Pazar Postası 'Pazarı çok sevdim bir daha gideceğim'
Paylaş
'Pazarı çok sevdim bir daha gideceğim'

İstanbul sosyetesinin şıklığıyla tanınan ismi Feryal Gülman Beşiktaş Pazarı'ndan alışveriş yaptı

Yazı: Öykü Yazıcıoğlu
Fotoğraflar: Haydar Erçin

Haberin Devamı

Cemiyet hayatının stil ikonları arasında başı çeken, dünyanın en ünlü markalarının en trendi tasarımlarını giyen ve sık sık Hollywood yıldızlarıyla pişti olan Feryal Gülman, Şamdan Plus için hayatında bir ‘ilk’i yaşadı ve pazardan kıyafet alışverişi yaptı...

Gerek Türkiye’de gerekse moda başkentlerinde dünyanın en ünlü markalarından alışveriş yapan, cemiyet hayatındaki stil ikonlarının başında gelen Feryal Gülman, semt pazarından alışveriş yapar mı, pazara giderse ne alır? Bu merakla yola çıktık ve bir cumartesi sabahı Feryal Gülman ile kendimizi Beşiktaş Pazarı’nın önünde bulduk. Feryal Hanım, alışverişe başlamadan önce pazarı gezip, fikir edindi, gözüne bazı parçalar kestirdi. Önceliği; giyim eşyalarının olduğu tezgahları gezmek oldu. İlk olarak bluzlara yöneldi.

Haberin Devamı

Tezgahta beğendiği birkaç bluzu kenara ayırdı ancak bedenleri kendisine biraz büyüktü. Pazar kültürüne alışık olmadığı için pazarcıya “Bunların bir küçük bedeni var mı” diye sordu. Aldığı cevap ise şu oldu: “Abla tezgahı karıştır, varsa orada vardır.” Bu cevaptan sonra Feryal Hanım işin püf noktasını da öğrenmiş oldu. Bluzlarını aldıktan sonra sıra onların altına giyilebilecek bir pantolon bulmaya geldi. Feryal Hanım, tezgaha elini attığı gibi siyah, ipek bir pantolon buldu. Sıra ödemeyi yapmaya geldiğinde, Feryal Hanım’ın bir başka yönünü de öğrenmiş oldum. Meğer Feryal Hanım, iyi bir pazarlıkçıymış. Sıkı bir pazarlıktan sonra çok uygun fiyata alışverişini yaptı.

Feryal Gülman, bu alışverişin ardından daha spor kıyafetler bulmak için pazarı turlamaya devam etti. Yine kendine uygun, spor ama şık parçalar seçti ve onları da satın aldı. Sıra kıyafetlerine uygun aksesuar almaya gelmişti. Deri bilekliklerin bulunduğu bir tezgahta yaklaşık 20 dakika boyunca bileklik seçti. Sonra başka bir tezgahtan takılar alıp ayakkabı tezgahına yöneldi. Ayakkabıyı alıp ona uygun bir de clutch seçti. Feryal Gülman, pazardan çıktığında poşetlerinin içinde dört ayrı kombinasyon oluşturabilecek kıyafet ve aksesuarlar bulunuyordu.

Pazardan aldığı kıyafet ve aksesuarları Feryal Hanım’ın üzerinde görmek istedik. Bizi kırmadı ve objektifimizin karşısına geçti. Fotoğraflarda da gördüğünüz gibi Feryal Hanım pazardan aldığı kıyafetlerle de son derece şık ve trendi oldu. Feryal Gülman, şık olmak için marka kıyafetler giymenin şart olmadığını, aslında çok ucuz kıyafetlerle de çok şık olunabileceğini göstermiş oldu...

Haberin Devamı

Giyinme ve moda işini Türkiye’de en iyi bilen isimlerin başında geliyorsunuz, peki ama moda sizin için ne ifade ediyor?

Öncelikle teşekkür ederim. Aslında moda tamamen tüketime yönelik bir kavram benim için. Elbette her sene değişen çizgilerle bizleri daha fazla tüketmeye yönlendiriyor ama tüketim olmazsa üretimin de olmayacağını düşünürsek bu bir sektör. Biz de genel anlamda yaşamımızın pek çok alanında modayla iç içe yaşamayı seviyoruz ve bu tanımlamanın da bir parçası oluyoruz.

Bir insanın şık olması için ünlü markalardan giyinmesi mi gerekir?

Hayır, böyle düşünmüyorum ama kumaş kalitesinin ve dikişin önemli olduğuna inanıyorum. Özellikle de belli bir yaştan sonra bunlar daha çok önem kazanıyor.

Haberin Devamı

Şamdan Plus’ın bu özel sayısı için Beşiktaş Pazarı’na gidip alışveriş yaptınız. Daha önce hiç pazara gidip kıyafet ve aksesuar almış mıydınız?

Doğrusu bu anlamda hiç gitmemiştim. Ancak oğlum küçükken taze meyve ve sebze almak için giderdim. Özellikle sebze çorbası ve meyve püresi yediği dönemlerde tazeliklerinden daha emin olmak isterdim. O zamanlar pazarda giyim eşyası satıldığını görmedim.

Pazarda kıyafet alışverişi yaparken nasıl bir deneyim yaşadınız?

Çok keyifliydi. Tekrar gitmek isterim. Fiyatlar inanılmaz ucuz ve de çok güzel alışveriş yaptım ama en enteresan kısmı “İstediğim bluzun küçük bedeni var mı?” diye sorduğumda aldığım cevaptı: “Varsa tezgahtadır, ara bul” dedi satıcı. Buna çok güldüm. Haklıydı aslında, ben bir an kendimi mağazada zannettim.

Pazarda genelde ‘pazarlık’ yapılır. Pazarlık konusunda başarılı mısınız?

Beşiktaş Pazarı’nda ben de pazarlık yaptım. Eskiden pazarlık yapmayı hiç bilmez ve beceremezdim ama artık yapıyorum. Son noktaya kadar da zorluyorum.

Haberin Devamı

Pazardan alışveriş yaparken nelere dikkat ettiniz?Örneğin “Pazardan kesinlikle almam” dediğiniz ürünler var mı?

Özellikle direkt olarak sağlıkla ilgili konularda dikkat etmek gerektiğini düşünüyorum. Mesela gözlük camlarının sağlıklı bir cam kalitesine sahip olup olmadıkları çok önemli, bu nedenle gözlük almamayı tercih ettim. Gözü bozma tehlikesi olabilir. Ayrıca ayaklarında sorun olan kişiler için de ayakkabılar önemli.

Önceki senelerde Ulus Pazarı, bir diğer adıyla ‘Sosyete Pazarı’ kurulurdu ve çok meşhurdu. O pazara hiç gitmiş miydiniz?

Hayır, hiç gitmemiştim o pazara da. Çok kişiden duydum ve giden arkadaşlarım da vardı ama bana gitmek kısmet olmadı.

Pazarlarda genellikle ürünleri deneme fırsatı olmaz, siz denemeden kıyafet alır mısınız?

Denemeden hiçbir şey almam. İlk defa bu pazarda denemeden aldım. Şansıma aldığım her şey üzerime tam uydu. Ancak üzerine denemeden kıyafet almak çok zor. Sanırım pazarda denemeden giysi alan kişiler eğer üzerlerine olmazsa bir sonraki hafta tekrar gidip değiştiriyorlar.

Bugüne kadar hiç taklit ürün kullandınız mı ya da kullanmaya karşı mısınız?

Taklit ürün kullanmam ve bugüne kadar da kullanmadım. Ancak isimsiz bir ürün kullanırım. Önemli olan o ürünü beğenmiş olmam.

Pazarda inceleme fırsatı bulduğunuz taklit çanta ve ayakkabılar konusunda ne düşünüyorsunuz? Taklit oldukları çok belli oluyor mu sizce?

Pazarda taklit ürünler de satılıyordu ama ben özellikle almadım. Elinize aldığınız anda taklit oldukları belli oluyor ama biri kullanıyor olsa ben fark etmem. Beni kimin ne kullandığı pek ilgilendirmediği için o gözle bakmam açıkçası.

Yaz sezonu trendleri için ne söyleyeceksiniz, gittiğiniz pazar sizce trendleri yansıtıyor muydu?

Bu yaz renkli jean pantolonlar çok moda ve pazarda her rengini bulmak mümkün. Ayrıca deri bileklikler çok güzeldi. O kadar çok çeşit vardı ki seçerken zorlandım. Pantolon, bluz, tişört seçenekleri de bu yazın modasını yansıtıyordu.

Yurtdışına çok sık giden birisiniz. Oralarda pazarlara uğrayıp alışveriş yapar mısınız?

Yurtdışında antika eşyaların satıldığı açık pazarlara gitmeyi çok severim. Her şehirde genelde bu pazarlar pazar günleri olur. Oralardan ufak tefek şeyler bulup alırım. Tabii pazarlık da yaparım ama hiç giyim eşyası satılan bir pazara gitmedim.

Alışveriş yapmayı sever misiniz, alışverişe tek başınıza çıkar mısınız yoksa yanınızda biri olsun ister misiniz?

Alışveriş sevmeyen kaç kadın vardır bilemem ama ben elbette severim. Genellikle alışverişi yalnız yaparım ama eşimin benimle olması da çok hoşuma gider. Eğer yurtdışındaysak ve sabrı varsa benimle birlikte dolaşır. Genellikle eşimin alışverişini de ben yaptığım için birlikte mağazalarda vakit geçiririz.

( 08.07.2012 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır )