Gündem Panik odasına saklanıp kurtuldular

Panik odasına saklanıp kurtuldular

Paylaş
Panik odasına saklanıp kurtuldular

Korsanlar tarafından yakılan Türk gemisinin personeli Türkiye'ye döndü

Korsanlar tarafından ateşe verilen geminin mürettebatı, daha önceden hazırladıkları 'panik odası'na sığınarak kurtulmayı başardı. Denizciler daha sonra da bir tek telefonun GPS sistemi sayesinde rotayı belirledi

Haberin Devamı

Kenya'nın Mombasa Limanı'nın 270 deniz mili açıklarında 7 Nisan tarihinde korsanlar tarafından kaçırılan Türk bayraklı "Yasin-C" isimli geminin 9 mürettebatı İstanbul'a geldi.

THY'nin Nairobi-İstanbul seferini yapan tarifeli uçağıyla Atatürk Havalimanı'na gelen 9 denizci burada aileleri, yakınları ve Bergen Denizcilik şirketi yetkilileri tarafından karşılandı.Yasin-C gemisinin 3. Kaptanı Cevdet Bilen, Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Mariupol Limanı'ndan yüklediği dökme buğdayı Kenya'nın Mombasa Limanı'na götürürken Kenya'nın Mombasa Limanı'ndan 270 deniz mili açıklarında korsanlar tarafından kaçırıldıklarını ifade etti.

17 SAAT GİZLENDİLER

17 saat boyunca gemide korsanlardan gizlenerek hayatta kaldıklarının altını çizen Bilen şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Korsanlar gemiye çıktıklarında daha önceden hazırlanan bir bölmeye sığındık. 17 saat süresince kendi yaptığımız bu yerde mahsur kaldık. 17 saat yardım bekledik, yardım gelmeyince teslim olmak için dışarı çıktık. Dışarı çıktığımızda korsanlar gitmişti. O an çok mutlu olduk. Geminin köprü üstüne çıktığımızda kaptan katı yanıyordu. Ona müdahale ederek, söndürdük. Kısıtlı imkanlarla Mombasa Limanı'na vardık. Şirketimizi aradık, tek desteği de onlardan gördük."Gemide bulunan 25 kişinin de Türklerden oluştuğunu ifade eden Bilen, toplam 9 mürettabatın şimdi geldiğini, diğer grubun da daha sonra geleceğini ifade ederek, geminin oldukça zarar gördüğünü ve Mombasa limanı'nda demirli bulunduğunu söyledi.

ÖNCEDEN DÜŞÜNÜLMÜŞ BİR YER

Cevdet Bilen, bir soru üzerine korsanlar gemiye çıktıklarında saktlandıkları "panik odası"nın önceden düşünülmüş bir yer olduğunu da belirterek, "Gemi kaptanımız ve yardımcısı böyle bir ihtimali düşünerek bir panik odası yapmışlar. Kalın bir sacdan bir kapı yapmışlar. Bu kapı gizli bir kapı. İç taraftan kilitleniyor, korsanlar her yeri aradılar ama bizim orada saklandığımızı bulamadılar. Olay benim vardiyamda oldu. Korsanları gördüğümde durumu kaptana haber verdim.

KORSANLAR ROKET ATTI

Kaptanın direktifiyle daha önce yaptığımız eğitimler doğrultusunda personeli o odaya aldık. Korsanlar gemiye çıkmadan önce art arda 2-3 mil uzaktan gemiye roket atmaya başladılar. Makineli tüfeklerle de gemiyi taradılar. Kaptan gemiyi durdurarak, personeli odada topladı. Daha sonra sakladığımız yerde 17 saat saklandık" diye konuştu.Gemide bu durumla karşılaşınca hep ailelerini düşündüklerini anlatan Bilen, "Türkiye'ye döndüğümüz ve ailelerimize kavuştuğumuz için çok mutluyuz. bu olay denizcilik yaşamımızda kötü bir tecrübe oldu. Allah kimseye böyle bir şey vermesin" dedi.

Haberin Devamı

Enver ALAS - DHA - İSTANBUL