Gündem Pıtrak tohumlarını yiyen 4 çocuk zehirlendi

Pıtrak tohumlarını yiyen 4 çocuk zehirlendi

Paylaş
Pıtrak tohumlarını yiyen 4 çocuk zehirlendi

Malatya'da topladıkları bitki tohumlarını yiyen 4 çocuk zehirlendi.

Alınan bilgiye göre, Akçadağ’da evlerinin dışında dolaşan amca çocukları Perihan, Yusuf, Ayşe ve Cengiz Taştan, topladıkları "pıtrak" (xantium strumarium) tohumlarını yediler.

Bir süre sonra evlerine dönen çocuklar, mide bulantısı, kusma ve ishal şikayetiyle yakınları tarafından Akçadağ Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Akçadağ Devlet Hastanesinde iki gün tedavi altında tutulan çocuklar, durumlarının ağırlaşması üzerine İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezine sevk edildi.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Gastroenteroloji servisine gelen çocuklarda zehirlenme sonucuna bağlı olarak karaciğer yetmezliği tespit eden doktorlar, tedavi altına altına aldıkları çocuklardan Perihan’ın karaciğer nakli olmasına karar verdi.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Gastroenteroloji bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hamza Karabiber, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların hastaneye gelmesinden sonra ailelerinin bilgilerine başvurulduğunu söyledi.

Ailelerin ifadelerinde ilk olarak çocuklara bal ve üzüm yediklerini söylediklerini ifade eden Karabiber, ancak yapılan tetkikler ve aileye ısrarla sorulması üzerine çocukların halk arasında "pıtrak" adıyla bilinen xantium strumarium bitkisinin tohumundan yediklerinin anlaşıldığını anlattı.

-DAHA ÖNCE ÖLENLER OLMUŞ-

Karabiber, çocukların yedikleri tohumlar nedeniyle zehirlendiğini ve buna bağlı olarak karaciğer enzimlerinde ciddi artış sonucu tahribat olduğunu gözlemlediklerini belirterek, şunları söyledi: "Bitkiyle ilgili yaptığımız inceleme ve araştırmada daha çok hayvanlarda zehirlenmelere yol açtığını gördük. Bitkiyle ilgili dünya çapında yapılan araştırmaların dışında Elazığ Fırat Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada 2005 yılında, gelen 9 vakadan 3’ünün kaybedildiği belirtiliyor. Çocuklarımız şu an tedavi altında bulunuyor. Onların sağlıklarına kavuşması için çaba gösteriyoruz." Karabiber, "doğadaki hiç bir bitkiden zarar gelmez" inanışının doğru olmadığına vurgu yaparak anne ve babaları da dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Özellikle sulak yerlerde yetişen ve halk arasında "pıtrak" olarak tanınan bitkide dikenli tohumlar yetişiyor. Halkın kullanmadığı bu bitkiyi yiyen hayvanların rahatsızlandığı biliyor.

Haberin Devamı