Hayvanlar - Çevre Palyaço balığı tehlike altında!
Paylaş
Palyaço balığı tehlike altında!

Isınan okyanus suyunun zarar verdiği anemon çiçeğini evi olarak kullanan palyaço balığının nesli tehlike altında.

Soytarı balığı olarak da bilinen palyaço balığı anemon çiçeğini yumurtalarını bırakmak için sığınak olarak kullanıyor. Bunu yaparken de anemonların temiz kalmasını sağlıyor.

Nature Communications dergisinde yayınlanan çalışma için, Güney Pasifik’teki Moorea Adası’nda 13 çift palyaço balığı ve anemonları, 2016 yılında mercan ağartmalarına neden olan Pasifik Okyanusu’ndaki ısınma (El Nino) öncesinde, sırasında ve sonrasında gözlemlendi.

Beyaz rengine dönmüş algler bulan ekip bunun okyanusta meydana gelen kirlenme ve ısınmadan kaynakladığını düşünerek gözlem altındaki anemonların yarısını araştırma için ağarttı. Ağartılmış anemonlarda yaşayan palyaço balıklarının yumurta sayısında ciddi bir düşüş (yüzde 73) saptandı.
Ekip aldığı kan örneklerinde palyaço balıklarının stres hormonu düzeylerinin belirgin biçimde arttığını ve doğum oranını belirleyen seks hormonlarının da düştüğünü tespit etti.

Ağartılmamış anemonlarda yaşayan palyaço balıklarının yumurta sayısı değişmezken El Nino etkisinin geçmesinden üç dört ay sonra anemonların ve palyaço balıklarının sağlığının düzeldiği gözlendi.

Okyanus sularının ısınmasının ileriye dönük palyaço balıklarının neslini tehlikeye atacağı düşünülüyor.

Haberin Devamı