Sağlık 'Pet şişedeki turşuyu atın'

'Pet şişedeki turşuyu atın'

Paylaş
'Pet şişedeki turşuyu atın'

Asit ve tuz karışımının pet şişenin içindeki kimyasalı turşuya karıştırdığını vurgulayan Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Oğuz Özyaral, pet şişelere kurulmuş turşuların kullanılmadan atılması gerektiğini söyledi

Pet şişelere kurulmuş turşular konusunda uyarıda bulunan Doç. Dr. Oğuz Özyaral, pet şişelerin tek kullanımlık ürünler olduğunu belirtti ve geri kullanıma uygun olmadığına vurgu yaptı.

İçerisindeki su tüketildikten sonra pet şişelerin hiçbir şekilde gıda amaçlı saklama kabı olarak kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Özyaral, "Eğer bu kapların içine turşu kurduysanız, bunları tüketmeden hemen atın” dedi.

Asit ve tuz karışımının pet şişenin içindeki kimyasalı turşuya karıştırdığını dile getiren Özyaral, "Lezzetli görünen turşu, kimyasal ve kanserojen deposuna döner.
Kışın sofralarımızın önemli bir yiyeceği olan turşuları ister kendiniz yapın, ister çarşıdan ya da köy pazarlarından alın, dikkat edilmesi gereken iki önemli unsur vardır. İlki nasıl bir kabın içinde olduğu ve hangi malzemeden yapıldığı, ikincisi ise kullanılan malzemenin tazeliğidir. Turşuların içinde bulunduğu kaplar asla daha önce kullanılmış pet şişeler olmamalıdır" şeklinde konuştu.

SOKAK SATICILARINDAN PET ŞİŞE İÇİNDEKİ ÜRÜNLERİ ALMAYIN

Pet şişenin saklama kabı olarak kullanılmasının iki ayrı sağlık sorununa yol açtığını aktaran Doç. Özyaral, "Birincisi hijyenik açıdan tamamen sağlıksızdır. Daha önce kimin, ne şekilde kullandığını bilmediğiniz, birilerinin ağzını değdirdiği bir şişenin kullanılması söz konusudur. Ayrıca bu şişelerin nereden toplandığı, nasıl mikropsuzlaştırılıp dezentefekte edildiği bilinmemektedir. Bu durum karşısında hijyen standardı düşük bu kaplar hastalıklara kapı açabilir. Gelelim diğer büyük soruna: İçerisinde limon, sirke, tuz, sarımsak vb. ürünler ihtiva eden karışım, pet şişenin kendi içeriğini en kısa zamanda çözündürerek turşuya karıştıracaktır. Bilindiği üzere pet şişelerin içerisindeki Bis-fenolA (BFA) maddesi gelişim çağındaki gençlerde jinekomasti (özellikle erkek çocuklarında göğüslerin büyümesi) , mestural bozuklar ve hormonal dengesizliklerin tetikleyicisi olabilmektedir. Sağlıklı bir yaşam için turşularınızı pet şişelere koymayın, sokak satıcılarından pet şişe içerisindeki ürünleri almayın” dedi.

TURŞUYU CAM KAPLARDA YAPIN

Haberin Devamı

Turşunun cam kaplarda ve taze malzemelerle yapılması gerektiğini söyleyen Özyaral, "Eğer turşu yapacağımız sebze küflü ya da çürük olursa zamanla içerisindeki mikroorganizmalar ortama toksin salgılar. Biz bunlara mikotoksin deriz. Böyle bir ürünün tüketilmesi başta kusma, zehirlenme gibi belirtiler gösterebildiği gibi sindirim sisteminde kanser tetikleyicisine de dönüşebilir. Gerek sebzelerin küflü ve çürük olması, gerekse de pet şişelerin içine kurulması ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Turşu kış mevsiminde, içinde barındığı bağışıklık sistemini destekleyen bakteriler açısından sağlıklıdır. Turşunuzu, taze sebzelerle, az tuzlu olarak, cam kaplarda hazırlayın” diye konuştu.

PET ŞİŞEYİ NASIL DEĞERLENDİREBİLİRSİNİZ?

Doç. Dr. Oğuz Özyaral pet şişelerin doğru kullanım alanlarını da söyle sıraladı:

Haberin Devamı

“Pet şişleri çöpe atmak yerine yepyeni bir takım ürünler yapmak mümkün. Soğanlı bitkileri yetiştirmek ve filizlendirmek, süs biberi yetiştirmek için saksı niyetine kullanabileceğiniz gibi, içerisine su koyup ters çevirip saksınıza sapladığınızda çiçeğinizin sürekli su emebilmesine yardımcı olabilirsiniz. İçine biraz su koyup kaloriferlerin üzerlerine yerleştirerek odayı nemlendirmek için kullanabilirsiniz. Çeşitli malzemelerle kaplayıp boyayıp kalemlik, peçetelik, tığlık, çiçeklik, bileklik, mini abajur, vazo, dekupajla saksı, sepet gibi ürünler yapmak ve böylelikle değerlendirmek de mümkün olabilir. Eğer bunlara ayıracak vaktiniz yoksa yapmamız gereken tek şey, pet şişeleri ayrıştırıp doğrudan geri dönüşümlerini sağlamaktır.”

İHA