Ekonomi Petkim'den dev yatırım

Petkim'den dev yatırım

Paylaş
Petkim'den dev yatırım

İzmir'deki Petkim yarımadasında 4.5 milyar dolara rafineri kurmaya hazırlanan Petkim, bu iş için 2 bin kişi alacak

Haber: Gülay Zaim

Petkim’i satın alan Azerbaycan petrol dağıtım şirketi Socar ve Türk Turcas, 2015’e kadar 5 milyar dolarlık yatırım yapmak için kesenin ağzını açtı.

Bu kapsamda İzmir’deki Petkim yarımadasına bir rafineri kuracak olan şirket, 2421 olan çalışan sayısını da 10 bine çıkaracak. Socar&Turcas Enerji İcra Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Petkim’i dünya şirketi yapacaklarını söyledi.

Pazar hedefi yüzde

40 Dün düzenlediği toplantıda Türkiye ile Azerbaycan kardeşliğinin ekonomik temsilcisi olmaktan gurur duyduklarını söyleyen Kenan Yavuz, “2015’e kadar yapacağımız yatırımla dünyada sınıf atlayacağız.

2018’de yurt içindeki pazar payımızı yüzde 40’a ulaştıracağız” dedi. Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk de son üç yılda 170 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirterek, “Bu yıl yatırıma 70 milyon dolar ayırdık” dedi.

Lisans almayı bekliyor

Petkim’in 45’inci yılını yeni logosuyla kutladıklarını belirten Öztürk, Socar&Turcas ortaklığındaki en önemli yatırımın 4.5 milyar dolara malolacak petrokimya rafinerisi olacağını kaydetti.

1350 dönüm araziyi rafineri için tahsis ettiklerini söyleyen Öztürk, “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) lisansının alınmasının ardından yatırım başlayacak. Rafineri, nafta, LPG (tüpgaz) üretecek” dedi.

2 bin kişiye iş imkanı

Rafineride 2 bin ek istihdam sağlayacaklarını söyleyen Hayati Öztürk, “Üretimin önündeki en önemli engel, enerji fiyatları. Enerjiye yılda 320 milyon dolar harcıyoruz.

Petkim İzmir Aliağa’da değil Amerika’da kurulu olsaydı enerji maliyeti yüzde 35, Ortadoğu’da kurulu olsaydı yüzde 80 düşecekti” dedi.

Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, Aliağa Kompleksi içinde 47.5 megavat gücünde rüzgar santralı kuracaklarını belirtti.

2

Haberin Devamı