Gündem Piri Reis yola çıktı

Piri Reis yola çıktı

Paylaş
Piri Reis yola çıktı

Petrol sondajının yapılabilmesi için gerekli sismik araştırmaları yapabilecek özellikteki Koca Piri Reis Gemisi, Doğu Akdeniz'de petrol, doğalgazaraştırması yapmak üzere Urla Limanından yola çıktı

Geminin iki hafta Akdeniz’de araştırma yapmasının planlandığını ancak bu sürenin hava şartlarına göre değişiklik gösterebileceğini belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Piri Reis Gemisi, bilindiği Türkiye’nin tek sismik araştırma gemisi ve uzun yıllardır araştırmalar yapıyor. Yakında Doğu Akdeniz’e açılıyor. Bizim için, bilim insanları için aslında çok değişik bir şey değil ama gündemdeki olaylar nedeniyle hassasiyet içeriyor. KKTC ile yapılan anlaşma gereği, bizim gemimiz o bölgede petrol, doğalgaz araştırması yapacak."

Füzün, bir soru üzerine siyasi değerlendirme yapmasının söz konusu olmayacağını belirterek, "Devletimizin, Hükümetimizin verdiği kararlar doğrultusunda her türlü görevi yapmaya hazırız. Siyaseten değerlendirme yapamayız. Denizcilik Enstitüsü’nün de Piri Reis Gemisi’nin de amacı Türkiye Cumhuriyeti menfaatleri adına araştırmalar yapmaktır. Bilimsel çalışmalar, araştırmalar yapmaktır" dedi.

Haberin Devamı

Gemi için belirlenmiş bir programın olduğunu anlatan Füzün, "Bir süre var, bu program bitinceye kadar denizde kalacak. Süreyi net bir şekilde söyleyemiyoruz. Hava şartları, deniz şartları da bunda etkili. İki hafta diye düşünüyorum ama bu hesaplar değişebilir" diye konuştu.

-ENSTİTÜ MÜDÜRÜ BENLİ-

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Avni Benli ise geminin Doğu Akdeniz’e programlanan şekilde sismik araştırmalar yapmak üzere birazdan hareket edeceğini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Piri Reis sismik araştırmalar da yapabilen bir araştırma gemisi. Sadece Doğu Akdeniz’de değil, Ege’de, Marmara’da, Karadeniz’de bugüne kadar birçok araştırma yaptı. Bunları bilimsel olarak değerlendiriyor. Şimdi de Doğu Akdeniz’e programlanan şekilde sismik çalışmalar yapmak için hareket edecek.

Gemimizde şu an 11 gemi adamı bulunuyor. Bunun yanında akademik personel var. Bunlardan ikisi TPAO’dan diğerleri enstitü personeli.
Kıta sahanlığı sorunu olduğu için hem komşumuzun hem de bizim araştırma gemilerimiz Ege Denizi’nde refakatçilerle hareket ediyor. Doğu Akdeniz’de böyle sorun yok. Gerekirse refakatçi de olacaktır."

Benli, geminin 24 saat çalışarak 20 gün denizde hareket halinde bulunabildiğini, bu seferde 24 saat çalışmayacağı için 30 gün süreyle denizde kalabileceğini bildirdi."

Haberin Devamı

Bu arada, ikisi kadın toplam 23 kişinin bulunacağı gemideki cihazların testleri yapıldı ve gece boyunca yakıt ve erzak ikmali gerçekleştirildi.

-KOCA PİRİ REİS GEMİSİ-

Türk ve dünya deniz tarihinde saygın bir yeri olan Kaptan-ı Derya Piri Reis adını taşıyan araştırma gemisi, Haziran 1978’de Batı Almanya Schiffweft Diedrich Oldersum tersanesinde yapıldı.

Türkiye’nin bilimsel deniz araştırmaları için bu anlamda sahip olduğu ilk gemi olan Koca Piri Reis, herhangi bir limanlamaya gereksinim göstermeden 20 gün seyir ve denizde çalışma yapma yeteneğine sahip.

36 metre uzunluğundaki ve 8,05 metre genişliğindeki gemi, 9 knot sürat yapabiliyor.
Koca Piri Reis Gemisi daha önce 1987 yılında Yunanistan’ın kıta sahası alanlarını bahane ederek Kuzey Ege’de başlattığı petrol arama çalışmaları üzerine çıkan krizde yine aynı bölgede sismik araştırmalara yapmak üzere görevlendirilmişti.

2001’de Devlet Planlama Teşkilatı ile hazırlanan hazırlanan proje doğrultusunda tüm cihazları modernize edilen geminin geminin en önemli ekipmanı sismik alıcı kabloları.

Haberin Devamı

1500 metre uzunluğa sahip bu kablolar, deniz dibine salınarak hava tabancaları sayesinde denizde yaratılan sismik patlama sonucu oluşan sinyalleri deniz zemininden yansımalarını algılayıp, verileri gemideki kaydedici ekipmana yollamak suretiyle zeminin jeofizik yapısını çıkarıyor.

Serdar Yılmaz - AA