Dünya Pişkin yalancı

Pişkin yalancı

Paylaş
Pişkin yalancı

Soruşturma Komisyonu'na 6 saat ifade veren Blair, yüzü kızarmadan Irak işgalini savundu

İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair, dün Irak Soruşturma Komisyonu önünde 2003’teki Irak’ın işgali konusunda 6 saat süreyle ifade verdi. İngiltere’nin, Amerika’nın Irak’ı işgaline katılma kararını savunan Blair, 11 Eylül’den sonra Saddam Hüseyin’in daha büyük bir tehdit haline gelmediğini ancak Irak’ın işgalini, ‘yeni bir terörist saldırının düzenlenmesinden duyduğu korkular nedeniyle’ desteklediğini söyledi.

Haberin Devamı

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’i ‘canavar’ diye tanımlayan Blair, “Eğer dini fanatizmden ilham alan bu insanlar 30 bin kişiyi öldürebilecek duruma gelebilselerdi bunu yapacaklardı. Bu andan itibaren, İran, Libya, Kuzey Kore, Irak... Tüm bu rejimlerin varlığına son verilmeliydi” ifadesini kullandı. Blair, kitle imha silahlarının kötü ellere geçmesi konusundaki korkusunun İran nedeniyle devam ettiğini de kaydetti.

45 DAKİKA SAVUNMASI

Blair, Eylül 2002’de yaptığı, Irak’ın 45 dakika içinde kitle imha silahlarını harekete geçirebileceği acıklamasının da abartılı olduğunu kabul etti. 5 kişilik komisyon özellikle Blair’in tam olarak hangi tarihte dönemin Amerika Başkanı George W. Bush’a Irak’ın işgali konusunda destek vermeyi vaat ettiğini ortaya çıkarmak istiyor.

Haberin Devamı

İngiltere’nin eski Washington Büyükelçisi Christopher Meyer, Blair’in işgalden bir yıl önce Nisan 2002’de Bush’a böyle bir söz verdiğini ileri sürmüştü. Meyer, Bush’un Teksas’taki çiftliğinde buluşan iki liderin Irak’ın işgali için yapılan bir anlaşmaya kanlarıyla imza attıklarını iddia etmişti. Blair içeride ifade verirken, dışarıda toplanan savaş karşıtı gruplar, eski başbakanın halka yalan söylediğini, Irak halkına karşı işlediği suçlardan dolayı yargılanması gerektiğini haykırdı.