Patlıcanlı yemek tarifleri

Patlıcan ile yapılan yemek tarifleri hemen hemen herkes tarafından çok sevilen lezzetlerden. Sofranızı lezzetlendirecek patlıcanlı yemek tarifleri için haberimize bir göz atın.

13 Ocak 2021, Çarşamba 14:08 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
Patlıcanlı yemek tarifleri

Patlıcanlı yemek tarifleri

1- Patlıcan yemeği tarifi

Patlıcan yemeği malzemeleri

  • 4-5 adet patlıcan
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet kırmızı biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates rendesi
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz

Patlıcan yemeği yapılışı

Patlıcanlar alacalı soyulur ve boydan 4'e bölünüp küp küp dilimlenir. Ortalama 20 dakika tuzlu suda bekletilir. Yemekler soğanlık doğranır. Kırmızı biber ve yeşil biber içleri boşaltılarak yemeklik doğranır. Tencereye zeytinyağı eklenir üzerine soğanlar eklenip rengi değişmeye başlayınca üzerine biberler eklenir. Biberler kavrulunca suyu süzülen patlıcanlar ilave edilir. Son olarak domates sosu da eklenerek karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılarak yemeğin kendi suyu ile pişmesi sağlanır. Patlıcanların piştiğinden emin olunca yemeği ocaktan alın ve sıcak servis edin. 


2- Domates soslu patlıcan pane tarifi

2- Domates soslu patlıcan pane tarifi

Domates soslu patlıcan pane malzemeleri

  • 3 adet orta boy patlıcan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 6 yaprak taze fesleğen (kıyılmış)
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 3 adet domates (rendelenmiş)
  • 12 dilim taze mozzarella peyniri (dilimlenmiş)
  • 2 diş sarımsak (kıyılmış)
  • 2 su bardağı sıvı yağ (patlıcanları kızartmak için)
  • 5 çorba kaşığı galeta unu (patlıcanları bulamak için)
  • 2 adet yumurta çırpılmış (patlıcanları bulamak için)
  • 4 çorba kaşığı un (patlıcanları bulamak için)
  • Patlıcanların üzerini geçecek kadar su (patlıcanları bekletmek için)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Taze fesleğen yaprakları (kıyılmış)

Domates soslu patlıcan pane yapılışı

Öncelikle patlıcanları iyice yıkayıp kuruladıktan sonra baş kısımlarını kesin. Patlıcanları alacalı soyun. Halka şeklinde dilimleyin. Halka şeklinde dilimlenen patlıcanları genişçe bir kaseye alın. Patlıcanların üzerlerine tuz ekleyin. Üzerlerini geçecek kadar su ilave edin. 30 dakika tuzlu suyun içinde bekletin. Patlıcanları tuzlu suda beklettikten sonra iyice yıkayın ve süzün. Süzdükten sonra havlu kağıt üzerine alıp iyice kurulayın. Tavaya sıvıyağ ekleyin. Yağı iyice kızdırın. Patlıcanları önce una sonra çırpılmış yumurtaya ardından galeta ununa bulayın. Kızgın yağda önlü arkalı kızartın. Kızaran patlıcanları yağlı kağıt serili tepsiye alın. (Fazla yağının süzülmesi için.) Kızartma işlemi bittikten sonra. Bir sos tavasına zeytinyağını ekleyin. Ardından sarımsakları ilave edin. 2 dakika kavurun. Üzerine rendelenmiş domates ve domates salçasını ekleyin, domatesler suyunu hafif çekene kadar pişirin. Domatesler suyunu çekmeye başladığında, kıyılmış taze fesleğen yapraklarını, kırmızı pul biber, tuz , karabiberi ekleyin. Karıştırın ve ocaktan alın. Genişçe bir fırın kabı ya da borcamın tabanına fesleğenli domates sosunu dökün. Üzerine halka şeklinde doğranmış, kızartılmış patlıcan dilimlerini dizin. Dizdiğiniz her bir patlıcan diliminin üzerine dilimlenmiş taze mozzarella peynirini ekleyin.


3- Közlenmiş patlıcan çorbası tarifi

3- Közlenmiş patlıcan çorbası tarifi

Közlenmiş patlıcan çorbası malzemeleri

  • 5 su bardağı su
  • 2 diş sarımsak (kıyılmış)
  • 5 adet patlıcan (közlenmiş)
  • 1,5 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Bir tutam rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 yaprak fesleğen

Közlenmiş patlıcan çorbası yapılışı

Öncelikle ister ocakta ister fırında patlıcanları közleyin. Közlediğiniz patlıcanları kabuklarından ayırıp bıçak yardımı ile ince ince kıyın (Dilerseniz hazır közlenmiş patlıcan konservesi de kullanabilirsiniz). Bir çorba tenceresinde tereyağını eritin ve unu ekleyip kavurun. İçerisine közlenmiş patlıcanları ilave edin ve karıştırın. Kıyılmış sarımsağı da ekledikten sonra suyunu yavaş yavaş ekleyin. Hafif kaynadığında sütü ekleyip karıştırmaya devam edin. Bir taşım kaynadıktan sonra tuz ve karabiber ile lezzetlendirip sunum yapacağınız kasenize alın. Rendelenmiş kaşar peyniri ve fesleğen yaprağı ile süsleyin.


4- Patlıcan kapama tarifi

4- Patlıcan kapama tarifi

Patlıcan kapama malzemeleri

  • 4 adet patlıcan
  • 1 çay bardağı sıvı yağı (patlıcanları kızartmak için)
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet orta boy soğan (yemeklik doğranmış)
  • 1 adet orta boy soğan (yemeklik doğranmış)
  • 3-4 adet sivri biber
  • 200 gram dana kıyma
  • 2 diş sarımsak (kıyılmış)
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 kase maydanoz (kıyılmış)

Pilavı için;

  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 1,5 su bardağı baldo pirinç
  • 3 su bardağı tavuk suyu
  • Bir tutam tuz
  • Bir tutam karabiber

Patlıcan kapama yapılışı

Öncelikle pirinçlerin üzerine ılık su ekleyip bekletin. Patlıcanları yıkayıp alacalı soyun ve boylamasına dilimleyin. Geniş bir tavaya sıvı yağ ekleyip yağ kızdıktan sonra dilimlenmiş patlıcanları önlü arkalı kızartın. Kızaran patlıcanları havlu kağıt serilmiş yere alın. Başka bir tavada tereyağı ve sıvı yağ ekleyip soğanları kavurun. Daha sonra kıymayı ekleyip rengi dönene kadar kavurmaya devam edin. Kavrulan kıymanın üzerine sarımsak, salçayı ve baharatları ilave edip 1-2 dakika karıştırın. Son olarak maydanoz ekleyip karıştırıp kenara alın. Pilavı için ılık suyun içinde beklettiğiniz pirinçleri iyice yıkayıp süzün. Bir tencereye tereyağı ekleyip soğanları kavurun ve üzerine yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri ekleyip pirinçler saydamlaşana kadar kavurun. Üzerine sıcak tavuk suyu tuz ve karabiberini ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Piştikten sonra üzerine havlu kağıt kapatıp dinlendirin. Yuvarlak geniş bir kabın içine zeminin ortasını boş bırakacak şekilde kızarttığımız patlıcanları yan yana kabın kenarlarından dışarı sarkacak şekilde dizin. Kıymalı hazırladığınız harcınızı kabınızın ortasında kalan kısma gelecek şekilde zeminine yerleştirip üzerine pişirdiğiniz demlenen pilavınızı ekleyin. Kenarlardan sarkan patlıcanları pilavın üstüne doğru gelecek şekilde kapatın. Sonrasında üzerine sunum yapacağınız tabağı yerleştirip dikkatlice ters çevirin. Ters çevirdikten sonra üzerini dilediğiniz yeşilliklerle süslen.


5- Patlıcan kıstırma tarifi

5- Patlıcan kıstırma tarifi

Patlıcan kıstırma malzemeleri

  • 2 kg patlıcan
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 adet yumurta

İç harcı için:

  • 150 gram kaşar peyniri
  • Yarım kalıp beyaz peynir
  • Bir tutam maydanoz
  • 1 adet yumurta
  • Pul biber
  • Karabiber

Üzeri için:

  • Cherry domates

Patlıcan kıstırma yapılışı

İlk olarak patlıcanları alacalı bir şekilde soyun ve tuzlu suyun içerisinde 15 dakika kadar bekletin. Soğanı yemeklik bir şekilde doğrayın ve zeytinyağlı tavada pembeleşene kadar soteleyin. Soyduğunuz patlıcanları ikiye bölün ve 3 cm aralıklarla dilimleyin.

İç harcı için; Kaşar peyniri ve beyaz peyniri bir kaseye rendeleyin. Maydanozları ince ince kıyarak peynirlerin üzerine ekleyin. Daha sonra pul biber, karabiber ve yumurtayı da ekleyerek karıştırın. Hazırladığınız harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak minik köfteler haline getirin. Dilimlediğiniz patlıcanların arasında minik köfteleri yerleştirin.2 adet yumurtayı temiz bir kaseye kırın ve çırpın. Hazırladığınız patlıcanları önce yumurtaya, sonra una bulayın, ardından kızgın yağda kızartın.


6- Fırında patlıcan kebabı tarifi

6- Fırında patlıcan kebabı tarifi

Fırında patlıcan kebabı malzemeleri

  • 6 adet orta boy patlıcan
  • 3 adet orta boy domates
  • 5-6 adet sivri biber
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Köftesi için

  • 500 gram kıyma (Dana kıyma ile kuzu boşluk kıyma karışık)
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1/2 demet maydanoz

Fırında patlıcan kebabı yapılışı

Patlıcanların saplarını kesin ve alacalı soyun, 2 cm genişliğinde verev olarak tam kopmayacak şekilde kesin. Kıyma, tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanozu iyice yoğurun. Patlıcanların kesik yerlerine, kıyma harcını köfte gibi görünecek şekilde doldurun. 2 adet domatesi rendeleyip zeytinyağı ile karıştırın, kalan bir adet domatesi söğüş şeklinde doğrayın. Pişirme kabı içerisine domates rendesinin yarısını koyup, üzerine hazırladığınız patlıcanları dizin, kalan püreyi patlıcanların üzerine gezdirin. Her bir patlıcanın üzerine doğradığınız söğüş domatesten birer tane ve onun üzerine birer tane sivri biber yerleştirin. Fırın kabının üzerini, ıslatılıp iyice sıkılmış fırın kağıdı ile örtün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında, 20 dakika üzeri kapalı olarak pişirip, daha sonra fırın kağıdını alarak 25-35 dakika kadar daha, üzeri kızarana kadar pişirin.


7- Patlıcanlı köfte tarifi

7- Patlıcanlı köfte tarifi

Patlıcanlı köfte malzemeleri

  • 3 adet büyük boy patlıcan
  • 400 gram dana kıyma
  • 100 gram kuzu kıyma
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 yemek kaşığı zahter
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 adet yumurta

Domates biber sos için;

  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 adet domates
  • 1 adet kapya biber
  • 5 diş sarımsak
  • 1 tutam toz şeker
  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri için;

  • Zeytinyağı
  • Deniz tuzu

Servis için;

  • Antep fıstığı
  • Süzme yoğurt

Patlıcanlı köfte yapılışı

Sos tencerenizi ocağa alın ve zeytinyağını ekleyip ısıtın. İnce doğradığınız kapya biber ve sarımsakları sos tencerenize alıp karıştırın. Rendelediğiniz domates, toz şeker, tuz ve karabiberi ekleyip kaynamaya bırakın. Sosunuz hafif kaynadıktan sonra bir parçalayıcıdan geçirin ve sosunuz yoğunlaşana kadar kaynatın. Patlıcanlarınızı uzunlamasına ince olacak şekilde kesin. Tost makinenizi ısıtın ve patlıcanlarınızı ızgaralayın. Patlıcanlarınızı bir tabağa çıkartın ve üzerini streçleyin.

Kıymanızı bir karıştırma kabına alın. Zahter, yumurta, tuz, karabiber, kimyon ve toz kırmızı biberi ekleyip iyice yoğurun. Hazırladığınız köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve patlıcanın içerisine koyup sarın. Cam fırın kabınızın tabanına hazırladığınız domates biber sosundan hafif dökün. Hazırladığınız patlıcanlı köftelerinizi 20×28 fırın kabına dizin. Üzerine kalan domates biber sos, deniz tuzu ve hafif zeytinyağı gezdirip 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 – 40 dakika pişirin. Pişen patlıcanların üzerlerine antep fıstığı serpiştirin ve servis edin. 


8- Patlıcanlı patatesli yemek tarifi

8- Patlıcanlı patatesli yemek tarifi

Patlıcanlı patatesli yemek malzemeleri

  • 5 patlıcan
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 7 diş sarımsak
  • 7-8 sivri biber (birkaç tanesi acı olsun)
  • Yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağı
  • 2-3 patates
  • 4 orta boy domates (domatesler küçükse 5 adet)
  • Yarım çay bardağı kaynar su
  • Tuz

Patlıcanlı patatesli yemek yapılışı

Patlıcanları alacalı soyup irice küpler halinde doğrayın. Hepsini bir kaba alıp üzerine biraz tuz serperek ovun ve bu halde bir süre bekletin. Soğanı soyup yemeklik doğrayın, sarımsakları soyun, biberleri temizleyip doğrayın. Hepsini zeytinyağıyla beraber yayvan bir tencereye koyarak kavurun. Patatesleri soyup doğrayın, tencereye ilave edip bir süre daha kavurun. Domatesleri soyun, irice küpler halinde doğrayıp tencereye ekleyin. Patlıcanları birkaç kez sudan geçirip tencereye ilave edin. Onları da bir süre kavurduktan sonra kaynamış suyu ekleyin. Bir taşım kaynatıp altını kısın. Tencerenin kapağını kapatıp patatesler pişene kadar pişirin. En son tuzu ilave edin.


9- Patlıcanlı sarma köfte tarifi

9- Patlıcanlı sarma köfte tarifi

Patlıcanlı sarma köfte malzemeleri

  • 750 gram dana kıyma
  • 1 adet orta boy soğan (rendelenmiş)
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı ekmek kırıntısı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Yenibahar

İçi için;

  • 6 adet kemer patlıcanı (közlenmiş)
  • Tuz
  • Karabiber
  • Beşamel sos için;
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • Tuz
  • Beyaz biber
  • Muskat

Üzeri için;

  • Kaşar peyniri (rendelenmiş)

Patlıcanlı sarma köfte yapılışı

Köfte için; Bir karıştırma kabında kıyma, yumurta, ekmek kırıntısı, tuz, karabiber, kimyon ve yenibaharı yoğurun.

Patlıcan için; Patlıcanlarınızı fırında ya da ocakta közleyin. Közlediğiniz patlıcanların kabuklarını soyun ve bir karıştırma kabına alın. İçerisine tuz ve karabiber ilave edip karıştırın.

Birleştirmek için; Tezgahınıza yağlı kağıt serin. Üzerine köfte harcını koyun ve diğer fırın kağıdını üzerine koyup 1 santim kalınlığında açın. Köftenin geniş kısmını kendinize doğru çevirin. Kendinize olan tarafa hazırladığınız patlıcanı yayın ve yağlı kağıt yardımıyla köftenizi sarın. Uç kısımlarını da kapatın ve yağlı kağıtla birlikte her tarafını önce yağlı kağıda ardından alüminyum folyoya sarıp 190 derecede önceden ısıtılmış 25 dakika pişirin. Köfteyi fırından çıkartın folyo ve yağlı kağıtları da çıkartıp üstü açık şekilde yeniden fırına verin ve 10 dakika kadar daha pişirin.

Beşamel sos için; Bir sos tenceresine tereyağını ilave edin. Tereyağınız eriyince içerisine unu ekleyin ve renk alana kadar kavurun. Ununuz kavrulunca sürekli karıştırarak süt, tuz, beyaz biber ve muskatı ekleyip sos kıvam alıncaya kadar pişirin.

Birleştirmek için; Köfteniz fırından çıkınca üzerine beşamel sosu iyice yayın ve rendelediğiniz kaşar peynirini üzerine serpin. Köftenizi tekrar fırına koyun ve kaşar peyniri eriyene kadar pişirin.


10- Patlıcan salatası tarifi

10- Patlıcan salatası tarifi

Patlıcan salatası malzemeleri

  • 3 orta boy patlıcan
  • 1 büyük boy soğan
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 3 orta boy domates
  • 5 adet yeşil biber
  • 1/3 demet maydanoz
  • 3 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım tatlı kaşığı karabiber

Patlıcan salatası yapılışı

Patlıcanlar yıkanır ve kurulanır daha sonra ocakta közlenir. Közlenen patlıcanların kabukları soyulur ve sapları kesilip ince ince kıyılır. Soğan soyulur, yıkanır ve ince ince doğranır. Yağla birlikte bir tencereye koyulur kapağını kapatıp kısık ateşte 4 - 5 dakika kavrulur. İçine patlıcanlar eklenir 1 - 2 kere karıştırılır ve sonra ocaktan alınır. İçerisine sarımsak soyulup ezilir ve ilave edilir. Diğer sebzeler yıkanır, biberlerin sap ve çekirdekleri ayrılır, maydanoz ayıklanıp ince ince kıyılır. Biber ve domatesler ince ince kıyılır, limon suyu, tuz ve baharatla birlikte patlıcana eklenir. İyice karıştırılır ve servis tabağına alınır. Üzeri maydanoz yapraklarıyla süslenir servis edilir.


Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER "Bugün ne pişirsem" diyenlere günün menüsü (13 Ocak 2021)