Gündem 'Para için fuhuş' iddiası AİHM'e götürüyor

'Para için fuhuş' iddiası AİHM'e götürüyor

Paylaş
'Para için fuhuş' iddiası AİHM'e götürüyor

13 yaşındayken 26 erkeğin tecavüzüne uğrayan N.Ç. için 'Para kazanmak için fuhuş yaptı' ifadesi kullanıldı. Utanç davası şimdi AİHM'e gidiyor

Mardin'de 8 yıl önce 13 yaşındayken 26 erkeğin tecavüzüne uğrayan N.Ç., mahkemenin gerekçe kararında "para kazanmak için fuhuş yaptı" ifadesiyle yıkıldı. Psikolojisi bozulan genç kız, kendisine zarar vermemesi için tek başına bırakılmıyor.

N.Ç.'nin avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, "13 yaşında bir çocuğun fiziken onlarca tekrarlayan tecavüze dayanması mümkün değil, erkekleri kendilerini güvende hissedecek bir karar. Biz AİHM'e başvuracağız" dedi.

"İYİ HAL İNDİRİMLİ" CEZA

Mardin'de 2002 yılında 13 yaşındayken iki kadın tarafından para karşılığı pazarlanan N.Ç. ile ilişkiye giren aralarında asker, memur, korucu, esnaf, öğretmenlerin de bulunduğu 26 sanık hakkında Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 8 yıl sonra karar verildi. Mahkeme, 13 sanığı "15 yaşından küçük çocuğun ırzına geçtikleri" gerekçesiyle alt sınırdan 5 yıl hapisle cezalandıran mahkeme, 6'da 1 oranında iyi hal indirimi yaparak, cezayı 4 yıl 2 ay olarak belirledi. 11 sanığa da aynı maddeden alt sınırdan 5'er yıl hapis cezası verdi.

Bu cezayı 'suçun birden fazla kere işlenmesi nedeniyle 6'da 1 oranında artıran mahkeme, bu sanıklara da takdir indirimi uyguladı ve nihai cezayı 4 yıl 10 ay olarak belirledi. 18 yaşından küçük bir sanığa da 3 yıl 2 ay ceza verildi. 1 sanık ise eyleminin teşebbüs aşamasında kalması nedeniyle sadece 1 yıl 4 ay hapsi mahkum edildi.

"AHLAKİ KÖTÜLÜĞÜNÜN FARKINDA"

Mahkeme, N.Ç.'yi pazarlayan ve kendileri de fuhuş yapan T.T. ve E.A. isimli iki kadına ise alt sınırdan bir yıl fazla yani 6 yıl hapis cezası vererek, suçun birden çok kere işlenmiş olması nedeniyle yarı oranında artırım yaptı ve nihai ceza 9 yıl olarak belirlendi. Mahkeme gerekçeli kararında ise "N.Ç.'nin eyleminin ahlaki kötülüğünün farkında olduğunu, para kazanmak için fuhuş yaptığına" yer verdi.

13 YAŞINDA KIZ NASIL DAYANIR?



İstanbul'da yaşayan ve Açıköğretim Lisesi'nde okuyan 21 yaşındaki N.Ç., mahkemenin kendisi hakkında verdiği gerekçe kararı sonrası yıkıldı. Psikolojisi bozulan genç kız, avukatlarına "13 yaşındaki bir çocuk bu acılara nasıl dayanır? Karar ahlaki değil "diye tepki gösterdi. N.Ç.'nin avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, "Müvekkilimiz karar sonrası ruhsal bunalıma girdi. Kendisine zarar vermemesi için arkadaşlarımız birkaç gün kendisini yalnız bırakmayacaktır" dedi.

"AİHM'E BAŞVURACAĞIZ"

Mahkemenin gerekçe kararına tepki gösteren Reyhan Yalçındağ Baydemir, "Gerekçeli kararda kadına karşı son derece ayrımcı ve cinsiyetçi bir dil kullanılmış, failleri değil mağduru zedeleyen korkunç bir yaklaşım. Bunu kabul etmek mümkün değil, 13 yaşında bir çocuğun fiziken onlarca erkeğin tecavüzüne dayanması mümkün değil, erkekleri kendilerini daha çok güvende hissedecek bir karar. Aynı mahkeme erkek failin dışında 2 kadına iffetsiz hayat sürdürdükleri gerekçesiyle cezalarına artırım uygulandı. Bizzat tecavüz fiilini gerçekleştiren erkeklere ise iffetli denilerek indirimler uygulandı. N.Ç.'nin zorla alıkoyma ile ilgili açtığımız dava zaman aşımına uğradı. Birkaç gün içinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracağız" diye konuştu.

HABERTÜRK

2