Gündem Pittbull avı

Pittbull avı

Paylaş
Pittbull avı

Çevre ve Orman Bakanlığı ile Tarum ve Köyişleri Bakanlığı ortak kararla pitbull ve diğer saldırgan köpek cinslerinin toplatılması kararını aldı

Sokak ortasında pitbull cinsi köpeklerin saldırısına uğrayarak yaralanan vatandaşların başvurusu üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Komisyonu, İçişleri, Çevre ve Orman ile Tarım ve Köyişleri bakanlıklarına ‘Pitbull cinsi ve benzeri saldırgan köpekleri toplatın’ telkininde bulunmuştu.

Haberin Devamı

Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı, valiliklere 7 Haziran’da gönderdiği genelgeyle pitbull cinsi köpeklerin toplatılması, bulunduranlara ceza kesilmesi, internet üzerinden satılması ve dövüştürülmelerinin engellenmesi talimatını verdi.

Veterinerlere bildirildi

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ise, Türk Veteriner Hekimleri Birliği’ne bağlı 51 oda başkanlığı ile Tarım il müdürlüklerine genelge gönderek tüm muayenehane, poliklinik ve hayvan hastanelerinin TBMM’nin kararı doğrultusunda bilgilendirilmesi uyarısında bulundu.

Tarım Bakanlığı, pitbull ve benzeri hayvanların üretilip beslenemeyeceğine ilişkin uyarıları, veteriner hekimler ile petshop sahipleri ve hayvan üretim çiftliklerine de tebliğ etti.

3 bin 434 TL para cezası

Haberin Devamı

Çevre ve Orman Bakanlığı da üniversiteler ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği’yle temasa geçerek, klinik ve hastanelere getirilen tehlikeli köpeklerin kimlik ve adres bilgilerinin kendilerine bildirilmesini istedi.

Valiliklere de yazı gönderen Çevre ve Orman Bakanlığı, yırtıcı hayvanlara el konularak bakımevlerine teslim edilmesi, bu tür hayvan sahiplerine 3 bin 434 TL para cezası kesilmesi talimatını verdi.

Türkiye’de 10 bin vahşi hayvan var

TBMM Dilekçe Komisyonu’nun yaptığı çalışmaya göre Türkiye’de 2 bini İstanbul’da olmak üzere yaklaşık 10 bin pitbull gibi vahşi hayvan bulunuyor.

Bu hayvanların besleme ve dövüştürme dışında mafya tarafından çek-senet tahsilatında silah olarak kullanıldığının belirlenmesi üzerine TBMM karar alarak ilgili bakanlıkları uyarmıştı.

İşte bakanlıkların alacağı tedbirler

Pitbull gibi tehlikeli köpeklerin internet üzerinden satış, takas, reklam ve sahiplendirme ilanları tespit edilerek yasaklanacak. Bu hayvanların yurtdışından getirilmeleri engellenecek. Evde beslenen pitbulllar polis tarafından toplanacak ve barınaklara alınarak kısırlaştırılacak.

Bu hayvanların dövüştürülmesine fırsat verilmeyecek. Halkın ve köpek sahiplerinin bilinçlendirilmesi amacıyla 20 bin poster ile 30 bin adet broşür dağıtılacak.

Hangi cinsler yasak?

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 14. maddesinde tehlikeli olarak sıralanan Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro cinsi köpekler ile bu cinslerin melezlerinin üretimi, sahiplenilmesi, satışı, reklamı, dövüştürülmesi ve takası yasak olacak.

Haberin Devamı