etkilerinin olabileceğini söyledi.