Yaşam Paraya para demeyen evcil hayvanlar

Paraya para demeyen evcil hayvanlar

Paylaş
Paraya para demeyen evcil hayvanlar

Yapılan bir araştırmaya göre evcil hayvan sahiplerinin üçte ikisinden fazlası onları ailenin üyeleri olarak kabul ediyor.

Yurtdışında özellikle Amerika’da hayvan sevgisinin akıl sınırlarını zorlayan örnekleri de yok değil. ‘Ya ölürsem kediköpeğimin hali nice olur?’ diyen ünlü zenginler servetlerinin önemli bir bölümünü tüylü dostlarına bırakıyor.

Haberin Devamı

Aslında mal varlığınızı hayvanlara bırakmanız kanunen yasak. Daha doğrusu mantık dışı sayılıyor. Hayvanların kanunen mirasçı konumunda olamamasının sebebi ise onların mal-mülk kategorisinde olması. Örneğin perdelerinizi miras olarak koltuğunuza bırakamadığınız gibi paranızı da hayvanlara bırakamıyorsunuz. Fakat hayvanlarını çocukları gibi seven ve öldükten sonra onların sahipsiz kalacağından korkan zenginler bir çıkış yolu bulmuşlar bile.

Bilinen ilk evcil hayvana miras bırakma vakası Amerika’nın Kentucky eyaletinde 1923 yılında gerçekleşmiş. Fakat bu durumun mahkeme salonlarına taşınması ilk kez 1957 yılında ‘Roxy Russell’ davasında olmuş. Zengin dul Thelma Russell’ın mirasçısı Roxy Russell’ın, 9 yaşında Airdale Terrier cinsi bir köpek olması başta insanları güldürmüş. Ama iş ciddiye binince dava, hukukçuları terletmiş. ‘Bir malın bir mala miras kalması’ mantık kurallarını zorlarken çözüm de geliştirilmiş.

Haberin Devamı

Roxy Russell adına bir vakıf kurulması kararı, bundan böyle tüm mirasçıların haklarını korumaları için uygulanan yöntem olmuş. 1990 yılında da Amerika Eyalet Kanunları Komisyoncuları Ulusal Konferansı’nda evcil hayvan vakıfları tamamen yasallaşmış. Kurdukları vakıflar aracılığıyla zengin hayvan sahipleri astronomik mal varlıklarını ‘varis’lerine artık rahatlıkla bırakabiliyor. İşte dünyaca ünlü tüylü mirasyedilerden bazıları:

Vasiyeti kedisinin evlendirilmesi

Duyulmuş en ilginç miras vakası ünlü İngiliz popstarı Dusty Springfield’e ait. Springfield 1999’da kanserden öldüğünde arkasında Nicholas isimli 13 yaşında bir siyam kedisi bıraktı. Dusty’nin Nicholas’ı kendi çocuğu gibi sevdiğini tüm hayranları biliyordu. Kediye miras bırakılan servetin miktarı açıklanmadı ama vasiyetinin ilginç detayları günlerce gündemi meşgul etti. Nicholas’ın yatağının, şarkıcının geceliğinin hemen yanında olması talimatlardan biriydi. Bir de sevgili kedisinin her gece uyumadan evvel ölen sahibinin sesini duyması gerekiyordu. Bu yüzden Dusty Springfield’ın Nicholas için söylediği şarkıların kayıtlı olduğu özel kasetler her gece kediye çalınmak zorundaydı. Vasiyet gereği şanslı kedinin diyeti ölene kadar eksiksiz uygulanacaktı. Kedinin American Baby Food bebek mamasıyla beslendiğini de belirtmeden geçmemeli. Ünlü şarkıcının en yakın kız arkadaşı Lee Everett-Alkin, Nicholas’ın dadısı olma hakkını da kazanmıştı! Fakat vasiyetin ilginçliği burada bitmedi. Springfield, kedisine layık bulduğu eşi ölmeden önce seçmişti. Arkadaşı Lee Everett-Alkin’a düşen ise sadece bir sonraki ilkbaharda gerçekleşmesi zorunlu olan ‘kedi düğününü’ organize etmekti.

Haberin Devamı

Zengin köpeğin Playboy malikanesi

Tüm tüylü mirasyedilerin en zengini ise 90 milyon dolarlık servetiyle Alman çoban köpeği Gunther IV. Kendisine bu servet babası Gunther III’ten kalmış. Ona da 1992’de ölen sahibi kontes Karlotta Liebenstein’dan. Madonna’nın 8 sene önce sattığı süper villasını ‘satın alan’ Gunther IV şu anda Miami’de aşçı, uşak ve şoförleriyle yaşıyor. Hem de ne yaşamak! İtalya ve Bahamalar’da da gayri menkulleri olan çoban köpeğinin evi Playboy malikanesini aratmıyor. Gunther IV için hazırlanmış bir websitesinde villanın havuzunda güneşlenen ve çılgınca eğlenen bikinili kadınlar izlenebiliyor. Köpeğin bir sahibi yok. Servetinin yönetimi ise Bahamalar’daki bir hukuk şirketi tarafından yapılıyor. Evinde dolaşan kızları merak ettiyseniz onlar da adına düzenlenen yarışmalarda marifetlerini gösterenler arasından, Gunther Reform Trust isimli vakfın yöneticileri tarafından seçiliyor!

Haberin Devamı

‘Kötülükler Kraliçesi’nin tek varisi

Listemizin üçüncüsü ise 12 milyon dolarıyla 8 yaşında sevimli bir Malta Terrier’i. Geçen sene 87 yaşında hayata gözlerini yuman gayrimenkul yatırımcısı ve otel işletmecisi Leona Helmsley’nin köpeği olan Trouble, mirasının zevkini çıkarmayı bilmiş. Eski hizmetçisinin anlattıklarını dinlemek bunu anlamak için yeterli bile. “Trouble’ı mamayla değil insanların yedikleri lüks yiyeceklerle besledik. Tavuk, biftek, balık ve her türlü taze sebze günlük menüsünü oluşturuyor. Yemek servisi Çin porselenlerinde, gümüş tepsiyle yapılmak zorunda. Yiyecekler minik parçalara ayrılıyor ve Trouble’ın ağzına zarifçe veriliyor. Çünkü köpek başka türlü yiyemiyor” diyor. Leona Helmsley’nin New York sosyetesindeki takma adı ‘Kötülükler Kraliçesi’. Lakabının hakkını verircesine mirasından torunlarına 1 dolar bile bırakmamış. E haliyle torunlarla köpek arasında husumet doğması da gecikmemiş. Sürekli tehdit mektupları alan köpeğin evinin önünde onlarca koruma var. Son gelen haberlere göre ise kendisine ait özel bir jetle gözlerden uzak bir yerde inzivaya çekilmiş!

Haberin Devamı

Kardeş köpeklerin keyifli hayatı

En zenginler sıralamasında dördüncü olan kız kardeşler Tina ve Kate, collie karışımı iki sevimli köpek. Sahipleri Nora Hardwell 90’ıncı doğumgününden bir gün önce ölünce içinde yaşadıkları malikane, Peasedown St. John’da 5 dönümlük arazi ve 450 bin dolar nakit para Tina Ve Kate kardeşlere kalmış. Kardeş köpeklerin maaşla tuttukları çalışanları da var. Evi temizlemek, onlarla oynamak ve beslemekle sorumlu hizmetçileriyle güle oynaya bir yaşam sürüyorlar.

Fakirlikten zenginliğe

Fakirlikten ölme noktasındayken, zengin birinin elinden tutmasıyla turnayı gözünden vuranlar sadece masallarda olmuyor. İlk beşe girmeyi başaran, illegal bir karışım olan doberman-labrador kırması Jasper’in ilk yılları yıkık dökük bir barınakta geçmiş. Uyutularak öldürüleceği günü beklerken, Jasper’ın parlak tüyleri ve koca pembe dili barınağı ziyaret eden Diana Myburgh’ı bir anda kendine aşık etmiş. Myburgh’ün de sayılı zenginlerden biri olduğunu söylememize gerek yok sanırız. Ramsden bira fabrikalarının sahibinin kızı Diana, Jasper’ı hemen evlat edinmiş. 1995’te 74 yaşında ölen Myburgh, Jasper ve diğer köpeği Jason’a 50’şer bin dolarlık iki fon bırakmış. 14 yaşındaki Jasper şu anda Somerset’teki malikanesinde sahibinin damadı Sir Benjamin Slade ile yaşıyor.

Kara kedinin şansı kendine

Dünyanın en zengin altıncı evcil hayvanı, birçok insanın uğursuzluk getirdiğine inandığı bir kara kedi. Uğursuzluk getirir mi getirmez mi bilinmez ama Tinker’ın bahtının son derece açık olduğu aşikar! Sahibi dul milyarder Margaret Layne 5 sene önce 89 yaşında ölünce o da paraya para demeyen kediler arasında yerini almış. Middlesex’deki rezidansın yanında, 100 bin poundluk bir vakıf fonunun da sahibi olan siyah kedinin yediği önünde yemediği ardında. Vakfın mütevellileri her gün ona özel bir menü ve taze süt getirmekle sorumlu. İnsanlar için geçerli olan ‘Zenginlik başa bela’ kuralı Tinker için de geçerli. Servetini kıskanan insanlardan aldığı tehdit mektupları karşısında o da uzak bir beldede inzivaya çekilmiş.

Dört kafadarın sefası

Porgy, Pride, Joy ve Ronald isimli kedilerin sahibi kitabevi kraliçesi milyoner Christina Foyle. 1999’da ölen Foyle her kedisi için 17 bin 500 poundluk fon ve içinde yaşayacakları bir konak sağlamış. Christina Foyle’un mirasçıları sadece bu dört kedi değil. 16 bin poundluk mirasıyla Silverstone 50 yaşını çoktan devirmiş olan bir kaplumbağa! Christina Foyle Formula 1 yarışlarının olduğu bir gün çimlerin üzerinde gezerken bulmuş bu minik dostunu. Kaplumbağasını çok seven ve geleceği için çok endişelenen Foyle işini sağlama almış ve uşağına ona çocuğu gibi sahip çıkması karşılığında tam tamına 600 bin pound bırakmış!

Pinti sahibin zengin kedileri

10 bin poundluk iki fonun sahibi aristokrat kediler Matilda ve Top Cat en zenginler listesinde yerini almış. İkilinin ölen sahibi bir İngiliz bakan kızı. Tanıyanlar yaşadığı süre içinde pintilikte kimsenin onunla yarışamadığını söylüyor. Öyle ki bir otobüs filosunu bile satın almaya gücü yetecek kadın otobüse biner, masraf oluyor diye merkezi ısıtma sistemini çalıştırmaz, soğukta otururmuş. 10 bin pounddan çok daha fazlasını alabilecekleri belli olan kedi kardeşler de acaba aynı fikirde midirler bilinmez!

(18.03.2012 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır.)