Pazar Postası Piri Reis'teki rakı-balık keyfi
Paylaş
Piri Reis'teki rakı-balık keyfi

Tatile çıktığında insanın başına gelen en güzelşeylerdendir... Bir balıkçı lokantasıkeşfedersiniz. Sandalyeler tahtadan, masaörtüleri pırıl pırıldır. Dekorasyona denizkabukları, el yapımı tahta tekneler hakimdir.

Fondaki müzik tatilde olduğunuzu hatırlatır. Rakı, balık, yanında da mis gibi lezzetli mezeler... Oradan hiç ayrılmak istemezsiniz. Lezzetlerin tadı damağınızda kalır. Arkadaşlarınızla kadeh tokuştururken ‘tatil hiç bitmese’ diye iç geçirirsiniz. Caddebostan-Barlar Sokağı’ndaki Piri Reis de insanda aynı hissi uyandırıyor. İstanbul’un merkezindeki bu balıkçı lokantası lezzetleri ve dekorasyonuyla sizi kendine bağlıyor. Piri Reis’in sahibi Esra Ordu. Restorana kadın eli değdiğini her detaydan anlıyorsunuz! Yazı çalışarak İstanbul’da geçireceklerdenseniz Piri Reis’i keşfetmenizi tavsiye ederiz.

Haberin Devamı

Röportaj: Merve ÖZAYTEKİN
mozaytekin@posta.com.tr

Her şey günlük alınıyor, taptaze lokantaya geliyor

Esra Ordu’nun restorancılık genlerinde var. İstanbul- Paşabahçe’deki aile restoranları Esra Hanım’ın çocukluk yıllarına dair aklına gelen ilk kare. 30 yaşına gelince o da aile büyükleri gibi restoran işine girmiş. Erkek kardeşi Umut Bey’le 2004’te Caddebostan’da 40 kişilik bir balık restoranı açmış. Ancak özel sebeplerden dolayı bir yıl ara vermek durumunda kalmış. 2008’de bir arkadaşının teklifiyle restorancılığa dönmüş Esra Ordu. Caddebostan barlar sokağında bugün sahibi olduğu Piri Reis’in işletmecisi olmuş. Kısa sürede restoranın ortağı olan Esra Hanım, geçtiğimiz aylarda da restoranı devralmış. Piri Reis mavi beyaz masa ve sandalyeleri, deniz kabuklarıyla süslü duvarlarıyla adeta güneydeki bir balık restoranını anımsatıyor. Arkada çalan Yunan müziğini duyunca kendinizi Ege sahillerinde hissetmemeniz elde değil.

Haberin Devamı

Restorandaki her detaya kadın eli değdiği belli. Kareli masa örtüleri bile özenle ütülenmiş. Esra Ordu restoranı Piri Reis için alışverişi kendi evine yaptığı gibi semt pazarından yapıyor. Sabah erken saatlerde Kadıköy Çarşısı’na gidiyor, restoran için ne gerekliyse taptaze alıyor. Balık Piri Reis’e günlük alınıyor. Esra Ordu balığın süzgecinin kırmızılığına gözlerinin cam gibi olmasına dikkat ediyor. Piri Reis’te yapılan yemeklerin de evindeki lezzette olmasına özen gösteriyor. Restoranın aşçıları Rıfat ve Özer Usta da en az Esra Hanım kadar titiz. Yapılan yemeklerin çoğunda zeytinyağı kullanıyor, zeytinyağını Ayvalık’tan özel olarak getirtiyorlar.

Levrek marine Piri Reis’in gururu

Piri Reis’te 30 çeşit meze var. Hepsi günlük yapılıyor, hepsi birbirinden lezzetli. Mezeler tepsilerde masalara sunulmuyor. Dolaptan istediğinizi seçiyorsunuz. Sebzelerden yapılan mezeler mevsime göre değişiklik gösteriyor. Örneğin kerevizin bol olduğu kış aylarında yoğurtlu, nar ekşili kereviz salatası yapılırken; yaz aylarında yoğurtlu, nar ekşili kabak salatası hep hazır bulunuyor. Deniz börülcesi, kayakoruğu ve cibes Piri Reis’in en meşhur soğuk ot mezelerinden. Yapımı incelik isteyen bu otlar için bile Piri Reis’e gelen var. Patlıcan salatası ne çok közlenmiş, ne de çok sosa boğulmuş; tam kıvamında. Havuç tarama, peynirli kırmızı biber, köpeoğlu, ahtapot salata da Piri Reis’in meşhur mezeleri arasında. Balık mezelerinden levrek marin Piri Reis’in gururu. Ama mezelere ağırlık verip diğer lezzetleri kaçırmayın deriz.

Haberin Devamı

Ara sıcaklardan balık kavurmanın kokusu mutfaktan çıktığı anda ağzı sulandırmaya yetiyor. Balık kavurma soğan, tereyağı, karides ve mevsime uygun bir balıktan yapılıyor. Sıcacık güveç sofraya getiriliyor. Ekmeğinizi yağına bana bana yemekten kendinizi alamıyorsunuz. Karides güvecin ise yeri başka, tadına doyum olmuyor. Piri Reis’te kalamarın ızgarası da, tavası da yapılıyor. Şerit halinde yapılan ızgara kalamar, soya sosu eşliğinde sunuluyor. Kalamar ızgara formuna dikkat edenlerin favorisi. Lüfer, sarıkanat, barbun, levrek, çinekop, çipura mevsime göre bulunuyor Piri Reis’te. Dilediğiniz gibi pişiriliyor. Tatlılardan dondurmalı irmik helvası, fırında helva mis gibi... Balığın üstüne çok iyi gidiyor. Özellikle maç günleri Piri Reis çok dolu. Çünkü 7 televizyon ekranı bulunan Piri Reis, içkisini balığını yiyerek maç keyfi yapmak isteyenler için doğru adres.

Haberin Devamı

Ünlü müdavimleri var

Restoran yaz ayları için de çok ideal. Dört yanındaki cam pencereler açılıyor, içeriye püfür püfür hava giriyor. Şarkıcı Yonca Evcimik, manken Deniz Akkaya, şarkıcı Metin Özülkü gibi birçok ünlü neredeyse her hafta Piri Reis’te balık keyfi yapıyor. Esra Ordu’nun söylediğine göre Yonca Evcimik çinekop ya da sarı kanat tercih ediyormuş. Uskumru marin de o gelmeden masada hazır beklermiş. Deniz Akkaya ise formuna dikkat eder, mezeleri fazla kaçırmazmış. Izgara balığını, taze salatasını yer kalkarmış.

Metin Özülkü ise maç günleri mutlaka Piri Reis’e gelirmiş. Esra Hanım, Metin Bey’in mevsime göre balığını seçtiğini, kolası ve salatasıyla evinin rahatlığını Piri Reis’te bulduğunu söylüyor. Caddebostan’daki restoranda içkili bir yemek adambaşı 55-70 TL arasında değişiyor. 10 kişilik grup yemekleri için de fiks menü hazırlanmış. Limitsiz içki, 9 çeşit soğuk meze, iki çeşit ara sıcak, seçmeli beş çeşit balık, tatlıdan oluşan menü kişi başı 70 TL. Piri Reis saat 12.00’de öğle servisine hazır. Gece saat 02.00’a kadar hizmet veriyor. Özellikle hafta sonları veya maç günleri rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederiz. Yoksa yer bulamayabilirsiniz. Tel: (0216) 360 90 63

Haberin Devamı