Ekonomi Petrolde Libya şoku!

Petrolde Libya şoku!

Paylaş
Petrolde Libya şoku!

İtalyan hükümet kaynakları, Libya limanlarından petrol sevkiyatının durdurulduğunu açıkladı. Söz konusu durumun petrol fiyatları üzerinde ciddi baskı yapacağı belirtiliyor

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi Libya'da tırmanan olayların, bu ülkenin petrol arzını tehlikeye atacağı ve benzer bir durumun Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki önemli petrol üreticilerinde de ortaya çıkabileceği endişeleri, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının rekor üstüne rekor kırmasın neden olmuştu.

Haberin Devamı

Asya'daki işlemlerde bugün, ABD ham petrolünün varil fiyatı, mart ayı teslimi 94.49 dolara kadar çıkarak Ekim 2008'den bu yanaki en yüksek seviyesini gördü. ABD ham petrolünün varil fiyatı, daha sonraki işlemlerde düne göre 3 dolardan fazla artışla 94.26 dolardan işlem görmeye başladı. ABD ham petrolünün varil fiyatı nisan ayı teslimi ise 7,81 dolar artışla (yüzde 8,4) 97.52 doları gördü.

Geçen hafta cuma günü haftayı 86,20 dolardan kapatan ABD ham petrolünün mart ayı teslimi varil fiyatı, şu ana kadar 8,06 dolar değer kazandı.

İSPANYOL PETROL ŞİRKETİ PETROL ÇIKARMIYOR

İspanyol petrol şirketi Repsol YPF, Libya’daki çalışmalarını durdurduğunu açıkladı. İspanyol haber ajansı EFE’ye açıklama yapan REPSOL YPF sözcüsü, "Libya’daki belirsizlik ve şiddet olaylarından dolayı, çalışanlarının güvenliğini garanti altına almak amacıyla bu ülkedeki çalışmalarını durdurduklarını" söyledi. 1970’li yıllardan bu yana Libya’da bulunan Repsol YPF, günde 34 bin 777 varil petrol ile ülkedeki toplam petrol üretiminin yüzde 3,8’ini karşılıyor.

Haberin Devamı

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı, nisan ayı teslimi de 2.19 dolar artışla 107.93 dolardan işlem görüyor. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı nisan ayı teslimi dün 108,70 dolarla son 2.5 yılın en yüksek seviyesini görmüştü. Londra Brent tipi ham petrolü yılbaşından bu yana yüzde 13'den fazla değer kazandı.

ABD ham petrolünün varil fiyatı Temmuz 2008'de 147,27 dolar, Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 147,50 dolarla tüm zamanların en yüksek değerini almıştı.