İznik Pisagor'un 'Adalet Kupası', İznik'te yeniden tasarlandı

Pisagor'un 'Adalet Kupası', İznik'te yeniden tasarlandı

Paylaş
Pisagor'un 'Adalet Kupası', İznik'te yeniden tasarlandı

Pisagor'un 'Adalet Kupası', İznik'te yeniden tasarlandı

Hayri ŞEN/İZNİK,(Bursa),(DHA) - BURSA’nın İznik ilçesinde çini ve seramik sanatçısı Kadir Yılmaz, 2500 yıl önce Yunan filozoflarından Pisagor (M.Ö. 570-495) tarafından tasarlanan ve ”Adalet Kupası” olarak tabir edilen kupayı yeniden tasarladı.

Yaklaşık 50 yıldır aile mesleği olan seramik sektöründe faaliyet gösteren İznikli Kadir Yılmaz, Yunan matematikçi ve filozoflarından Pisagor’un 'Adalet Kupası'nı yeniden tasarladı. Yılmaz buna ilşkin, "Ben bir seramikçiyim. Mesleğim gereği Antik ve Hitit dönemlerine ait bir çok eser ile ilgili araştırmalar yaptım. Araştırmalarım sayesinde bu kupayı gördüm ve çok etkilendim. Ölçü üzerine bir çok deneme yaptım ama sonunda bu kupanın ölçüsünü buldum. Şu an kupa çok güzel bir şekilde çalışıyor" diye konuştu.

KUPANIN ÖZELLİĞİ

İçerisinde bir delik bulunan kupa, her ne kadar diğer kupalara bense de, diğer kupalardan ayıran özelliği ortasında yer alan bir kolon ve bu kolonda bulunan bir kanaldır. Su, belli bir seviye ye kadar doldurulduğunda diğer normal kupalarda olduğu gibi durmaktadır fakat su bu seviyeyi geçerse ortadaki kolon ve içindeki kanal da su ile dolar ve ardından sifon (siphon) etkisi devreye girer. Böylece kupanın içinde bulunan suyun tamamı dökülmüş olur. Pisagor’un 'Adalet Kupası' bu özelliği ile teknik araştırmalar sonunda üretilen gizemli bir eşya gibi görünmektedir. Sahip olduğu giz ise Pisagorcu okulun inanç felsefesini destekler niteliktedir.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı