Yaşam 'Perseid' hayal kırıklığı yarattı

'Perseid' hayal kırıklığı yarattı

Paylaş
'Perseid' hayal kırıklığı yarattı

Temmuz ve ağustos ayları içinde izlenebilen Perseid meteor yağmuru dün gece zirve yapmıştı. ancak TÜBİTAK'tan yapılan açıklamaya göre, geçen yıllara göre bu yıl daha az meteor görüldü. Normalde saatte 90 civarında 'yıldız kayması' beklenirken bu rakam dün gece 15 ila 20 arasında gerçekleşti

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Araştırmacısı ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astromoni ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Esenoğlu, yaptığı açıklamada, halk arasında "yıldız kayması" olarak da bilinen meteor yağmurunun geçen yıllara göre bu yıl daha az görüldüğünü söyledi.

PERSEİD METEOR YAĞMURU NEDİR?

Perseids ya da Perseid göktaşı yağmuru, en bilinen göktaşı yağmurlarından biridir. Her yılda bir Temmuz sonu - Ağustos başı civarında gözlemlenebilir, ancak en yoğun olduğu zaman 12 Ağustos'u 13 Ağustos'a bağlayan gecedir. Dünya'nın Güneş yörüngesinde dönerken Swift-Tuttle Kuyrukyıldızı'nın parçalarının içinden geçmesiyle oluşur,

Perseid'in ilk kez 1862 yılında keşfedildiğini aktaran Esenoğlu, 1990’lı yıllardan itibaren dünyada tekrar görülmeye başlandığını belirterek, "Dün gece saatte 90 göktaşı görmeyi bekliyordum ancak beklenen gerçekleşmedi. Kuyruklu yıldızdan ayrılan parçalar yıllar içinde azaldı, azalmaya da devam ediyor. Dün gece ise saatte 15 ila 20 arasında göktaşı görebildik. 1990’lı yıllarda saatte 100’ün üzerinde gök taşı görülebiliyordu" diye konuştu.

Haberin Devamı



500 BİN KİLOMETRE UZAKTAN GEÇTİ

Perseid’lerin saniyede 60-65 kilometre hızla hareket ettiğini dile getiren Hasan Esenoğlu, "Perseid"ler dünyamızdan yaklaşık 500 bin kilometre kadar uzaklıktan geçti. Mercimek kadar boyutları var. Isıları 2 bin santigrat dereceye kadar çıkabiliyor. Atmosferdeki sürtünme ve sıcaklıkla beraber doğal ortamda kırmızı, sarı ve beyaz ışık üretmeye başlıyor. Atmosferde çok çok hızlı hareket ettikleri için de biz parlak ve dünyadan uzak olmalarına karşın büyük görebiliyoruz" diye konuştu.

GÖZLEM YAPANLAR BİLİME KATKI SUNABİLİR

Göktaşı yağmurunun gelecek yıl da temmuz ve ağustos aylarında 2 ay boyunca görülebileceğini dile getiren Esenoğlu, 1 saatte gördükleri göktaşlarını sayan gözlemcilerin Uluslararası Göktaşı Organizasyonunun internet sitesinden kaç tane göktaşı görüldüğünü yazarak bilime katkı sunabileceklerini kaydetti.

Güneş sisteminde göktaşı yağmurlarının durmaksınız devam ettiğini belirten Esenoğlu, yıl içerisinde en etkileyici olanların isimlerini ise şöyle sıraladı:
"Ocak ayının ilk haftasında Quadrantid, nisanda Lyrid, mayısın ilk haftası Eta Aquarid, temmuzda Delta Aquarid, 20-21 Ekim’de Orionid, 17-18 Kasım’da Leonid, 13-14 Aralık’ta ise Geminid göktaşı yağmuru."

AA

Haberin Devamı