Yaşam Peyniri uzun süre bozulmadan saklamanın yolları

Peyniri uzun süre bozulmadan saklamanın yolları

Paylaş
Peyniri uzun süre bozulmadan saklamanın yolları

Süt ürünleri arasında besin değeri en yüksek olan yiyeceklerden biri peynirdir. İçerdiği vitaminlerin yanı sıra kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Doğru şekilde saklanmayan peynirlerse kolayca bozulabilir.

Peynir Saklamanın Püf Noktaları

Alışveriş esnasında alınacak ürünün son kullanma tarihi mutlaka kontrol edilmelidir. Son kullanma tarihi geçmiş ya da yaklaşmış yiyecekler tercih edilmemelidir. Peynirin ambalajına dikkat edilmelidir. Paketi delinmiş, hava almış ürünlerden uzak durulmalıdır.

Peynirler genelde plastik kaplarda satılır. Plastik yiyeceklerde bakteri oluşumuna yol açabileceği için sağlıklı kabul edilmeyen bir malzemedir. Saklama işlemi için peynir plastik kabından alınıp cam veya seramik bir kap içerisine konulabilir. Peyniri muhafaza etmek için en ideal ortam hafif rutubetli, serin ve karanlık bir ortamdır. Fakat bu ortamı oluşturmak pek mümkün olmadığından peynirler çoğunlukla buzdolaplarında saklanır.

Büyük boyutta olan peynirlerin kısa zaman zarfı içerisinde tüketilecek kadarı kesilerek başka bir kaba alınabilir. Sürekli olarak buzdolabından çıkarılan peynir ısınır ve soğur. Bu durum peynirin yapısının hızlıca bozulmasına neden olur. Peynir dilimlenmeden saklanmalıdır. Dilimlenen parçalar dış ortamla daha fazla temas eder.

Peynirler buzluk veya derin dondurucuya konulmamalıdır. Buzdolabının daha az soğuk olan sebzelik kısımları, peynirleri muhafaza etmek için tercih edilebilir. Endüstriyel tip peynirler, normal peynirlerin aksine buzdolabının en soğuk bölümleri olan üst raflarda saklanabilir. Ayrıca, sık sık açılması nedeniyle peynirler buzdolabının kapak kısmına da konulmamalıdır.

Peynir çeşitlerinin taze kalma süreleri ve saklanma şekilleri farklıdır. Beyaz peynir tazeliğini yaklaşık iki hafta korurken kaşar peynir gibi biraz daha sert peynirler birkaç hafta taze kalabilir. Gravyer gibi daha da sert yapılı peynirler tazeliğini bir ay kadar koruyabilirler.

Eski kaşar gibi kabuklu peynirler kabuğu temizlenmeden saklanmalıdır. Kabuk temizleme işlemi peynir tüketilmeden hemen önce yapılabilir.

Genellikle tuzlu su içerisinde satılan beyaz peynirler, buzdolabında kendi suyunun içerisinde muhafaza edilmelidir. Kaşar peynirleri saklamak için açılan paket streçle sarılmalı, peynirin hava alması engellenmelidir. Örgü peynir de kaşar peynir gibi streçle sarılmalı, hava almayacak bir kabın içine konularak saklanmalıdır.

Haberin Devamı